Arnold Schwarzenegger…..A existat o vreme cand guvernatorul de azi al Californiei si, cine stie, aspirant la tiltul de prezident la SUA, facea filme. Mari, ca si el, zgomotoase, rele, cu mult sange si gloante. Din nou, la sambata fantastica, avem un 3 in 1.

Din toata treaba asta am ramas cu un nou tip de alien, ala samurai. Adica Predatorul nostru alergator de Scwarzie este un vanator nobil, cu reguli, onoare si seppuku la cutie. Anti-teza cu tovarasul de breasla, alienul, este perfecta, si uite asa, inca un resboinic perfect rasare la Hollywood.

Predator 1

Am vazut Predator 1 chiar in ’87, cand a aparut, de un revelion cand, o ruda mai bogata a venit in vizita cu video-ul din dotare. Atunci, mi-a placut mai mult de Schwarzenegger decat de predator, acum e cam invers. Filmul, pentru vremea si pretentiile de-atunci, a fost bestial. In sfarsit, Conan aka Terminator isi gasise un rival pe masura. Povestea: simpla si satisfacatoare. O echipa de comando americana se duce prin jungla sud-americana sa recupere niste GI-i. In schimb da de alienul vanator care-i omoare pe toti, ceremonios, mai putin pe Arnie care scapa. Gata filmul. Excelent gandit, n-are treaba cu credibilitatea, frumos facut, impresionat, cu o atmosfera tare reusita completata de coloana sonora bantuitoare, este un cult al genului despre care trebuie spuse lucruri numai de lauda chiar daca valentele artistice ale productiei dispari sub muschii protagonistilor (echipa aia de 6 insi parca aveau impreuna o tona fara armament. cu puscoace, 2 tone sigur). Intr-un cuvant, este un film usor de savurati de catre barbati sau adolescenti (ceea ce-i cam tot dracul ala).

Predator, 20th Century Fox, 1987, Regizor: John McTiernan, Distributie: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Bill Duke, Jesse Ventura, Kevin Peter Hall (Predatorul)

PS: Predatorul fusese gandit pentru Jean-Claude Van Damme. Asta n-a vrut si asa a disparut conceptul de ninja si a intrat in scena matahala.

Predator 2

Ce pot sa spun? Predatorul se muta la oras, Arnie dispare fiind inlocuit de un negru, cu roluri ulterioare de prezident american, respectiv Danny Glover. Cand ma gandesc cat s-a chinuit Arnie….Filmul nu e mai prost gandit ca primul. Dar nu aduce decat un singur lucru nou si anume confirmarea ca Terra e plina de Predatori si ca astia vanau aici din timpuri imemoriale. Asa apare triunghiul din oameni-alieni-predatori. In rest…..

Predator 2, 20th Century Fox, 1990, Regizor: Stephen Hopkins, Distributie: Danny Glover, Gary Busey, María Conchita Alonso, Ruben Blades, Bill Paxton, Calvin Lockhart, Kevin Peter Hall

Predators

Dupa 20 de ani de la episodul 2, viata predatorului se transforma intr-o porcarie. Cum asa? Pentru ca filmul asta este o prostie sau un exemplu de cum sa-ti bati joc de o franciza de succes. Practic, e mai prost decat Alien vs Predator asta fiind totusi salvat de Requiem si de intreaga pleiada de jocuri AVP.

Povestea aduce in scena o specie noua de predatori, mai mari, mai rai, care aduc oameni pe o planeta pentru a-i vana si care ucid predatorii mai mici si mai clasici din primele 2 parti si din AVP-uri. Dar sunt si mult mai tampiti. 3 la numar, au niste ajutoare amuzante, diverse fiare, si sunt cretini rau pentru ca mor aproape la fiecare stranutat din partea prazii. Iar prada e constituita dintr-o echipa de soldati, mercenari si asasini, dracu stie cum i-au cules de pe Terra, adica cum i-au selectat. Predatorii nu stiau spionaj si nici hackareala pana acum.

Sincer, la cat l-am asteptat, mi s-a parut scurt, insipid, prostesc, lipsit de orice element pozitiv. Sa asisti la o bataie cu sabii dintre un Yakuza si un Predator si sa moara amandoi……

Predators, 20th Century Fox, 2010, Regizor: Nimrod Antal, Distributie: Adrien Brody, Topher Grace, Laurence Fishburne, Danny Trejo, Louis Ozawa Changchien

Nu am sa intru si in AVP-ul din franciza pentru ca risc sa-mi cresc singur tensiunea. Oricum, ideea e superba si astept ca ideile bune din AVP 2 Requiem sa fie perfectionate.