Mi-28 Havoc

Pe langa MMRCA-ul cel deja faimos la Resboiu, indienii, obisnuindu-ne cu achizitiile militare bogate, discuta si de un elicopter de atac serios, nu incercarile interne. Competitia dureaza de ceva vreme, e cuprinsa in buget, iar cei doi finalisti sunt americanul Boeing AH64 D Apache si rusul MiL Mi-28NE.

Cum arata cei doi adversari? Destul de bine, atat in cifre cat si in calitati.

Apache AH64 D este un elicopter cu o reputatie formibadila, practic etalonul modern al elicopterului de razboi, avand o experienta competitionala vasta. In plus, varianta oferita de americani contine un pachet unic pentru indieni. Mi-28NE este dintr-o generatie mai noua, este si el capabil sa atace tinte multiple si in plus, este facut de prietenii rusi care au legaturi stranse cu India si nu sunt deloc novici in ale elicopterelor de atac, chiar daca Mi-24/35 Hind este atat de hulit acum.

Americanii vin in buzunar cu o aprobare a Congresului pentru vanzarea a 50 de motoare T700-GE-701D, 12 sisteme de control al tirului AN/APG-78, 12 sisteme radar AN/APR-48A, 812 rachete Hellfire Longbow AGM-114L-3, 542de rachete Hellfire II AGM-114R-3, 245 de rachete Stinger Block I-92H si 23 de casti Target Acquisition Designation Sight/Pilot Night Vision.

Rusii vin cu o lista de arme vandute deja Indiei, plus momeala stealth-ului de generatie 5. Dar nu numai atat. Desi mult mai putin celebru decat Apasul, Havoc este considerat de specialisti (probabil rusi) ca fiind cel putin la fel de bine pregatit, ba chiar superior, in ceea ce priveste arsenalul de la bord si capacitatile defensive. In plus, silueta si sistemul de propulsie sunt considerate a fi mai fiabiler, cel putin in teorie Mi-28NE fiind mai manevrabil si mai rapid decat Ah-64-ul. Havocul are si un plus pentru blindaj, producatorii sustinand ideea ca ar rezista chiar si proiectilelor de 20 mm.

La capitolul arsenal, Mi-28NE dispune de un tun automat de 30mm, identic cu cel montat pe BMP2, care utilizeaza atat proiectile incendiare cat si perforante, numai bune pentru atacat blindate, infanterie si tinte aeriene. Raza de actiune a acestui tun este de 2-3 km, deci mai mare decat a Apache-ului (1,5 km).

In ceea ce priveste rachetele, Havoc-ul foloseste: rachete Ataka lansate din sistemele B-13L, pe care pot fi montate si proiectile S-13 sau S-8. Ataka are 4 tipuri de incarcaturi: 9M120 anti-tank (HEAT), poate trece si de ERA sau de un blindaj clasic de 800 mm, 9M120F termobaric, bun pentru infanterie, cladiri, buncare, etc, 9M120O AA, pentru Apache-ul din cale si 9M120M pentru o raza mai mare de actiune (8 km trece de blindaj de 900 mm).

Norocosii astia de indieni…..

Sursa: Asian defense