HMS Scimitar

Gribraltarul este o stanca, una cu rezonanta istorica, cu propiertar englez si cu contestatar spaniol. Prin 1704, profitand de haosul din Spania, o flota anglo-olandeza a cucerit insula care mai apoi, prin Tratatul de la Utrecht din 1713 a fost cedata de Madrid Londrei. Britanicii si-au rezervat si 3 mile nautice in jurul insulei ca ape teritoriale nerecunoscute insa de Spania care ar cam vrea insula inapoi. In 2002 au fost cel mai aproape dar propunerea de suveranitate comuna inaintata de englezi a fost respinsa prin referendum de spanioli iar acum, Gibraltar are un guvern cam independent fata de Londra care insa inca se ocupa de chestiunile de securitate. Pe scurt….

In ultima luna, spaniolii s-au tinut de sotii la adresa insularilor. Pe 3 mai, o nava de patrulare spaniola a intrat in apele teritoriale ale Gibraltarului si a ordonat tuturor navelor din zona sa se uscheasca din apele teritoriale spaniole. Royal Navy i-au somat la randul lor sa dispara, apoi, ca sa-i convinga le-au trimis pe cap HMS Scimitar. Argumentul a functionat. Englezii au facut urat, Madridul tace.

Toate astea la nici 2 saptamani de la un alt incident. Pe 23 aprilie politia din Gibraltar a raportat ca una dintre ambarcatiunile din dotare a fost avariata dupa ce s-a ciocnit cu o nava a politiei spaniole care s-a aventurat prea aproape de insula. Spaniolii se pare vanau traficanti de ceva si, la randul lor, s-au plans oficial de tratamentul neprietenos al englezilor.

Prin 2009, spaniolii au facut-o si mai lata intrand peste niste vase de pescuit britanice si luandu-le la puricat, inainte ca acelasi Scimitar sa-i goneasca.

Bine, modelul Falklands e greu de repetat. Totusi, spaniolii si englezii nu s-au iubit niciodata prea tare. Resboi sta cu ochii pe Gibraltar.

Reclame