Dupa 3 luni de atacuri aeriene, NATO a cam ramas fara solutii si fara elan. In timp ce unii dintre aliati, mai precis Franta si UK-ul dau semne ca vor mai mult, trimitand inclusiv elicoptere de atac pe capul baietului lui Ghaddafi, alti s-au cam plictisit si vor pe la casele lor. Si normal, colonelul nu pare impresionat si tot jura ca o sa lupte pana la moarte.

Atunci cand s-au apucat de treaba, aliatii implicati in treaba, bonus Suedia, au promis sa dea totul pentru victorie. Acum comandamentul NATO ar cam vrea sa se tina de promisiuni. Dar….

Dintre cele 14 tari implicate, doar 14 participa la atacurile aeriene conduse de Franta si Marea Britanie. Timp de 90 de zile, i-au aruncat chiar si ghiuvete in cap colonelului, insa coafura astuia rezista. Spania, care e implicata si ar putea sa-si trimita avioanele peste Libia, nu prea vrea. Suedia, in plina campanie publicitara pentru Gripen, a decis sa retraga 3 aparate din zona ramanand cu 5, ceva mai slobode insa in privinta obiectivelor (patrulau in dorul lelii, acum pot sa si traga). Norvegia promite sa-si reduca si ea numarul de F-16 daca atacul se prelungeste dincolo de luna iunie.

Prin urmare, din nou apare spectrul trimiterii de trupe terestre pe masura ce pilotii NATO obosesc si raman fara bombe. Nu ca nu ar fi deja ceva trupe speciale prezente in zona, mai ales ca cele doua nave de asalt franco-britanice sunt purtatoare de asemenea misiuni.

Cum se traduce asta pentru Romania? Pai Regele Ferdinand patruleaza, clar, dar daca ni se cere ceva mai mult, ce trimitem? Ca avioane nu avem, elicoptere de atac ioc, trupe terestre? Doar infanterie usor mecanizata, nu avem nave transportoare de tehnica grea si nici bani de motorina. Prin urmare, nu ne vom lipi de glorie nici de data asta, si sincer, nici nu-mi doresc asta.