Comunicat de presă

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea va participa vineri, 22 aprilie, începând cu ora 19.00, în portul Constanţa, la ceremonia prilejuită de plecarea fregatei „Regele Ferdinand” la operaţia NATO „Unified Protector”.

Fregata, comandată de comandorul Mihai Panait, va avea la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 205 marinari şi va executa misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, în Marea Mediterană.

La bordul navei se vor afla şi doi ofiţeri din Forţele Navale care vor face parte din statul major al grupării navale NATO din Marea Mediterană.

La data de 22 martie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât participarea României cu forţe şi mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei, constând în fregata „Regele Ferdinand” şi doi ofiţeri de stat major.

Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotărârea de Guvern nr. 270 privind suplimentarea bugetului M.Ap.N. pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru participarea la operaţia „Unified Protector”.

Fregata „Regele Ferdinand” a participat, în anii 2005, 2007, 2008 şi 2010, la operaţia „Active Endeavour” în Marea Mediterană, unde a executat misiuni specifice de prevenire şi combatere a terorismului şi a traficului ilegal, alături de alte nave şi forţe aflate sub comandă NATO.