La un moment dat a venit mareata discutie pe blog de Rusia vs NATO, sau ma rog, vs SUA, la care eu am ripostat cu vecinii de le est ai rusilor care reprezinta atatea dureri de cap pentru NATO incat SUA nici nu viseaza sa-si lase China fara vecinul de la Moscova. Incurcate sunt caile post-razboi rece.
In zona aia lucrurile sunt destul de tulburi. Rusia beleste atent ochii la China pe care o si inarmeaza dar pe care o si tine in sah cu India cea in ascensiune si cu bugetul gros (de unde dracu? ce misto sa te doara in fund de popor). China pluseaza cu Pakistanul pentru a tine India ocupata, conflictele locale fiind de notorietate si de viitor. In plus, China stie ca Japonia, desi dintr-un bloc politic diferit, si nu tocmai prietenoasa cu China insasi, sta la cotitura in Kurile. Si mai cred si ca o alianta China-Japonia este de viitor, as fi in stare sa pun bani deoparte pentru asta.
Bun, sa trecem si la ultimle mutari ale aliantelor contra firii. Mutarea este de partea China&Pakistan. Mancatorii de KFC (a se vedea un post anterior despre Pakistan), speriati de MMRCA-ul dar in general de delerium tremens-ul achizitiilor indiene, se roaga de chinezi sa-si faca baza navala la ei in tara in provincia Baluchistan. Portul respectiv era oricum finantat in proportie de 75% de chinezi iar pakistanezii, disperati sa-si caute un frate mai mare dupa ce americanii l-au gasit pe Bin Laden la ei in curte, si-au intetit declaratiile de dragoste in mandarina. Sau cantoneza. Jetli-neza.
Asta nu e tot. Pakistanul a solicitat de urgenta 50 de avioane JF-17 II Ultimate Thunder. Chinezii sunt de-acord si, mai mult, vor sa le dea pakistanezilor pe mana avioane J-20, odata ce modelul va deveni operational.
Ciudat, dar presiunea Rusiei pune vant si-n pupa americanilor. Practic, acelasi joc din timpul razboiului rece, aceeasi cursa de inarmare doar ca sursele sunt mult mai multe. Ascensiunea J-20/Pak-FA-ului inseamna pentru SUA redresarea JSF-ului la capitolul vanzari pentru ca invariabil, India, Japonia si Coreea de Sud vor intra pe fir, daca nu vor reusi sa-si dezvolte la timp propriile proiecte de generatie 5.
Ciudat, in calculul asta intra si Romania. In continuare vom juca rolul de poarta de acces si de ce nu, loc de acumulare a tensiunilor pentru ca asa e frumos in buricul Europei. Acum, ca vor ca nu vor, Rusii au din nou de gandit in partea asta de lume si culmea, nu doar SUA sunt pregatite sa speculeze batalia pe doua fronturi in care este angrenata Rusia ci si China, mereu abila si mereu dornica de bagatele. Cu traditie prin Romania, China ar putea sa-si dea mana cu americanii chiar aici si sa manance cu pakistanezii cat KFC doresc. Oare domnul Traian Basescu la ce s-o gandi cand isi rade in barba de urs?
Se anunta vremuri interesante.
mai 23, 2011 at 12:00 pm
PAi situatia e cam nasoala…armele se zangane in regiune….de cam multisor, Rusia sprijina India…dar nu asa de mult ca sa depaseasca China, de-asemenea vinde armament Chinei ca sa mentina liniile de productie proprii dar nu ma face transfer tehnologica fiindca astia cloneaza orice…asa ca in 10 -20 de ani Rusia si USA o sa fie aliati de conjunctura…cu o China in expansiune….dar care nu are loc unde sa isi mareasca teritoriile decat inspre sud…
India fiind prea puterinca o sa tremure Taiwanul, Singapore si Tailanda in prima faza….poate o sa vedem pe viitor chiar avioane dezvoltate de USA si Rusia in comun ca sa contrabalanseze numarul celor chinezesti prin tehnologie….
Un bun exemplu este SU 33 care nu o sa il primeasca chinezii orice ar fi!
mai 23, 2011 at 2:02 pm
Rezolva baietii in cazul Su33, dau copy paste!:)
mai 23, 2011 at 2:57 pm
Au dat deja si se numeste J 15 era deja un articol….oricum rusii o sa isi faca pentru ei MIG 29K un fel de MIG 35 ambarcat care deja il vand in India….
mai 23, 2011 at 4:51 pm
Bre criza mondiala a avut asupra Chinei,pastrand proprtiile,un efect similar cu cel pe care l-a avut WW2 asupra SUA.
China a trecut de la statutul de putere regionala la cel de putere globala,sau cel putin s-a angajat mult mai serios pe acest drum.
SUA a fost salvata de la faliment cu 2500 mld $ veniti de la stat,din banii astia 800 mld au venit din China,plus alti bani care au ajuns pe filiera privata in creditarea sau infuzia de capital in diverse companii private.
Europa se bazeaza in efortul ei de a salva tarile PIGS si pe banii Chinei,inclusiv o mare parte veniti de la Beijing.
Companiile chineze devin adevarati giganti transnationali,cum ar fii: ZTE,Lenovo,Baosteel,National Bank of China,CNPC,Huaweei,SGCC lista poate continua.
China este implicata in mari dezvoltari regionale,cum sunt:-constructia unui mare proiect feroviar in Columbia,care sa rivalizeze cu canalul Panama,canal care se pare ca le face cu ochiul chnezilor.
-Exploaterea resurselor din Africa,acolo unde China s-a asezat in pole-position.
-Mari investitii in zona Balcanilor si a Europei de Est,recent in Romania au aterizat doua mari investitii chinezesti,AVIC va investii 350 mil euro in combinatul Somes Dej iar o mare companie chineze de electronice va investii 180 mil Euro intr-o fabrica de LCD-uri 3D la Targoviste.
-Alte investitii in sectoarele energetice din tari bogate in petrol cum sunt Kazahstan,Iran sau Venezuela.
-Puternice companii occidentale sunt cumparate de catre altele chinezesti Volvo si divizia de TV a Philips sunt cele mai cunoscute.
Ramane de vazut daca aceasta dezvoltare a Chinei este una durabila,in acest moment economia lor prezinta mari vulnerabilitati,sectorul energetic fiind cel mai vulnerabil in acest moment,pe de alta parte o cadere a Chinei ar trage dupa ea toata planeta.
Un recent turnesol ne arata adevarata putere a Chinei si poate a Rusiai,mai exact recenta revolutie din Siria,acolo unde dupa ceva demonstratii anti Bashar,s-a tras,au fost omorat sute-mii de oameni,in final s-a asternut linistea,nici o reactie vehementa a Vestului,nici o sanctiune a economica occidentului asupra Siriei,in opinia mea China este principala „vinovata” de punerea batistei pe tambal.
mai 24, 2011 at 5:10 pm
Da bre ai dreptate.Un singur amendament!Siria nu are petrol…