Rusia  si Romania dragoste  perpetua…

Inca de la nasterea Romaniei, ca entitate independenta, relatiile noastre cu rusii au fost  complexe. Ca poate termenul  este un pic prea fara continut, fata de realitate, poate. Asadar am primit Dobrogea si ni s-a luat Basarabia, apoi ne-am luat singuri bucata dintre Prut si Nistru, dupa care iar am pierdut-o.

Poate daca am fi recunoscut URSS atunci cand Lenin ne curta…

Daca!

Astazi suntem din nou fata in fata cu Imperiul de la Rasarit. Bazic, avem cam aceleasi  teme de dicutat, aceleasi probleme de rezolvat.

De la 1878 nu am putut avea o relatia amiabila cu Estul nostru. De ce? Pentru ca Rusia este un mare imperiu si cu imperile… greu cazi la o intelegere!

Nu cred ca in zona noastra geografica exista un alt popor mai rusofob decat romanii. Ironia sortii insa, ne face sa fim aproape inconjurati de filorusi, Bulgaria si Serbia, fiind aliatii traditionali ai Rusiei. Oare aplecarea noastra istorica spre vest si latinitate sa fie suficienta pentru a explica, macar in parte, dihonia Rusia-Romania?

Exista in cultura noastra “orala” mitul conform caruia in URSS se traia bine pentru ca Uniunea Sovietica fura de la statele satelite tot ce ii trebuia. Ca Rusia s-ar fi prabusit economic pentru ca, noi si ceilalti fosti aliati, am incetat sa le mai trimitem grane, petrol si altele. Acest mit, pentru ca este doar un mit, nu sta in picioare pentru cineva cat de cat avizat. Realitatea este de fapt inversa. URSS pompa resurse in tarile satelite, prin acea piata comuna CAER, al carei imens avantaj era faptul ca oferea resurse importante la preturi extrem de mici. In speta, Romania cumpara gaze si petrol, pe ruble, la preturi preferentiale. Rusia era deasemenea o piata pentru produsele noastre, care in Vest nu s-ar fi vandut in veci!

Asadar, am trait impreuna multi ani, Armata Rosie s-a retras relativ devreme din Romania, deci de ce avem astazi, poate, cele mai rele relatii cu Rusia dintre toti fostii aliati?

Pentru mine, este destul de clar ca Rusia, astazi, se teme. Se teme de extinderea umbrei  americane spre zonele ei  istorice  de influenta. Nu este panicata de scutul antiracheta de la noi, ci de semnificatia lui. Nu “inghite” nici autoasumata pozitie a Romaniei de bastion occidental la Marea Neagra (bine aici nici Turcia nu este prea ingaduitoare), pentru ca ei vad in spatele nostru silueta  amenintatoare a  SUA. Si o vad din ce in ce mai clar si mai mare. Kogalniceanu, Deveselu, parteneriatul strategic SUA – Romania,si mai nou AGRI. Poate nu va spune prea mult acest acronim, dar el reprezinta pentru vecinii estici, probabil, mult mai mult si mai rau, de zece ori mai rau decat  scutul. Pentru ca AGRI este de facto prima lovitura directa si in plina figura pe care binomul  americano-roman o aplica Rusiei.

Este, daca vreti, un posibil inceput al sfarsitului pentru cvasimonopolul rus asupra aprovizionarii Europei cu gaze. Si cum putere militara si politica a Rusiei sta in exportul si controlul rutelor de transport a hidrocarburilor…voila… problemele se inmultesc logaritmic!Romania, ca agent al occidentului, a reusit sa incheie acest accord (de transport gaze lichefiate) din Azerbaijan ocolind, atat Rusia cat si Turcia.

Acest proiect, un raspuns la tergiversarea conductei Nabucco, va creste importanta Romaniei in directa proportionalitate cu scaderea influentei ruse. De aici probabil si “bucuria” cu care rusnacii au primit vestea. Pentru ca Ivanii sunt foc de suparati pe noi si ne promit bataie crunta daca si numai daca ne-ar prinde singuri prin curtea scolii. Chestia e ca noi nu iesim singuri, precum georgienii.

Daca mai adaugam si relansarea relatiei Chisinau-Bucuresti, avem un tablou destul de clar, dar nu complet, al acestei  vecinatati  nedorite de noi.

Departe de a fi o victima  neajutorata, “biata” Romanie, cu slabele ei puteri, da zdravan la temelia, daca nu a Rusiei, macar a aliatilor ei,  vecini si “prieteni”  cu noi, Ucraina fiind cel mai bun exemplu. De la colmatare voluntara a Canalului Bastroe de catre romani (asa zic ucraienienii) la cereri teritoriale (mici, ce-i drept), la blocarea oricarui proiect European in zona Ucrainei si chiar patrulari semiagresive pe granite comuna, Romania nu este, nici pe departe, mielul bland care apare in presa noastra.

Cu o agresivitate crescanda  spre Est, in Republica Moldova si Ucraina, Romania foloseste statutul de membru NATO si UE pentru activitati nu tocmai prietenoase fata de fostii sovietici.

Anual, multe milioane de euro pleaca de la Bucuresti spre Basarabia si Ucraina. Si nu e vorba doar de bani de manuale! Cu toata criza economica de la Bucuresti, tot s-au gasit 100 milioane de euro pt Basarabia. Polonia  a contribuit si ea cu aproximativ 20 milioane, tot in Moldova. Deasemenea, este in curs  interconectarea retelelor electrice si de gaze, tocmai pentru  a  diminua si mai mult influenta Rusiei si a oferi R. Moldova un respiro si posibilitatea sa-si indrepte putin spatele. Practic,  Romania pune din ce in ce mai solid picorul in fosta provincie, prin eliminarea dependentei acesteia de Moscova. Si, sa nu credeti ca SIE este chiar strain de zona estica a granitei!

Acum eu, nefiind un rusofil ci dimpotriva, salut acest mod de a avea relatii “diplomatice” cu Ursul, pentru ca Ivanii, daca stiu de ceva, stiu doar de frica. Frica de Romania? Deocamdata doar ingrijorare si iritare. Precum ursul (ala din padure) este enervat si hartuit de caini pana ajunge in bataia pustii. Cine tine pusca? De fapt si plecarea trupelor sovietice din tara s-a parafat tot la o vanatoare de ursi,asa ca…poate avem noroc  inca o data!

Rusia se simte incoltita si un pic cam hartuita. Cu Polonia in Nord si Romania in Sud, problemele pe termen mediu si lung sunt doar la inceput pentru Federatia Rusa. Romania  vrea, in mod clar, Republica Moldova si parti din Ucraina. Iar agresivitatea noastra creste, atat economic, cat si diplomatic. Cu atat mai mult cu cat se pare Turcia este pe punctual sa schimbe tabara si sa faca afaceri mari cu rusi.

Si Turcia maraie fata de pretentile romanesti la Marea Neagra, mai ales de cand usa UE i-a fost trantita in nas… cu piciorul! Germania, Franta, Vaticanul, nu prea vad de ce ar primi in comunitate Turcia! Iar turcii au primit mesajul si s-au dus fix  la rusi.

Romania a devenit o problema, atat pentru Turcia cat si pentru Rusia.

Rusia se teme, incearca sa-si faca noi prieteni si aliati. Cauta acolo unde Occidentul nu are simpatii prea puternice: China si India.

Se teme si isi joaca singura carte pe care o are: resursele minerale! Si… am uitat, mai are o carte : Germania!

Asadar relatile noastre cu Imperiul Rus, sa-i spunem pe numele adevarat, vor  fi  vreodata cat de cat normale?

Testamentul lui Petru cel Mare zice ca nu!

George GMT

Reclame