CUPA NATIONALA COMBATIV: Editia a – II – a, 18.06.2011 ora 10

Regulamentul de Organizare si Desfasurare al Cupei Nationale Combativ: Editia a – II – a:

Asociatia Nationala Combativ – A.N.C. are onoarea sa va invite la data de 18.06.2011 ora 10.00 sa participati la evenimentul: Cupa Nationala Combativ – Editia a II a ( aici pe scurt CNC II).

Evenimentul se va desfasura, in cadrul Poligonulu de Tir Baneasa, dupa reguli similare si pe tinte originale IDPA – International Defensive Pistol Association. CNC II promoveza raspandirea IDPA ului in Romania. In prezent A.N.C. are 6 membri IDPA din care majoritatea au fost certificati international ca Range Safety Officer. Participarea la CNC II nu este insa conditionata si de detinerea sau nu a calitatii de membru ANC (http://combativ.ro/more/) sau IDPA (http://www.idpa.com/Documents/IDPARuleBook2005.pdf). Pe aceasta cale dorim sa multumim dlui. coordonator international IDPA, Toni Dandreamatteo, care ne-a fost profesor la cursul de ofiteri de siguranta IDPA.
CNC II isi propune in principal diversificarea si consolidarea cunostintelor lucratorilor din sistemul national de aparare, referitoare la scenriile realistice de folosire al armelor de foc cu teva scurta, in conditii de stres competional intens. Acestea pot fi de un real folos celor interesati si pot fi integrate si in misiunile specifice fiecarei formatiuni in parte.

Concursul va fi executat doar in conditii de securitate si intr-un cadru strict supravegheat (monitorizat nu numai de organizatori). Orice nerespectare ale celor 4 reguli universale de siguranta in manuirea armelor de foc va conduce automat la descalificare.

La CNC II nu sunt binevenite persoanele certate cu legea, cele ce nu-si controleza emotiile si miscarile corpului si nici cele care nu vor sa respecte intocmai regulamentul nostru.
Sponsor principal al CNC II este Glock Romania: LINK

A. Conditii de participare:

1. Drept de participare: membrii A.N.C. ofiteri si subofiteri din sistemul national de aparare si sportivi ai Federatiei Romane de TIR. Acestia trebuiesc sa faca dovada calitatii ce o au organizatorului si sa prezinte si cartea de identitate.
2.Persoanele ce poseda permis de port arma letala sau neletala se pot inscrie la concurs prezentand doar actul de identitate si permisul de port arma valabil.
3. Solicitantii ce nu se incadreaza la punctele 1 si 2, dar au participat la prima editie a Cupei Nationale Combativ vor prezenta doar Cartea de identitate.
4. Persoanele de peste 21 de ani (indiferent de cetatenie) ce nu se regasesc la punctele 1,2 si 3 pot participa totusi la concurs daca prezinta actul de identitate, cazierul judiciar: curat si avizul psihologic: apt pentru port arma, valabile.
5. Taxa de participare la concurs (include taxa de poligon, amenajarile circuitelor, tintele si consumabilele aferente):
a. 100 lei pt fiecare concurent nou;
b. 80 lei pentru concurentii nemembrii ANC dar care au participat si la Editia I a Cupei Nationale Combativ.
c. 50 lei pentru toti membri ANC indiferent de data subscrierii in asociatie sau de participarea sau nu la prima editie a CNC.
d. Spectatorii nu platesc taxa de intrare, dar trebuie sa prezinte cartea de identiate organizatorilor si sa respecte regulamentul de ordine interioara.
6. Inscrierea in concurs se va face pana pe data de 16.06.2010 ora 20.00 pe email: -email-, -email- sau pe siteul nostru prin mesaj privat (nume, prenume, CNP, telefon, email, felul armei si calibrul). Optional, pentru o eventuala selectie pe clase ar fi recomandat sa va treceti si nivelul competentelor (avansat, mediu sau incepator).
7. Daca dupa 48 de ore de la inscriere, nu ati primit confirmarea noastra cu mentiunea „participant inscris” atunci ne puteti comunica datele necesare inscrierii si la telefonul 0753.475.625 begin_of_the_skype_highlighting            0753.475.625      end_of_the_skype_highlighting – Alex.
8. Locatia CNC II: poligonul de tir de la Baneasa (conform ultimilor discutii purtate cu conducerea Federatiei Romane de Tir) sau oricare alt poligon ce se preteaza desfasurarii concursurilor de tir dinamic. Locatia exacta va fi anuntata pana la data de 01.06.2011.
9. Sedinta tehnica – 18.06.2011 la ora 09.30 : norme de siguranta, prezentarea si simulare probe fara armament si munitie, plata taxelor, verificarea armamentului, echipamentului si munitiei. Absenta de la sedinta tehnica implica imposibilitatea participarii ulterioare la concurs ca si concurent;
10. Durata concursului – in functie de numarul participantilor si evolutia acestora (estimativ 6 – 8 ore). Astfel este recomandabil sa aveti la dvs. lichide de baut si pachete cu hrana.
11. Tinand cont de particularitatile detinatorilor de arme letale din Romania, la CNC II nu se va face selectie sau clasificare in functie de dimensiunile armei, solutii constructive (ex. SA, DA, DAO, dust cover, greutate, etc.) sau de puterea proiectilului.
12. Armament: pistol sau revorver cu munitie letala – full metal jacket cu miez de plumb (in cantitate conforma normelor legale) si 3 incarcatoare. Diametrele calibrelor: minim 7,65 mm – maxim .44 magnum.
13. Echipament simila celui IDPA: toc pentru pistol / revorver si pentru doua incarcatore de rezerva , ochelari si casti de protectie. Holsterele se vor tine doar pe linia mediana a soldurilor, cel pt pistol in dreapta si cel pt. incarcatoare in stanga (exeptie fac stangacii).
14. Numarul de participanti la eveniment va fi pentru o zi de: minim 20 si maxim 40 de persoane.
15. Potentialii doritori pot executa cu noi (contacost) un antrenament preliminar pentru evaluarea nivelului abilitatilor sale sau testarea armei si a echipamentul in conditi similare de concurs. Cursul se va tine doar pentru grupuri de minim 3 persoane – 50 lei persona/ora + munitia si taxele de poligon.
16. Daca participanti in ziua care au luat la cunostinta (dar inainte de a plati taxa de participare) considera ca stagiile 2 si 3 sunt prea complexe pentru dansii pot sa nu mai participe deloc. Daca se razgandesc ulterior atunci nu vor participa, dar taxa de participare nu va fi returnata.
17. Cine va dori va putea totusi participa doar la stagiul I (platind de la bun inceput doar jumatate din taxa de participare la care respectivul se incadreaza, dar nu mai putin de 50 de lei). Daca in acesta situatie vor fi mai mult de 10 persoane, se va acorda si un premiu special pentru amatori pentru rezultatele obtinute de respectivii la acest stagiu.
18. In dorinta ca CNC II sa fie un eveniment deschis pentru cati mai multi participanti care insa sa-si poata testa de la egal la egal abilitatile tehnico – tactice si nu cele date de de arma, am introdus o serie de penalizari de pornire, ce speram sa ii apropie pe cuncurenti de acelasi numitor comun. Concurentul ce nu este de acord cu aceasta poate refuza inscrierea sau inchiria o arma ce nu este penalizata datorita performantelor sale superioare fata de cele standard.
a. 10 puncte: pentru cei ce au montate pe arma dispozitivele speciale de ochire gen laser (avand legal acest drept), ghost dot sau red dot.
b. 5 puncte pentru lanternele tactice montate (daca respectivul are si holsterul aferent), arme cu compensare de recul (Bull V Jet, Glock seria C, etc.), extensii ale manerelor (JetFunnel, MagWell) sau cu lungime tevii de peste 125 mm.
c. 0 puncte pentru modificarile ce tin de arcuri, conectoare, catari metalice cu tritium, ingreunari are incarcatoarelor, „ciorapi” pentru maner, etc..
19 Fiecare concurent trebuie sa poarte in timpul tragerii aticole de imbracaminte care sa nu faca vizibile arma si incarcatoarele (haina, jaketa tactica, pulover, etc.).
20. Lucratorii din sistemul national de aparare (daca regulamentul intern le permite asta) pot sa participe la concurs cu echipamentul standard de serviciu aflat la vedere sau ascuns, doar avand montate toate accesoriile tactice zilnice. Acestia nu vor fi depunctati indiferent de felul echipamentului.
21. In functie de disponibilitatile legale, este posibil ca la poligon sa se poata inchiria contracost arme si munitie pentru cei ce solicta acest lucru. Se va anunta in timp util daca Glock (detalii la dl. Paul Pavelescu la tel. 0744505100) sau alta Companie similara va putea pune la dispozitie pistoale pentru tragere la cupa (contracost sau for free).
22. In caz de vreme nefavorabila sau probleme ce nu tin de noi, evenimentul va fi reprogramat la data de 25.06.2011 ora 10.00 sau imediat ce va fi cu putinta. Concurenti inscrisi pentru Cupa vor fi anuntati in timp util de eventuala schimbare a datei evenimentului.
23. Daca pana la data de 01.01.2011 se vor inscrie (demarcati prin autoevaluare) peste 15 incepatori si peste 15 avansati, atunci CNC II se va diviza in doua clase separate: avansati (pe 18.06.2011) si incepatori (pe 19.06.2011). In aceasta situatie pistolul Glock va fi acordat locului 1 de la avansati, celelate premii fiind impartite in mod egale intre cele doua clase. Se vor acorda cupe, medalii si diplome seprat fiecarei clasa in parte.

B. Desfasurarea probelor:

1. CNC II este impartita in 3 stagii obligatorii, iar fiecare stagiu poate avea maxim 3 etape consituente. Pentru a o abordare corecta si realista, stagile 2 si 3 vor fi facute publice doar la momentul concursului. Conform obiceiului, acestea vor ramane secrete chiar si pentru cei mai apropiatii amici ai nostrii. Stagiul 1 va fi insa facut public pana la data de 17.05.2011 pentru ca incepatori sa aiba timp sa se acomdeze cu el pana la momentul concursului si sa decida in cunostinta de cauza ce vor face.
2. Rezulatele obtinute la cele 3 stagii sunt cumulative iar CNC II va fi castigata de concurentul ce a obtinut, respectand prezentul regulament, timpul final cel mai scazut.
3. In desfasurarea stagiilor veti putea regasi tote sau doar unele dintre urmatoarele aspectele:
a. incarcarea armei dupa scoaterea din holster si schimburi de incarcatoare cu mana indemanatica (speed sau tactical reload)
b. adapostirea si tragerea adapostiti dupa baricade cu amble maini sau cu oricare din ele, conform precizarilor;
c. tragerea in tinte inamic acoperite partial de tinte inocente sau prietene;
d. probe de indemmamare sau /si efort fizic (similare celor de la CNC 1) ce au legatura cu situatiile reale. Timpul de start al acestora coincide cu timpul de start al stagiului.
e. prioritate tactica – anihilarea amenintarilor in functie de gradul de periculozitate al acestora;
f. tragerea din deplasare, numai pe axa poligonului, din misacre catre inainte, oblica sau laterala;
g. orice alta situatie tactica viabila de complexitate rezonabila ce se poate executa in siguranta in poligon.
4.Continutul informativ al stagiilor:
a. Stagiul 1: 15 cartuse trase din aceiasi pozitie statica in tinte multiple de carton si metal. Se incepe cu arma din pozita low – ready sau sul position. Acest stagiu tine si loc de calificari si este menit sa trieze obiectiv pe cei ce pot fi un pericol pentru siguranta concursului. Grad de dificultate = usor.
b. Stagiul 2: 18 cartuse trase din pozitii statice diferite in tinte multiple de carton si metal. Se porneste avand arma in holster fara glont pe teava. Grad de dificultate = mediu.
c. Stagiul 3: va fi tras din pozitii statice si dinamice diferite in tinte multiple de carton si metalice. Se porneste avand arma in holster, low ready sau sul position cu sau fara glont pe teava. Grad de dificultate = greu.

C. Reguli si Proceduri:

1. Tintele CNC II vor fi:
a. statice model IDPA confectionate din carton, amplasate la distante intre 3 si 20 metri. Acestea pot fi tinte inamic sau tinte prietene (in care nu se va trage).
b. metalice – poppere (gen silueta sau dreptungiular-rotunjuite), amplasate la distante intre 10 si 15 metri;
2. Nu se va trage si nu se vor schimba incarcatorele in timpul deplasarilor sau in alte locuri decat cele indicate la instructaj.
3. Deplasarea catre tinta urmatoare se va face avand arma indreptata doar catre tinte pe directia de tragere a poligonului respectand unghiurile de siguranta. Arma se va tine cu ambele maini sau doar in cea indemanatica – puternica.
4. La finalul fiecarei etape tragatorul va ridica mana stanga sus, pronuntand tare unul din cuvintele: gata, terminat, sau similare acestora. Acesta poate sa scoata incarcatorul din arma, sa ejecteze glontul de pe teava , sa percuteze catre ultima tinta angajata si sa astepte, avand mansonul inapoi si degetul in prelungirea lui, inspectia arbitrilor.
5.Toti tragatorii (indiferent daca au executat sau nu procedura anterioara) vor ramane cu arma indreptata catre ultima tinta pana cand va fi prezentata spre verificare arbitrilor. Dupa verificare, arma se introduce in toc fara incarcator doar la comanda arbitrului si abia apoi se poate parasi aliniamentul de tragere sau ridica incarcatoarele si munitia de jos.
6. Concurentul ce are un incident cu arma sau incarcatorul va trebui sa le rezolve pe loc, din timpul sau de concurs sau sa renunte fiind asfel penalizat.
7. Fiecare concurent poate avea asupra sa inca un incarcator in plus cu un numar de cartuse suplimentar, egal incarcatorului cu care se porneste proba. Acesta se poate folosi numai in caz de incident.
8. Ordinea de tragere pentru fiecare stagiu in parte va fi trasa la sorti separat inaintea inceperii acestora. Concurentul urmator isi va incepe stagiul doar dupa ce concurentul anterior si-a incheiat toate etapele stagiului curent.
9. Persoanele ce au creeat stagiile de concurs, arbitri si oficialii pot participa la CNC II, tragand primii stagiile sau parti din acestea ca exemplificare. Acestia nu vor plati taxa de participare si nu vor fi contabilizati sau premiati ca si concurenti.
10. Se interzice prezenta in poligon in stare de ebrietate sau sub influenta medicamentelor, oboseala avansata, stari depresive/euforice ce pot pune in pericol siguranta concursului. Nu veniti la poligon cu persoane minore, animalele de companie, bauturi alcoolice sau surse de zgomot.
11. Nu este permisa simularea tragerilor / etapelor cu arma in tot complexul. Este permisa simularea cu mainile goale (airguningul), dar nu de pe linia de tragere.
12. Fiecare etapa este explicata de arbitri pe linia de tragere, inainte de inceperea ei, momente in care este permis aiguningul pt concurenti. Concurentului inainte de fiecare etapa nu-i este permis sa efectueze la rece traseul respectiv. Se doreste asfel o abordare cat mai realista a etapelor, similara situatilor tactice neprevazute ce pot fi intalnite in misiuni specifice sau in cazuri de autoaparare.
13. Organizatorii urmaresc respectarea normelor de siguranta si buna desfasurare a concursului aplicand prezentul Regulamentul in egala masura pentru orice persoana aflata in incinta Complexului. Sub deviza “Siguranta – Ordine – Respect”, organizatorii pot dispune la fata locului orice alte masura legala si conforma scopului declarat.

D. Penalizarile de procedura si arbitraj:

1.Toate probele sunt contra-timp, iar functie de situatie se pot aplica penalizari intre 3 sau 20 puncte care se transforma in secunde. Doua puncte de penalizare insemnand o secunda in plus la timpul obtinut la proba respectiva.
a. 20 puncte: compromiterea spiritului competitiei prin echipament, tehnici neadecvate sau comportament nesportiv;
b. 10 puncte pentru lipsa neutralizarii tintelor metalice silueta (nu au fost atinse de proiectil) sau pentru descarcare accidentala in zona de siguranta catre tinte si in cursul desfasurarii etapei.
c. 5 puncte pentru fiecare din din: lovirea unei tinte prietene, ratarea tintei inamic din carton sau metalica dreptunghiulara si atingerea dar fara sa fi cazut a tintei metalice silueta;
d. 3 puncte pentru fiecare din:
– executia incorecta a probelor fizice, de indemanare si a cursului stabilit tragerilor din etape.
– primirea avertismentelor: Cover, Finger, Muzzle. Acestea nu trebuie insa sa prezinte pericol, iar participantul trebuie sa ia actiuni corective imediat ce aude comanda.
– orice alta greseala procedurala minora.
2. Comenzi verbale date de arbitri sunt: Load and Prepare. Are you ready? Standby. Finger. Muzzle, Cover. Stop. Unload and Clear. Slide and Hammer. Holster. Range safe. Acestea trebuie sa fie bine insusite si cunoscute de fiecare concurent in parte.
3. Descalificarea cu excluderea din concurs fara returnarea taxei de participare pentru oricare dintre abaterile:
a. manuirea necorespunzatoare a armamentului sau punerea in pericol proprie sau a oricarei alte persoane din complex;
b. scoatera pistolului sau a munitiei din tocuri sau de unde sunt stocate in intreg complexul (cu exceptia liniei de tragere la comanda arbitrilor, sau oriunde in alta parte in prezenta arbitrilor).
c. repetarea a doua oara a comportamentului nesportiv sau ofensator fata de organizatori, concurenti sau spectatori.
4. Arbitrii CNC II: Alexandru Ovidiu Satalan, Paul Pavelescu si Cornel Osenschi. Acestia vor fi asistati de doi secretari (pentru inscriera concurentilor si contabilizarea timpului si penalizarilor acumlate de catre concurenti).
5. La fiecare etapa vor fi prezenti pe lina de tragere minim doi arbitrii si un secretar asistent. Unul dintre arbitrii va fi si directorul etapei. Acesta va conduce etapa respectiva si va purta pe bratul drept o banderola galbena pentru identificare.
6. Fiecare concurent este rugat sa asiste la contabilizarea punctelor / penalizarilor sale pentru fiecare etapa in parte si sa-si exprime pe loc acordul sau dezacordul fata de acestea directorului de etapa.
7. Orinde pe parcursul etapei sunt neclaritati se va aplica tragatorului punctajul sau situatia mai favorabila lui.
8. Orice eventuala contestatie se solutioneaza pe loc si este defintitiva. Toate deciziile legate de evolutia stagiilor, organizarea si desfasurarea CNC II apartin arbitrilor si directorilor de etape. Dupa caz, acestea vor trebui aprobate de directorul CNC II, dl. Alexandru Ovidiu Satalan.

E. Sponsorii si premiile:

1. Glock Romania – LOTUS DISTRIBUTION & SERVICE S.R.L reprezentata prin dl. Agripa Popescu: LINK.
2. Vesta Investment reprezendata prin dl. Radu Spirea: LINK
3. Manufactura de Bijuterii – Reprezentata prin dl. Romulus Nica: LINK.
4. …
5. …
6. Ceilalti potentiali sponsori si sustinatori ai evenimentului sunt rugati sa ne contacteze in timp util pt. ca sigla acestora sa fie introdusa pe bannerul CNC II si sa fie discutate si alte detalii de interes reciproc.
7. Premiile sunt:
a. Premiul I un pistol marca Glock 17 calibrul 9×19 mm, generatia a – IV -a pus la dispozite de Glock Romania si Cupa CNC II. Pistolul va putea fi revendicat doar daca campionul poate obtine autorizatie de la Politie.
b. Premiul II un lantisor de aur;
c. Premiile I, II si III: diplome, medalii si alte premii surpriza oferite de sponsori evenimentului. In masura posibilitatilor acestea vor fi acticole tactice cu utilitate pentru tragatori.
d. O mentiune pentru locul 4 si un premiu special pentru un concurent desemnat de arbitrii.
e. Toti cei 5 premiati ai CNC II, daca vor dori, se vor putea inscrie ulterior in A.N.C. fara plata taxei de inscriere si a cotizatiei anuale.

F. Precizari finale:

1. Pentru reusita si crestere in valoare a CNC II, asteptam si opiniile elitelor din domeniu: Ghetu Dragos, Mihai Budes, Razvan Sandru, Catalin Zevedei, Remus Corbei, Darius Strete, Gherunda Florin, Paul Selesan, Nicu Ababei, Olaru Octavian, Radu Draghici, Cioca Dumitru, Mihai Popescu, Alexandru – Croco, Catalin Gemanar, Simion Adrian, etc..
2. Ordinea in care tragatorii au fost enumerati mai sus nu reprezinta si un clasament intocmit de A.N.C. ci doar o recunoastere a performantelor si aptitunilor acestora. O mare parte dintre dumnealaor au participat si la prima editie a CNC si s-au arata dornici ca la proxima ocazie sa ne sprijine cu sugestii (si nu numai).
3. Ne cerem scuze anticipat pentru cei omisi din greseala de noi. Vor fi luate in considerare doar sugestiile exprimate, de catre cei de mai sus si de catre oricare alti cunoscatori in domeniu, pana la data de 01.06.2011.
4. Pentru eventualii doritori, in ziua de 19.06.2011 ora 10.00 sau ulterior (functie de organizarea sau nu a CNC II pe parcursul a doua zile – incepatori si avansati) se va putea organiza si un concurs de Open pentru vanatori, colectionari si detinatorii de pistoale cu bila (cauciuc sau airsoft).
a. In acest caz va rugam ca pana la data de 01.06.2011 sa ne mentionati, eventualele sugestii si detalii legate de organizare si probe. Aici il puteti contacta pe consultantul nostru in domeniu: dl. Andrei Cioba: -email-.
b. Participantii trebuie sa plateasca doar taxele de inscriere mentionate la punctul A4 (a,b,c) si sa prezinte documentul de identitate si permisul pentru armele a caror detinere necesita autorizare.
5. Postarile noastre de pe siteurile prietene si partenere, referitoare la CNC II sunt doar informative. Varianta oficiala a regulamentului este aceasta de pe siteul nostru: viewtopic.php?f=2&t=917.
8. Prezentul regulament este creeatia si proprietatea A.N.C.. Acesta va ramane definitiv dupa data de 01.06.2011. Regulamentul (sau anumite parti din el) poate fi reprodus si folosit de alte persoane doar cu aprobarea A.N.C..
6. Concurentul CNC II, trebuie sa fie familiar cu acest regulament atunci cand se va prezenta la concurs si este rugat sa intrebe ceea ce nu ii este clar. Daca nu vor fi intrebari nici dupa prezentarea regulamentului de catre organizatori, se va lua act ca participantul a inteles in intregime regulamentul.
7. Orice alte sugestii, comentarii sau detalii pot fi trimise sau solicitate pe siteul nostru sau prin email direct arbitrilor nostrii: -email-, -email- si -email-. Acestea vor fi cu atentie verificate si evaluate de catre noi si prezentate apoi spre aprobare Consiliul Director al AN.C.. Daca se va considera ca ele sunt bine fundamentate si utile evenimentului, atunci vor fi incluse in cadrul CNC II.
8. In final, dar nu in cele din urma dorim sa va multumim pentru timpul alocat citrii cu atentie a prezentului regulament si pentru oportunitatea ce ne-o oferiti de a va avea ca participanti la acest important eveniment.

Bafta, Stay safe & Have fun!

Cu consideratie, Alexandru, Paul si Cornel.