In jur de 1.000 de civili au fost gasiti morti duminica in orasul Duekoue din vestul Coastei de Fildes. Nu se stie deocamdata cine sunt responsabilii pentru masacru, insa regiunea in care acesta s-a produs este controlata de fortele fidele lui Alassane Ouattara, care a castigat scrutinul prezidential de la sfarsitul anului trecut in Coasta de Fildes, insa a fost impiedicat sa preia conducerea tarii de presedintele in functie, Laurent Gbagbo, care a refuzat sa recunoasca rezultatele alegerilor. Ouattara este sustinut si de comunitatea internationala, care a lansat apeluri catre Laurent Gbagbo sa ii predea acestuia puterea. Alassane Ouattara a negat orice legatura cu masacrul produs la Duekoue.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat, duminica dupa-amiaza, un nou apel pentru oprirea violentelor si i-a cerut lui Alessane Ouattara, presedintele recunoscut de comunitatea internationala, sa ii identifice pe autorii masacrului.

Intre timp, la Abidjan, capitala economica a tarii, Laurent Gbagbo refuza sa predea stafeta la conducerea tarii si s-a baricadat in palatul prezidential, in vreme ce luptele de strada continua. La Abidjan este asteptat un asalt puternic al fortelor pro-Ouattara asupra palatului prezidential ocupat de Laurent Gbagbo.

Fortele speciale franceze Licorne au preluat controlul asupra aeroportului din Abidjan, cel mai important din Coasta de Fildes, asigurand continuarea zborurilor comerciale si plecarea din tara a cetatenilor straini.

Peste 1.600 de cetateni straini aflati in Coasta de Fildes, dintre care 800 de francezi, s-au refugiat intr-o tabara a trupelor franceze.

Televiziunea de stat, controlata de tabara lui Laurent Gbagbo, a difuzat, duminica, mesaje violente impotriva Frantei: „Genocidul este pregatit in Coasta de Fildes de oamenii presedintelui francez Nicolas Sarkozy. Ivorieni, iesiti si ocupati strazile. Armata franceza a ocupat aeroportul din Abidjan, suntem in pericol”, au fost cateva dintre mesajele difuzate de televiziunea ivoriana.

Bilantul violentelor este neclar. Daca ieri, Crucea Rosie estima numarul victimelor la 800, astazi, acesta a crescut la 1.300, insa in realitate, este posibil sa fie mult mai mare.

Din datele reprezentantilor ONU, in jur de 123 de mii de ivorieni au parasit tara in ultimele luni alegand sa plece in Liberia, iar alti 5.000 s-au indreptat spre Ghana.

Sursa: Hotnews.ro

Reclame