Conform studiului anual intocmit de Forecast International Weapons Group, pana in 2018 urmeaza sa fie produse peste 6500 de MBT-uri, valoarea totala estimata fiind de peste 26 de miliarde. Deloc surprinzator, tancurile vest-europene nu domina aceasta cifra de nicio culoare.
De ce? Motivele sunt destul de simple. In primul rand, tarile vestice dispun de MBT-uri de un nivel tehnologic care a atins pragul maxim actual al conceptului. Tancuri precum Leopard 2, Challenger II sau chiar M1A2 Abrams vor ramane etaloane in ceea ce priveste partea superioara calitativa a neamului MBT, desigur cu ceva upgrade-uri. Iar upgrade-urile astea costa mult.
Cat de mult? Pai, de exemplu americanii au upgradat A1A2-urile operationale in 2008 pentru frumoasa suma de 1,5 miliarde de dolari. Adica, cam 46% din suma totala investita pe mapamond in productia de tancuri noi noute. Si, pentru o comparatie si mai evidenta, programul Tip 98 al Chinei, cu 116 bucati in 2008, a costat doar 395 de milioane de dolari.
Deci, tancuri rezonabile precum Al Khalid-ul pakistano-chinez, Tip 98-ul chinez si T-90 rusesc sau indian vor domina cantitativ piata in principal pentru ca vor fi tancuri de export, viabile economic si gata sa umple o nisa lasata libera de producatorii vestici, mari amatori de vehicule perfectioniste. Competitia din vest s-a incheiat, s-au dus si ecourile celor doua resboaie din Golf, deci cale libera pentru vehiculele derivate din produsele rusesti. Kala, fii fericit! 🙂
Bine, americanii vor continua sa vanda din stocurile supradimensionate de Abrams-uri catre aliati alesi pe spranceana care mai tarziu probabil le vor de cu ele in cap. In plus, japonezii si sud-coreeni, mari amatori de vehicule de calitate occidentala, isi vor dezvolta propriile proiecte, care insa nu au sanse mari de export, fiind prea exclusiviste. Israelul, alt producator major de tancuri, o sa traiasca mult si bine pe spinarea Merkava, cu ceva retusuri de la Rafael.
Bine bre, dar nica nica despre TR85M1, cel mai bun tanc mediu al lumii?
aprilie 5, 2011 at 12:47 pm
Sud-coreenii chiar au succes la export, au vandut licenta pentru tancul K2 turcilor pt. ~540 mil $. Turcii au dat de asemenea un miliard de $ pe licenta pentru obuzierul autopropulsat K9. Asadar, sud-coreenii sunt extrem de activi pe piata.
aprilie 5, 2011 at 12:58 pm
Este adevarat ca Altay-ul va incorpora tehnologie din K2 dar practic, nu va fi un export de tancuri ca produse finite. Din cate am inteles, studiul mentionat se referea la unitatile produse si livrate.
aprilie 5, 2011 at 2:48 pm
despre TR85M1, numai de bine:))
aprilie 5, 2011 at 4:41 pm
Singura data cand cineva s-a interesat de achizitionarea TR-85M1 a fost acum ceva ani, pentru a demonstra cat de usor e sa faci trafic cu arme in cadrul unei emisiuni.
O eleva din Marea Britanie a sunat la ROMARM sau UMB sa intrebe de pretul tancului. S-a dat drept reprezentata a nu stiu carei firme si a primit pretul orientativ de 2,5 mil de $ pentru Bizon.
Am pe undeva un articol legat de asta, iar pe youtube se gaseste emisiunea. Bine, n-au sunat numai la noi, au sunat si prin Italia si-n alte parti.
aprilie 5, 2011 at 5:27 pm
Si cat costa Ariete?
Emisiune tipica pt. prosti.Faptul ca afli pretul,care oricum apare in reviste,carti si pe net nu inseamna ca e gata traficul de arme.
aprilie 5, 2011 at 5:57 pm
Cred ca te-ai pripit cu afirmatiile.
http://www.newstatesman.com/200604030014
si youtube:
aprilie 22, 2011 at 10:43 pm
Sunt multe cazuri in care arme au ajuns in mana cui nu trebuie.
De ex celebrul caz in care un pusti din state si-a luat o racheta cu focos (uitasera niste idioti sa-l scoata) de pe eBay.
Iar in MB ai dreptul de a conduce tancuri pe drumurile publice, tot ce-ti trebuie este un permis de conducere pt vehicule cu senile deoarece la ei nu conteaza ca ai tanc sau escavator ca intra in aceiasi categorie toate.
aprilie 6, 2011 at 1:40 am
Pai este nevoie de tancuri mai putin sofisticate pe piata, ca nu toti tanchistii se duc la facultate si nu oricine isi permite sa intretina un tanc M1A2 Abrams .