In week-end, pe masura ce atacurile impotriva Libiei se inteteau, americanii ii dadeau sus si tare cu capacitatile lor unice intr-o tentativa vadita de a-i situa deasupra muritorilor de rand. Ok, nu-i contrazice nimeni, ei sunt cea mai mare colectie de dum-dum-uri din lume.

Printre capacitatile lor unice, pe langa bombardierul B-2 Spirit de 2 miliarde de dolari bucata, exista si singurul avion degeneratia 5 din lume, produs in serie, si anume temutul F-22 Raptor, cel care nu a luptat nicaieri, niciodata.

Intre noi fie vorba, in Libia chiar nu avea ce sa caute, rolul sau de pradator suprem nefiind necesar impotriva unei tari a carei aviatie militara nu mai exista de cateva zile. Sincer, ar fi fost interesant de vazut un dog fight intre Raptor si Mig-21.

Si totusi, de ce nu-l vedem pe Raptor nicaieri in actiune? De ce sta el doar pe net si pe la prezentari? Pentru ca este cu o clasa peste concurenta. Dar….

Oameni buni, din dorinta de a fi prea stealth, F-22-ul nu poate comunica decat cu fratii sai Raptor. Atat. In plus, daca vrea sa atace la sol, nu poate folosi decat o singur tip de bomba si anume JDAM-ul de 1000 de livre, mult prea subtire atunci cand ai la tine F-15E Strike Eagle care are la dispozitie cam 24000 de livre de rahat exploziv.

Asa ca, Raptorul ramane o sperietoare scumpa, o simpla escorta pentru B-2-uri in zone unde americanii nu or sa trimita niciodata bombardiere.

Dar si cand o pica unul din cauza unui inamic cu Mig…..

Sursa: Defensenews