Aseara, Hussein Obama a declarat din Brazilia ca picior de soldat american nu va calca in Libia. Unul dintre baietii lui de la Pentagon a plusat si a zis ca nici macar in zbor nu va fi piciorul ala. Asadar, B-2-urile de azi erau pilotate de americani care n-aveau picioare, ci doar maini.

Ok. Ghaddafi pare destul de incapatant. Ii vor bombarda astia tara la greu si el tot nu se va preda. Rebelii aia, nu stiu daca vor rerusi sa faca singuri treaba. Deci, cum ramane cu invazia terestra? Din pacate pentru el, Hussein Obama chiar nu prea isi mai permite trupe terestre si in Libia, pe fond de lipsa de resurse si lipsa de popularitate a ideii. Una e sa dai cu Tomahawk-uri de pe submarin, alta sa duci USMC-ul in alt desert. Englezii pe de alta parte nu par sa sufere de aceleasi greturi, fiind mai aproape de casa si mai cu motiv, ca sa zic asa.

Rezoluti ONU 1973 exclude explicit o forta de invazie dar nu zice nimic despre detasarea temporara a unei forte necesare pentru atingerea scopului rezolutiei. Aici americanii nu par sa se inteleaga cu restul aliatilor iar englezii nu spun nu unei invazii. Evident, opinia internationala a vanat de la inceput disensiunile din tabara aliata, alimentata ca de obicei de rusi, chinezi si mai nou de indieni.

Americanii par cam stanjeniti de situatie. Inca odata, cu muschii la pachet, trebuie sa ajute rudele mai sarace din Europa. Serviciu contra serviciu pentru A-stan, Irak si altele.

Daca americanii nu vin, probabil ca nici englezii nu o vor face, nu oficial cel putin si sigur nu in numar mare. Dar, cu siguranta ca atat americanii cat si restul aliatilor vor arunca mingea in curtea Ligii Arabe.

Reclame