HMS Trafalgar

Ce s-a mai intamplat peste noapte in Libia? Baietii de la Resboiu au dormit, la fel si agentiile romanesti de stiri si posturile TV. Ba as spune ca si aliatii au ramas sa numere Tomahawk-urile si sa-l lase pe colonelul Ghaddafi sa spumege.

Totusi, echipajul unei nave italiene a fost retinut la Tripoli de oameni inarmati sambata dupa amiaza cand vasul se pregatea sa debarce la Tripoli muncitori libieni, potrivit agentiei italiane, care citeaza surse de incredere.

Cativa oameni inarmati, dintre care unul s-a prezentat ca fiind comandantul portului, au oprit echipajul si au impiedicat vasul sa plece.

Conform televiziunii de stat libiene, cel putin 48 de persoane au murit si 150 au fost ranite, in urma raidurilor aeriene si atacurilor cu rachete lansate de coalitia internationala in mai multe orase din Libia.

Avioane franceze au atacat primele in ceea ce este cea mai mare interventie militara internationala in lumea araba, de la invadarea Irakului, in 2003. Au fost distruse tancuri si vehicule blindate in regiunea Benghazi.

Cateva ore mai tarziu, nave de razboi americane si britanice si submarine au lansat 110 rachete Tomahawk impotriva apararii antiaeriene din jurul capitalei Tripoli si a orasul de vest Misrata, care a fost asediat de fortele lui Gaddafi, au anuntat oficiali militari americani.

Ei au declarat ca fortele americane au colaborat cu cele din Marea Britanie, Franta, Canada si Italia in operatiunea numita „Odyssey Dawn”.

Liderul libian Muammar Gaddafi a afirmat ca „libienii se vor opune agresiunii coloniale, a cruciatilor”, avertizand ca va ataca obiective militare si civile din tarile ce se afla la Marea Mediterana:” e necesar acum sa deschidem magazinele pentru a-i inarma pe toti libienii cu toate tipurile de arme, necesare pentru a apara independenta, unitatea si onoarea Libiei”.

Marea Britanie a trimis, pe langa submarinul clasa Trafalgar care s-a lasat cu Tomahawk-uri peste libienie, 4 avioane Tornado GR 4 care au folosit rachete Storm Shadow.