Nicholas Sarkozy e mic dar rau. Este Libia campul de lupta unde Franta vrea sa-si arate muschii in fata aliatilor din Europa si mai ales a celor de peste ocean? Se stie ca desi aliate in NATO, SUA si Franta nu se iubesc si nu s-au iubit niciodata altfel decat de conjunctura. Si mai clar este faptul ca Franta a incercat mereu sa-si croiasca propria politica externa si sa sustina aceasta initiativa cu ajutorul fortelor armate.

Este Franta cea mai puternica membra europeana a NATO? Cu siguranta este o candidata, in conditiile in care Marea Britanie este intr-o faza de restructurare iar Germania are alte preocupari decat cele militare.

In momentul de fata, SUA nu este decisa daca sa participe sau nu la campania din Libia. Clar, cu fortele dispersate pe intreg mapamondul, SUA nu mai are nevoie de un nou razboi, mai ales ca intreaga zona fierbe in timp ce ei transpira in A-stan, Pakistan, Irak si incearca sa se apropie de Iran. Egipt, Yemen, Arabia Saudita si acum Bahrain, pasi previzibili? Daca ar ataca in Libia, nu ar trebui sa o faca sau sa o fi facut si in tarile astea? Si pe cand Siria? Si sa nu uitam de Japonia cu cosmarul ei nuclear, de Coreea de Nord cea isterica si infometata si de socul de sah cu China si Rusia.

Franta are cale deschisa. Englezii ii sustin pe fata. Italienii, da, astia, cu Berlusconi prins la propriu de oua de opinia publica, nu vor risca un nou scandal intern mormaind ceva in sprijinul Colonelului. Rusii? Astia deocamdata incaseaza dobanzi de peste tot si-si rezolva problemele interne. Dar au si de pierdut, poate ca totusi armele se vor vinde in continuare in schimbul sustinerii Moscovei impotriva expansionismului chinez.

Eu unul astept sa vad cum se vor comporta aliatii europeni si daca americanii isi vor calca pe inima si vor trimite Flota a 6-a, macar pentru a plati niste datorii mai vechi neachitate de Colonel.

Update: SUA se pregatesc sa imi raspunda cu 3 submarine aflate la pescuit in Mediterana. Micule Sarko, grabeste-te!!!!