Inapoi la radacinile de treker. De fapt Enterprise chiar prezinta originile universului Star Trek in centrul caruia a stat mereu o nava cu numele asta si echipajul acesteia, mai putin poate in Deep Space 9.
Enteprise reia corectitudinea politica a francizei axandu-se pe constituirea perioadei dar si pe primele contacte cu speciile care domina universul Star Trek: vulcanieni, klingonienii si romulanii. Primele 2 sezoane sunt dedicate explorarilor universului dupa reteta bine cunoscuta brevetata de Kirk si Picard, prilej cu care dam nas in nas, odata cu echipajul, cu chestiile care se ascund where no man has gone before.
Sezonul 3 este dupa parerea mea cel mai incitant. Spre deosebire de celelalte serii, Enterprise are obiceiul de se deplasa din saga in saga. In in sezonul 3 facem cunostinta cu piratii temporali si xindi cei chititi sa distruga Terra. Motivele se afla urmarind serialul :-).
Comandantul Data isi face si el aparitia, ma rog, actorul care la interpretat, in pilea personajului Dr. Nonian Song, creatorul androidului. Saga asta este dedicata mutatiilor umane si aflam ca inainte de a zbura in spatiu cu viteza luminii, Terra a trecut printr-un razboi genetic.
Per total, cu tobele inca vii in cap, pot spune ca serialul asta umple un gol important din universul Star Trek. Pe o scala de la 1-10 ocupa cu lejeritate un 8, minusul fiind dat de invarteala din primele episoade, de mult consumate de Kirk si Picard.
PS: Asta este cea mai ok nava Enterprise de pana acum pentru ca nu cara la bord un exces de familii dispuse sa dea nas in nas cu borgii. Apropo, si astia apar intr-un episod, la fel si un univers paralel, romulanii (i-am pomenit deja) si alte neamuri notorii.
Star Trek: Enterprise, 2001-2005, 98 de episoade, 4 sezoane, distributie: Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer
aprilie 10, 2011 at 12:07 am
Primele două sezoane au fost slăbuțe, dar au avut și episoade bune. Sezonul trei a fost OK, deși nu m-am omorât cu ideea de a introduce o nouă rasă atât de importantă în univers, care nu e pomenită deloc în serialele plasate cronologic după Enterprise. Sezonul 4 mi s-a părut excelent și aș fi vrut să fi fost tot serialul așa.
Și ca trekker, din ce țin minte undeva în intervalul 2155 (practic unde se termină serialul) și 2161 (scenele din ultimul episod cu fondarea Federației) trebuia să aibă loc războiul cu Romulanii. Aia ar fi fost mișto de văzut în serial, lucru care probabil s-ar fi și întâmplat dacă nu era încheiat după doar 4 sezoane.
PS: Legat de navă în sine, mie mi s-a părut că avea cam multe ‘jucării’ la bord, deși trebuia să fie cu două secole și ceva mai primitivă decât nava lui Picard; și cu unul decât a lui Kirk.
aprilie 10, 2011 at 10:21 am
Din cate stiu eu din istoria trek, razboiul initial cu romulanii s-a rezumat la niste rachete trase prin spatiu aiurea de ambele parti, plus incidentul pomenit si in Enterprise cu minele. Mi s-a parut bizar ca vulcanienii, frati cu romulanii de altfel, nu prea aveau habar de ei. La fel de ciudata mi se pare si expresia militarista e Federatiei care nu prea exista, navele dedicate militar aparand de-abia episodic prin Next Generation si ceva mai serios, dar nu foarte in Deep Space 9 si Voyager. In Enterprise, scenariul militaristic pare mult mai veridic, totusi scala este cea ciudata, fiind mult redusa. Ca si in Galactica de altfel, unde din toata flota aia cylona, nu vedem decat cateva nave odata desi se presupune ca pe undeva existau peste 100 de nave baza.
aprilie 12, 2011 at 5:11 pm
Am căutat, de curiozitate: http://memory-alpha.org/wiki/Romulan_war
Din ce scrie acolo, a fost un conflict destul de lung și de important (inclusiv cu arme nucleare). Informațiile de pe acel site sunt preluate în totalite din seriale și filme (ceea ce s-ar numi ”canon”).
Din ce știu principalul rol al Flotei Stelare este menținerea păcii, stabilirea de contacte diplomatice și explorarea, navele lor relfectând această misiune. Majoritatea navelor, deși nu au un scop militar principal, sunt înarmate destul de bine și nu au familii la bord. Dar ce-i drept, mi se pare că Defiant a fost prima navă construită special pentru luptă sau cel puțin cam așa dădeau de înțeles în serial.
Nava Enterprise a lui Picard, cât și surorile ei din clasa Galaxy, sunt mai degrabă excepția decât regula. Lucrul ăsta e confirmat de Picard în primul episod TNG (pe care l-am revăzut aseară), care se minunează în bună măsură de faptul că trebuie să gestioneze o navă cu familii la bord; și se plânge lui Riker de faptul că nu știe cum să se poarte cu copiii.
Acum divagând și mai mult, nava lui Picard a fost concepută să separe partea principală (de luptă) a navei de farfuria care găzduiește în mare parte populația civilă, în caz de luptă. Doar că pe parcursul serialului au cam uitat acest mic amănunt 🙂
aprilie 10, 2011 at 2:22 am
Star Trek Voyager nu a pornit de la USS Enterprise. Deci sunt doua seriale din franciza care nu se refera la Enterprise. Din 10 puncte ii dau 8 – oricum peste Next Generartion si TOS.
PS. Any Caprica fans around here?
aprilie 10, 2011 at 7:35 am
Mare fan Galactica!Caprica nu prea.Parca trebuie sa inceapa un nou serial despre primul razboi oamenii-cyloni.
aprilie 10, 2011 at 10:22 am
Franciza totusi se centreaza pe Enterprise, dovada ca succesul cel mai mare a fost inregistrat de seria originala si de Next Generation. Toate filmele francizei sunt cu Enterprise iar Deeps Space 9 si Voyager au suferit mult (mai ales 9-ul, si nejustificat as spune) din cauza ca nu au venit cu plusuri fata de saga initiala.
aprilie 10, 2011 at 3:25 pm
Deep Space 9 mi se pare nedreptatit – este practic cel mai bun din serie.
aprilie 10, 2011 at 3:38 pm
De-acord cu tine, si asta din vina producatorilor care au lalait-o prea mult pana au ajuns la miezul actiunii. Deep Space 9 se potriveste cel mai bine idei de serial sf militaristic din toata seria.
aprilie 12, 2011 at 4:52 pm
Da, și pentru mine DS9 e cel mai bun serial dintre seriile Star Trek. Cel puțin ultimele 3-4 sezoane (practic de când apare și Worf la bord) sunt excelente.
Mie unul Voyager mi-a plăcut cel mai puțin, deși din perspectiva unui privitor modern, e mult mai ușor de urmărit și de digerat decât seria orginală TOS.
iunie 7, 2011 at 11:55 am
nus ce sa zic….mi se pare foarte interesanta aceasta ultima serie star trek enterprise insa foarte slabuta din punc de vedere al suspansului.pe ici pe colo niste albastrei cu antene miscatoare.miau placut primele episoade unde umorul a fost la ei acasa.totusi slabut si ce specie este :insectoizii??? haica e chiar aiurea….uff. mai de graba puteau sa ai numeasca pteroizi.sezonul 3 este bunicel…..4 cjiar interesant insa ar fi fost mult mai interesant daca erau mai multe lupte.probabil ca aceste lupte costa mai mult….mult mai mult si atunci au lasato mai moale.totusi nici efectele vizuale nu sunt foarte bune.in unele scene ae vede clar ca este doar un desen….cea ce este trist. sa fim seriosi….ori ce fan enterprise vrea actiune…si actiune si situatii care sa te tina tot cu nasul in televizor.in schimb am primit citeva replici si niscaia bombe care dau din greseala in aceasta nava.designul miaplacut foarte mult si Hoshi nu mai spun:p. sper ca data viitoare sa faca ceva mai interesant cu mult mai multa actiune,mai multe nave facute varza,mai multe distrugeri.sa fim seriosi,seria enterprise va dainui atit timp cit vor fi telespectatori.ei au terminat doar in 4 sezoane fiindca au pierdut multi fani inca din primele sezoane.putini au urmarit sez 3 si 4.deci??prepare for battle and angage