Reactia rusilor referitor la treaba cu scutul si Deveselul nu s-a lasat asteptata. Duma a criticat dur (cum altfel) acordul dintre Washington si Bucuresti referitoare al amplasarea scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei. „Desfasurarea sistemului de aparare aeriana in Europa nu trebuie sa se faca fara sincronizarea posibilitatilor rusesti de amplasare a unui scut comun. Credem ca realizarea unui astfel de dispozitiv in Europa in mod unilateral contravine intereselor naostre”, a declarat vicepresedintele comisei pentru aparare, Mihail Babici. Reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a spus ironic ca planul este „un cal traian”. Bravo, ai o bere de le Resboiu, dar nu veni s-o incasezi ca sigur iti arde de testat pe scuturi.

Babici a spus ca Polonia, Cehia si Romania se afla la o departare relativ egala de granitele ruse, iar sistemele amplasate pe teritoriul lor prezinta caracteristici tehnici asemanatoare, ceea ce trebuie sa antreneze masuri adecvate din partea Rusiei.

Deputatul nu a exclus posibilitatea ca, odata cu desfasurarea scutului in Romania, Rusia va fi nevoita sa revina asupra problemei privind amplasarea unor forte de atac in zonele de dislocare a elementelor antiracheta, precum si sa revizuiasca amplasamentul trupelor rusesti in partea europeana a Rusiei.

„Sunt si alte masuri, care vor permite neutralizarea problemelor create de partenerii nostri odata cu amplasarea sistemului antiracheta fara acordul Rusiei”, a spus Babici, fara sa ofere detalii.

La randul sau, reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a comentat pe Twitter, la modul ironic, decizia Romaniei de a gazdui elemente ale sistemului american de aparare aeriana. El a catalogat planul „un cal traian”, cu aluzie la numele presedintelui Traian Basescu, scrie Gazeta.ru.

Rogozin a mentionat ca diplomatia rusa continua sa pastreze suspiciuni privind adevaratele intentii ale initiativelor de aparare ale SUA. Rogozin a amintit ca Moscova a cerut inca din luna februarie anul trecut explicatii Washingtonului, cand Bucurestiul si-a dat acordul oficial de a adera la proiectul american.

Sursa: Hotnews.ro

Anunțuri