T-95

Nu, nu e asta. Despre stimabilul netul zice ca ar fi T-95, un urmas matat de demn al T-80-ului incat a disparut insotit de blestemele armatei ruse inainte sa scoata capul macar. Chestie psihologica banuiesc.

Dupa ce s-au jucat ani de-a randul cu „uite tancul, nu e tancul”, si au stat doar in T-90, rusii lanseaza din nou in eter ideea ca pana in 2015 isi trag tanc nou, deja boteza cu numele de cod „Armada”.

Buuuunnnnn……ce se mai stie despre el? Ca o sa fie unul diferit de T-90, deci nu extensie a T-72-ului. Se pastreaza cateva din ideile fixe ale T-95-ului si anume protectia separata a echipajului si un nou sistem de electronica de bord, incluzand aici si sistemul de ochire si cel de comunicatii.

Rusii s-au mintit multa vreme cu ideea ca T-90-ul este cel putin la fel de bun ca orice tanc occidental, incluzand aici modelele de ultima generataie MiA2 Abrams, Challenger 2, Leclerc sau Leopard 2. Cu siguranta este mai manevrabil fiind mai usor cu ceva mai mult de 10 tone dar este si mai slab protejat. Sigur, nu este un T-72 clasic ci unul pe steroizi, cu batranele probleme ale modelului rezolvate. Chiar si asa, asteptam cu interes ce au mai copt rusii pentru plimbatul prin Osetia, Cecenia si din cand in cand, prin Georgia.

Sursa: AsianDefense