Star Wars revine la sambata fantastica cu cea de-a doua trilogie, de fapt un prequel la partea originala. Practic, in 3 episoade, Universul Star Wars prezinta caderea cavalerilo Jedi, distrugerea Republicii, ascensiunea ultimului lord sith, Darth Sidious si ascensiunea si decaderea celui mai promitator jedi, Anakin Skywalker aka Darth Vader.

Stiu, suna a blasfemie pentru fanii francizei, dar mie mi-a placut mult mai mult aceasta serie si nu datorita efectelor speciale augmentate de tehnologia disponibila. Povestea mi se pare mult mai dramatica, mult mai serioasa si mult mai complicata. Trecem de la un regim totalitar doar pentru ca asa vrea muschii lui la o poveste in care actiunile si mai ales dedesubturile acestora sunt explicate. Intram in politica interna a Republicii, sunt prezentate masinariile birocratiei, subtilitatile unui inamic perfid si evolutia naturala a unui climat dominat de forte antagoniste. Peste toate astea, transpira povestea umana a unui erou care devine incetul cu incetul anti-erou, cazand prada fortelor sale interioare.

Lucas combina foarte usor elemente din istorie si foarte placut in acelasi timp. Transpunerea Republicii romane si a aparitiei imperiului in Republica si Imperiul Galactic, combinarea samurailor cu Ordinul Iezuit in ordinul Jedi, pervertirea unui erou, toate astea sunt elemente superbe care fac din aceasta serie o completare mult mai complexa a universului Star Wars.

De la mine, seria asta, mai ales datorita episodului III, primeste 10.

PS: Exista mici dar mari neconcordante cu seria originala. Unele sunt de natura comerciala, cele doua parti fiind separate de niste ani, altele se bazeaza doar pe lipsa de apreciere a detaliului de catre publicul american, mare consumator de astfel de povesti. Chiar si asa, asta e doar o nota de subsol.

Star Wars Episode I: The Phantom Menace 1999, Star Wars Episode II: Attack of the Clones 2002, Star Wars Episode III: Revenge of the Sith 2005,Produs de: Lucasfilm, Regia: George Lucas, Distributie: Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Natalie Portman (Amidala), Jake Lloyd-Hayden Christensen (Anakin Skywalker- Darth Vader), Ian McDiarmid (Cancelarul Palpatine-Darth Sidious), Samuel L. Jackson (Mace Windu), Christopher Lee (Contele Duku), Frank Oz (Yoda)