De vanzare

Olandezii se inscriu si pe trendul de taieri in bugetul de aparare si ale lor part foarte serioase. Aproximativ 12000 de posturi vor fi scoase din schema ceea ce inseamna unitati intregi pentru in numarul asta se incadreaza 6000 de soldati activi.

Ministrul apararii Hans Hillen a adunat, a scazut, si a dat un ordin de taiere de 1 miliard de euro. Asta inseamna vanzarea a 60 de tancuri Leopard 2, 17 elicoptere Cougar si aproape 30 de F-16.

Daca la capitolul aviatie, Olanda e dispusa sa renunte la F-16 in favoarea F-35, un al doilea avion test urmand a fi achizitionat in curand, pe partea terestra lucrurile par mai complicate. Se pare ca rolul Leoparzilor va fi preluat in totalitate de elicoptere de atac Apache si de blindatele Bushmaster.

Si, aici, cu toate taierile astea, apare un paradox ciudat. Desi NATO slabeste datorita slabirii militare a membrilor sai totusi acestia devin din ce in ce mai ancorati in NATO datorita dependentei de forta membrilor mai puternici si mai generosi cu apararea proprie. Prin urmare, se cam duce dracului ideea de nationalism si NATO se apropie tot mai mult de ideea de armata unitara (utopie, stiu).

Sursa: DefenseTalk