Luke, io sunt tactu! Cuvintele care au marcat o generatie, cine nu a auzit de ele? Fratilor, cine nu a vazut macar odata Star Wars, seria aia originala, cu episoadele alea IV: O noua speranta, V: Imperiul Contraataca si VI: Intoarcerea Jedi…….laser frate.

Plotul: intr-o galaxie tare, tare indepartata, un imparat isi face ordine in propriar ograda, odata ce a cucerit o fost de-acum republica. Lord Intunecat altfel, aste ajutat de agariciul sau de serviciu, teribilul Lord Sith Darth Vader si de Steaua Mortii, o chestie rotunda capabila sa buleasca planete intregi. Pe fond, apare tanarul Luke Skywalker, la randul sau agarici de una bucata cavaler Jedi, Obi Wan Kenobi, si….asa porneste aventura. Cale de 3 episoade, Luke Skywalker invata la randul sau sa fie jedi, sa se lupte cu tacsu (Vader) si sa…..Cu totii stim povestea, sa nu cadem in derizoriu.

Ce a avut in plus Star Wars fata de alte povesti ale vremii? Pe langa plotul care trebuie sa recunoaste, este interesant, chiar daca simplist si fantezist, a avut efecte speciale si o magie care a captivat o intreaga generatie care privea cu jind catre stele. Substratul pare absent acum dar trebuie remarcat faptul ca era vorba de-o rebeliune impotriva unui imperiu rau si ca rebelii unora erau eorii altora, fapt foarte actual.

Franciza este una dintre cele mai speculative ale industriei, cu un prequel aparut la multi ani distanta, tot sub forma de trilogie (saptamana viitoare), jocuri video, nuvele, etc, plus un nume legendar: Darth Vader.

Si totusi, eu raman un fan al noi serii, mult mai cu substanta. Nota mea? As pune un 9 pentru placerea cu care o revad de fiecare data. Ciudat, eu nu eram jedi ci d-ala imperial. Evil….

Star Wars-Original Trilogy: IV A New Hope 1977, V The Empire Strikes Back 1980, VI The Return of the Jedi 1983, Produs de LucasFilm, Regizor: George Lucas, Distributie: Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Printesa Leia), Alec Guinness (Obni Wan Kenobi).