Daca il,scot rusii la banii astia….am pus-o noi cei din NATO fiindca avem niste preturi cred eu nejustificat de mari la avioanele de suprematie aeriana…..mie imi pare o pasare frumoasa si letala, poate o sa isi revizuiasca LM politica de preturi ca in India nu va mai vinde nimic in momenult cand o sa aiba rusii FGFA. MMRCA poate va aduce tehnologie pe care rusii inca nu o stapanesc suficient…si poate de aia au ales crema avioanelor europene!
Mi se pare ca la datele tehnice prea seamana mult cu F 22 inclusiv la wing area 78.8 m2
inca ceva mi se pare un pic cam mare pentru a fi avionul de serie, cred ca in final va ajunge la maxim 20 de m deci mai este un pic de munca. Si F 22 initial avea o lungime mai mare apoi a fost scurtata se pare din ratiuni de standardizare a componentelor care la prototipuri nu exista.
Acuma esti RAU de tot cu ei, da intr-adevar e cale lunga pana la serie si si F 35 trebuia sa coste cat un F 16 Block 60 la inceput de drum….dar na este un mare pas inainte oricum nu cred ca o sa vedem zburand avioane de serie SU T50 PAK -FA pana in 2017 de F 22 ce mai stiti au reintrat la zbor?
Las’ ca F35A o sa coste vreo 250 mil. usd bucata, cel putin asa iese socoteala norvegienilor la care e mare panarama acum cu lictatia trucata a carei castigator e minunea JSF. La banii astia pana si amerocanii se vro gandi de 2 ori si vor cumpara mult mai putine avioane decat au preconizat initial, nu mai vorbim de alti parteneri.
In alta ordine de idei, ceva mai ,,pamantene” polacii fac licitatie pentru trainer/light combat aircraft pentru 16 buc. si au cerut oferte de la oameni seriosi ca Alenia Aermacchi M-346 Master; BAE Systems Hawk AJT; Korea Aerospace Industries/Lockheed Martin T-50P; Aero Vodochody L-159T1 si Patria Finlandacare ofera avioane sh Hawk Mk51/51A apartinand Fortelor Aeriene Finlandeze. Avioane Craiova unde e? A da, inca visez ca traiesc intr-o tara ,,ca afara”:)
Bre neica de cam doua luni tot citesc si ma crucesc!Cum sa coste frate F 35 A CTOL ……..250 mil$ ?!Voi credeti ca USAir Forces isi poate permite sa cumpere aprox.2000 de buc. la acest pret? Voi crede-ti ca cineva de pe Terra va cumpara F 35 ……la bani astia?Probabil ca va sari usor, asta daca va sari de 100 mil. $.Nu stiu ce calcule au facut norvegienii, dar ma indoiesc ca un avion destul de” comercial”, cum este F 35 poate avea un pret atat de prohibitiv.
Iar Romania negociaza si pt F 35, asata ca zvonurile sa nu va creeze o imagine falsa.F 16/F35 se discuta la pachet!
Eu nu inteleg de un de atata adulatie pt un ……..”aeromodel” ,in speta T 50 ,care va fi ….fabulos, desi deocamdata ,practic nu exista, si atata peismism pt un avion care deja a inceput sa intre in dotarea USAF.
Suma asta nu am inventat-o eu : http://www.defenseindustrydaily.com/f35-lightning-ii-faces-continued-dogfights-in-norway-03034/, dar trebuie sa recunosti ca e drum lung, ca sa nu spun altefl de la pretul intial preconizat per unitate si la ceea ce s-a ajuns in prezent, iar achzitia celor cca 2000 de unitati de catre USAF este gandita pe o perioada de 20-25 asa cum s-a intaamplat si cu F16(intreaga perioada de viata si evolutie a avionului).
In ceea ce priveste T50 sovietic(vad ca inca deseneaza steaua pe orice produc) nu am spus ca va fi fabulos, ci doar cred ca va fi un avion bun de generatia a 5-a.
Iar F35 exista si el in fix 10 exemplare (martie 2010) care se afla in teste (diverse variante).
Sa fie cum spui tu si sa ne putem permite si noi F35 macar la jumatatea ciclului sau de viata!
Stiu frate ca suma a intrat ,intr-un fel, in folclorul de pe net.S-a facut comparatie intre F 22 si F 35.Adica daca F 22 a sarit binisor de 200 mil/buc. F 35 tre sa se apropie si el.Nu uita ca F 35 este concurentul direct al multor tipuri de avioane,cum ar fi :JAS 39, F15 SE,F/A 18,Rafale, Typhoon……sunt multi care l-ar vrea scos din joc.Odata aparut ,pe alea de dinainte, cin” sa le mai cumpere?!
Este un avion ,care daca va fi scos la un pret cat de cat decent, va lasa multa lume fara slujbe! Asa ca presa…….mai si minte.Cam ca la noi.Ultima estimare de cost /unitate, in varianta CTOL( cea mai ieftina) este de sub 100 mil$/buc. ,cu conditia unei cadente de peste 150 aparate /an.Sursa…..US Air Forces.N-or fi ei cei mai obiectivi ,dar ,asa zic.Iar cea mai scumpa varianta VTOL, s=ar duce spre 125 mil$.
Si au inceput livrarile catre SUA……….sa vedemEu sper sa-l vad in Ro pana in 2020!
Vor cumpara JAS 39, F15 SE,F/A 18,Rafale, Typhoon ,,astia mai saracii”, romanii, bulgarii, croatii, emiratele arabe, etc. F35 se dovedeste o jucarie foarte scumpa si daca punem la socoteala ca americanii nu vor inlesni transfer de tehnologie de pe el (nu-i lasa nici macar pe israelieni sa-si monteze propriile sisteme) cred ca la vanzari vvor castiga primii. Crezi ca vor atinge acea cadenta de care vorbesti tu 150 buc./an? Greu de crezut, iar eu unul fara transfer tehnologic, cod sursa, offset(da’ ala care il blamezi tu), as dormimai bine noaptea sa stiu ca am avioane capabile sa loveasaca unde vreau eu, nu sa-mi dea Big brother peste degete oricand nu-i convine politica mea.
Iar sa fim seriosi chiar si la 100 milionane Usd Romania nu isi va permite asa ceva, poate ruda mai putin capabila F15 bk. 52.
Cadenta de 150/an…..aici este o problema.Nu de vazare ci tehnologica.Pana acum F 35 s-a dovedit destul de complicat.In acest moment ,teoretic s-ar duce cam la 100buc/an.Nu se poate mai mult.Dar se cauta solutii. Eu nu blamez ,domne, offset-ul.Este foarte bun si sanatos.Eu am spus doar ca nu putem cumpara avioane ,avand ideea centrala offset-ul, .Pretul de 100 mil$ este OK.Toate alea enumerate de tine se duc spre suta, cu tot tacamul inclus, asasca banii,dacail scot la suta, nu ar fi problematici.Iar 24 de F 35 sunt mai bune decat 48 de ….altceva.Sunt mai eficiente si mai greu de dat jos.
Vis-a- vis de codurile sursa……….este o discutie diferita.Depinde de contractul pe care il faci la cumparare.Este o chestie sensibila, dar Ro va putea face cu avioanele orice va dori……………………
esti rautacios ba George, ai cam intors-o tu „o idee” Au ei aparate de zbor, care chiar zboara, si arata capacitatile la care au fost si proiectate.. Eu, cred ca avionul asta are un viitor mare, sa traim noi si sa vedem
Bre or avea rusi avioane care zboara ,dar T 50 NU exsista.Cum poti compara un demostrator ,de fapt doua,ca sa nu fiu rautacios, cu F 22 ,peste 150 de aparate opertaionale si F 35 care a inceput sa intre in dotare!? Adica care sa fie criteriul?!Nici macar nu stim daca T 50 va fi dus pana la capat! T 95(tancul), abandonat,MIG 35…s-a dus si asta……….mai vrei astfel de proiecte ” fabuloase pe hartie” dar care au murit din scutece?! Mai am………….!T 50 este doar un demonstrator.La fel ca Gripen NG.
Asa la orizontul 2017(hahaha) poate reusesc sa scoata seria zero….poate!
dar cine il compara cu f22 care este operational?, se fac niste comaparatii teoretice desigur, normal ca este prototip , a zis cineva ca nu este prototip? Ba, George tu din nou ma dezamagesti frate, Hai ca vedem peste citiva ani cum intra si in serie, Su -50 , poate ne mai gasim atunci pe bloguri?///… ha,hah ha…. tu cred ca mori bre de invidie ca cineva lucreaza si produce ceva bun. Vorba aia ride hirb de oala sparta….
Bre tu ,intradevar nu l-ai comparat. dar altii da!Este un raspuns atotcuprinzator! Sa dea Dumnezeu ca Su 50 sa fie un succes, si sa fim tot pe blog si atunci…….Dar 2017 este un pic cam optimist.F 35 a inghitit pana acum peste 350 miliarde $.Stiu ca rusi lucreaza mai ieftin ,dar problema banilor………..
Invidie ?! Pai ce frate Romania produce ceva din aceeasi colectie ,ca sa fiu invidios?! Spun doar ca previziunile cum ca Su 50 va fi , ca va lovi ,etc sunt pure speculatii. Adevarul este ca e la anii lumina de operationalizare.Eu chiar stiu cum se dezvolta un astfel de proiect, si este departe.Sper sa le iasa.Asta adaca China nu va iesi prima cu avion de generatia a 5a.Sa vezi atunci distractie.
Dezamagirea……lasa bre sa fim sanatosi!Toata viata este o dezamagire………..
Doar tu vorbeai de coruptia endemica din Rusia…………
Nu m-am referit la invidie ca tara ci asa la general ca succes in stiinta si tehnica.. da, coruptia desigur poate dauna mult aici, sunt de acord cu tine, Dar, eu cred, ca in Rusia e mult mai mult decit coruptia, Acolo frate este formata coloana cincea, dinauntru daca ma intelegi ce am in vedere, Ce este acum si ce au si vor avea rusii se tine pe putini oameni care+si iubsc tara cu adevarat. Dar au fost timpuri si mai grele la ei…
Bre sunt realist!Cum rautacios?!Au fix doua prototipuri? !Au !Asa ca nu vad rautatea. Atatea au >nici motoarele nu le-au montata.Folosesc motoare clasice.Asa ca pana la o comparatie cu F 22 si F 35……hai sa fim seriosi!
Pai da ca de aia l-au dat afara pe seful de proiect la americani fiindca nu constituie niciun pericol proiectul Suhoi…NU? Nici nu cred ca este sigur fixata vreo varianta eu spun ca anul de serie va fi prin 2017 dar sa nu ne culcam pe lauri cu privire la capabilitatile americane si chestii ca o sa aiba generatia 6 pana scot astia generatia 5 ca nu e realist!
Eu zic ca ne putem culca foarte linistiti pe capabilitatile americane ………….pt ca sunt singurele.Pericol de la T 50?! Bre este un ……….aeromodel! Iar americanii,pt cine nu stie, sunt deja la a doua generatie de avioane stelth! Au deja patru modele operationale si in mod sigur, lesina de frica rusilor care au si ei ………fix doua! Doua avioane, adica, care si alea sunt niste avioane de probat subansamble.Adica se probeaza ,aerodinamica, capacitatea stelth si altele.S-ar putea ca T 50 nici sa nu arate asa………
Oricum avioanele de generatia a 5-a sunt super greu de construit si de exploatat fiindca au o serie de caracteristici care abia acum se imbina intr-un singur produs, si trebuie sa fie neaparat si foarte manevrabile fiindca daca nu se „vad ” unul pe altul atunci o sa intre in lupta aproape de raza vizuala si e foarte probabil dog-fightul. Daca sa exploatezi Typhoon costa cat costa ma intreb la F 22 si la PAK-Fa cat o sa fie costurile de exploatare….pe lanaga ele F 16, Mirage si Gripen sunt mult mai usor de intretinut…..
Ma intreb ce o sa se intample cand o sa descopere astia un alt sistem de detectie care sa faca jucariile vizibile pentru celelalte fightere?
Vizual, IR si sonor sunt detectabile. Tii in aer o „plasa de pescar” de UAV conectate in retea care sa zboare la o altitudine medie si sa monitorizeze..tot ce se poate. Cumva tot il detectezi, e suficient unul din toate UAV sa-l „simta” si sa dea dupa el cu o racheta EMP (puls electromagnetic). Nici nu trebuie sa-l nimereasca… La cat este de computerizat si „fly by wire” o sa cada ca un bolovan.
Cam asa vad eu o lupta aeriana in viitor. UAV peste tot, sateliti, EMP, bruiaje. Prefer 3-4 Predatori bucatele in locul unui F-22 doborat. Pilotul ala nu-l mai scoala nimeni, dar la predator ..se conecteaza la altul si decoleaza iarasi. Playstation XXI
Bre fugi de aici cu EMP-ul. Este protejat el F 16 contra EMP, da F 35 sau F 22!!!In privintaPlasei de UAV………………..Pai frate cate UAV ,sute de buc.!? De unde sa sti pe unde vei fi atacat, la ce altitudine.>……….iar din fata nu este detactabil nici IR si nici sonor.Vizual?! In general avioanele invizibile ataca noaptea,iar la viteze apropiate de viteza sunetului….imposibil sa-l vezi inainte sa te dea jos !
Iar in extremis pot fi folosite escorte „clasice” pt a curata culoare……….
Apropos de invizibile si modul lor de operare, pe intunericime, am vazut un interviu in care un pilot de F-117 povestea cum, in Yugoslavia, i-au trecut doua rachete aer-aer pe deasupra bastii. Din spate, un F-15 facea curat fara sa stie ca avea un invizibil intre el si inamic.
George te contrazic sunt stealthurile sunt vizibile infrarosu si pe pozitia „vine” de la 50 si ceva de km din cauza incalzirii la bordul de atac, si mai exista posibilitatea de a le detecta vizual. O alta posibilitate este de a le detecta cu radare OTH asa cum cica au facut englezii si datorita carora nu a mai cumparat GB F 117 fiindca il detectau, era de fapt un curent de aer care calatorea cu cateva sute de km la ora pe un traseu, orice avion lasa un astfel de siaj asa cum prin apa o ambarcatiune lasa o dara de apa in spatele ei. Oricum la nivelul actual stealthul nu poate fi combatut decat de putine tari si cea mai buna metoda este sa le ai pe ale tale avioane stealth!
Bre matale ai dreptate,dar…aceste probleme se refera doar la prima generatie de avioane stealth.F 117 are intradevar astfel de probleme.Dar la B-2 ,F 22 si F 35 au aparut mici midificari, care constau si in racirea bordurilor de atac si altor suprafete.Zona ajutajelor este de asemenea racita fortat.Problema detectarii in IR este cea mai presanta, dar la F 22 si F 35 exsista un sistem de racire a jetului si micsorarere a amorentei IR cu aprox. 80%.
Vizual…asta este o gluma proasta! In anii „80 in SUA s-au facut experimente ,pt avioane civile, sa se vada cat de repede poate pilotul evita o coloziune iminenta.Si practic nu poate,datorita vitezelor foarte mari implicate,timpii de reactie sunt foarte mici.Daraminte la avioane militare.Cu binoclu si S 60 …greu sa dai jos un avion.Iar RACHETA AA CARE SA ANGAJEZE TINTA …VIZUAL, eu nu am auzit…da poate este..
In privinta letului din vaporii de condesare ,care apare in urma unui avion…acesta este mult mai mic la un Stealth.Adevarat ca poate fi totusi detectat,dar foarte greu ,nu de toata lumea si chiar detectat …foarte greu de dat jos….
Pentru George si la F 117 s-a incercat racirea reactoarelor cu jet de aer rece si in mare masura s-a reusit, vizual vorbim de senzorii IRST care sunt foarte performanti, si da exista deja rachete care sa faca distinctia intre o tinta din asta stealth si una inexistenta daca te uiti la testele cu Rafael Python 5 ai sa vezi ce senzor avansat are capul rachetei, Iris-T, AIM 9X, AIM 132 ASRAAM si R 74 pot face de-asemenea aceasta distinctie asa ca e doar o chestiune de timp pana vor fi forte aeriene care sa detecteze avioanele stealth aproape de fiecare data. Daca mai pui si radarele AESA care au si sisteme de descoperire pasive ai imginea completa a posibilitatilor de a detecta un stealth. Oricum detectia se face mult mai greu ca si la celelalte avioane si totdeauna o forta aeriana care sa aiba si stealth in componenta este mai puternica decat una fara. La simulari de acest gen SU 35 BM cu acoperire radar absorbanta si sisteme de bruiaj activ a dat jos 4-5 avioane SU 27 fara astfel de sisteme. Si SU 35 doar reduce semnatura nu o ascunde total asa ca va mai trece un timp pana sa existe o forta aeriana capabila de sisteme de detectie ultraeficiente impotriva stealth.
F 22 poate fi doborat de alt F 22 ceea ce inseamna ca rachetele se ghideaza spre tinta doar ca conform declaratiilor pilotilor la distanta medie F 22 trebuie sa ghideze racheta i regim semiactiv pana la tinta in genul AIM 7sparrow din trecut fiindca radrul de pe AMRAAM oricat de performant ar fi este pacalit de F 22.
Da George si rusii fac asemenea simulari cas a vada daca avioanele lor sunt mai bune decat cele precedente, iti dai seama ca nu se bazeaza nici ei doar pe ce spuna Suhoi sau MIG sau alt birou de proiectare, SU 35 BM are si radar AESA si niste receptori in varfurile de plan si in alte parti ale avionului pentru a prelua semnale care sunt deflectate in alte directii, plus un sistem de data link nou pentru armata rusa care include si statiile de la sol si AWACS-ul rusesc, amprenta radar este „se lauda ei ” mai mica ca si la Typhoon cam 80% si cica SU 35 BM este capabil sa se apropie pana la 70-65 km de tinta nedetectat si sa lanseze de acolo rachetele care au din acest motiv sansa se lovesca tinta mult mai mare. SU 30 MKI de-asemenea va fi acoperit cu vopsea radar absorbanta de catre indieni dar nu stiu detalii.
F 35 este foarte bun sa ai un anumit numar pentru misiuni ofensive de genul asta, dar pe langa el cred ca vor trai in continuare avioanele de generatie 4,5 si 4 in majoritatea fortelor aeriene, poate cu „mici ” schmbari ale mascarii semnalului radar sau infrarosu.
Unul dintre upgrade-urile la Raptor a fost tocmai sporirea rezistentei la EMP, peste ce s-a implementat din proiectare –> EMP este INCA o bataie de cap pentru electronica:
O fi bine sa avem si F 35 daca va fi ieftin in vreo 24 de bucati dar acum ca varianta de inlocuit MIG 21 Lancer eu as alege JAS 39 Gripen si nu F 16 C block 50/52 la F 16 sh nici nu ma gandesc si argumentele sunt:
Manevrabilitate sporita
Cost mai mic de operare
Distanta de decolare de 800 de metri
Nu e nevoie de o pista „oglinda”
Motorul cel mai fiabil (F18 a dovedit-o inaintea lui JAS 39 Gripen)
Fuziunea senzoriala avansata (peste F 16)
Casca cu vizor integrat de pe MIG 21 Lancer se poate pune fara probleme -cost redus
Va fi primul avion care va integra racheta europeana meteor
Poate integra armament israeilian,european si american fara probleme
Posibilitatea de a avea AESA acum!
Senzorul IRST de ultima generatie
Progaramul de Offset 100% facut public
Numai din economia de cost de operare intr-un an putem lua rachete aer-aer AMRAAM pentru toata flota.
Accesul la codurile sursa si upgrade-uri
Si pentru cine se indoieste ca suedezii o sa vanda in viitor Gripen NG sa se mai gandeasca ca sunt o droaie de tari care nu au nevoie de un avion mai performant decat Gripen C majoritatea prin America latina, altele in Asia si chiar si in Europa.
In simularile facute de americanii, ca si in cazul folosirii de avioane invizibile in conditii de lupta, s-a remarcat utilitatea avioanelor de generatie a 4 a.In razboiul din Serbia F117 a folosit ca „escorta” ,F 15.Adevarat ca F 15 nu stia ca F 117 este prin zona…dar aveau ordinul de a curata o anumita arie.
In cazul unei aviatii dotatate doar cu F 35, nu stiu ce strategie ar fi folosita.RoAF ,daca va avea F 35, il va folosi in tandem cu F 16!
daca sunt F 16 noi sau Block 40 in sus chiar si zburate….mai e cum mai e fiindca pot fi exploatate cum trebuie dar daca sunt second mai bine nu! Sa se prabuseasca la noi si sa nu zboare si sa stea mai mult pe la Aerostar in reparatii?
Bre in varianta sh,vechi vor fi doar celulele.Tot sistemul electronic, va fi nou.Motorul de asemenea ,nou.Chiar si in varianta sh vor fi extrem de bine echipate.Iar daca luam avioane noi vor fi…….extrem de bine echipate.Peste ce au azi polaci!
Bine ar fi dar nu e chiar asa
Si MIG 21 LanceR avea sistemele electronice noi
si echipamentele de achizite noi si avionica dar tot avion vechi ramane! Nou e nou un F 16 nou nu il poti compara cu unu de 20 de ani!
iunie 9, 2011 at 2:36 pm
Wow. S-a schimbat modul de autentificare? Cum fac-cum fac? :))
iunie 9, 2011 at 2:38 pm
Aham. Cu Facebook înainte dară 😛
iunie 9, 2011 at 3:53 pm
Cate un pic, pic, pic, Pak-Pak…vine! Cate bre vor lua rusii? Multe si hop la pretenari cu el…Da ala minunatul, sublimul iranistanez, cand vine?
iunie 9, 2011 at 3:53 pm
Frumos pasaroi, din pacate suntem in partea cealalata a cortinei, si ca sa nu madezic(pesimist) nu cred ca ai nostrii l-ar fi achizitionat oricum.
iunie 9, 2011 at 4:00 pm
Daca il,scot rusii la banii astia….am pus-o noi cei din NATO fiindca avem niste preturi cred eu nejustificat de mari la avioanele de suprematie aeriana…..mie imi pare o pasare frumoasa si letala, poate o sa isi revizuiasca LM politica de preturi ca in India nu va mai vinde nimic in momenult cand o sa aiba rusii FGFA. MMRCA poate va aduce tehnologie pe care rusii inca nu o stapanesc suficient…si poate de aia au ales crema avioanelor europene!
iunie 9, 2011 at 5:32 pm
Mi se pare ca la datele tehnice prea seamana mult cu F 22 inclusiv la wing area 78.8 m2
inca ceva mi se pare un pic cam mare pentru a fi avionul de serie, cred ca in final va ajunge la maxim 20 de m deci mai este un pic de munca. Si F 22 initial avea o lungime mai mare apoi a fost scurtata se pare din ratiuni de standardizare a componentelor care la prototipuri nu exista.
iunie 9, 2011 at 8:05 pm
Datele tehnice arata ca au …..fix doua prototipuri!Adica au o idee .Buna ,rea…….nimeni nu stie!
iunie 9, 2011 at 10:57 pm
Acuma esti RAU de tot cu ei, da intr-adevar e cale lunga pana la serie si si F 35 trebuia sa coste cat un F 16 Block 60 la inceput de drum….dar na este un mare pas inainte oricum nu cred ca o sa vedem zburand avioane de serie SU T50 PAK -FA pana in 2017 de F 22 ce mai stiti au reintrat la zbor?
iunie 10, 2011 at 4:29 pm
Las’ ca F35A o sa coste vreo 250 mil. usd bucata, cel putin asa iese socoteala norvegienilor la care e mare panarama acum cu lictatia trucata a carei castigator e minunea JSF. La banii astia pana si amerocanii se vro gandi de 2 ori si vor cumpara mult mai putine avioane decat au preconizat initial, nu mai vorbim de alti parteneri.
In alta ordine de idei, ceva mai ,,pamantene” polacii fac licitatie pentru trainer/light combat aircraft pentru 16 buc. si au cerut oferte de la oameni seriosi ca Alenia Aermacchi M-346 Master; BAE Systems Hawk AJT; Korea Aerospace Industries/Lockheed Martin T-50P; Aero Vodochody L-159T1 si Patria Finlandacare ofera avioane sh Hawk Mk51/51A apartinand Fortelor Aeriene Finlandeze. Avioane Craiova unde e? A da, inca visez ca traiesc intr-o tara ,,ca afara”:)
iunie 10, 2011 at 8:26 pm
Bre neica de cam doua luni tot citesc si ma crucesc!Cum sa coste frate F 35 A CTOL ……..250 mil$ ?!Voi credeti ca USAir Forces isi poate permite sa cumpere aprox.2000 de buc. la acest pret? Voi crede-ti ca cineva de pe Terra va cumpara F 35 ……la bani astia?Probabil ca va sari usor, asta daca va sari de 100 mil. $.Nu stiu ce calcule au facut norvegienii, dar ma indoiesc ca un avion destul de” comercial”, cum este F 35 poate avea un pret atat de prohibitiv.
Iar Romania negociaza si pt F 35, asata ca zvonurile sa nu va creeze o imagine falsa.F 16/F35 se discuta la pachet!
Eu nu inteleg de un de atata adulatie pt un ……..”aeromodel” ,in speta T 50 ,care va fi ….fabulos, desi deocamdata ,practic nu exista, si atata peismism pt un avion care deja a inceput sa intre in dotarea USAF.
iunie 10, 2011 at 9:40 pm
Suma asta nu am inventat-o eu : http://www.defenseindustrydaily.com/f35-lightning-ii-faces-continued-dogfights-in-norway-03034/, dar trebuie sa recunosti ca e drum lung, ca sa nu spun altefl de la pretul intial preconizat per unitate si la ceea ce s-a ajuns in prezent, iar achzitia celor cca 2000 de unitati de catre USAF este gandita pe o perioada de 20-25 asa cum s-a intaamplat si cu F16(intreaga perioada de viata si evolutie a avionului).
In ceea ce priveste T50 sovietic(vad ca inca deseneaza steaua pe orice produc) nu am spus ca va fi fabulos, ci doar cred ca va fi un avion bun de generatia a 5-a.
Iar F35 exista si el in fix 10 exemplare (martie 2010) care se afla in teste (diverse variante).
Sa fie cum spui tu si sa ne putem permite si noi F35 macar la jumatatea ciclului sau de viata!
iunie 11, 2011 at 8:36 am
Stiu frate ca suma a intrat ,intr-un fel, in folclorul de pe net.S-a facut comparatie intre F 22 si F 35.Adica daca F 22 a sarit binisor de 200 mil/buc. F 35 tre sa se apropie si el.Nu uita ca F 35 este concurentul direct al multor tipuri de avioane,cum ar fi :JAS 39, F15 SE,F/A 18,Rafale, Typhoon……sunt multi care l-ar vrea scos din joc.Odata aparut ,pe alea de dinainte, cin” sa le mai cumpere?!
Este un avion ,care daca va fi scos la un pret cat de cat decent, va lasa multa lume fara slujbe! Asa ca presa…….mai si minte.Cam ca la noi.Ultima estimare de cost /unitate, in varianta CTOL( cea mai ieftina) este de sub 100 mil$/buc. ,cu conditia unei cadente de peste 150 aparate /an.Sursa…..US Air Forces.N-or fi ei cei mai obiectivi ,dar ,asa zic.Iar cea mai scumpa varianta VTOL, s=ar duce spre 125 mil$.
Si au inceput livrarile catre SUA……….sa vedemEu sper sa-l vad in Ro pana in 2020!
iunie 11, 2011 at 10:05 am
Vor cumpara JAS 39, F15 SE,F/A 18,Rafale, Typhoon ,,astia mai saracii”, romanii, bulgarii, croatii, emiratele arabe, etc. F35 se dovedeste o jucarie foarte scumpa si daca punem la socoteala ca americanii nu vor inlesni transfer de tehnologie de pe el (nu-i lasa nici macar pe israelieni sa-si monteze propriile sisteme) cred ca la vanzari vvor castiga primii. Crezi ca vor atinge acea cadenta de care vorbesti tu 150 buc./an? Greu de crezut, iar eu unul fara transfer tehnologic, cod sursa, offset(da’ ala care il blamezi tu), as dormimai bine noaptea sa stiu ca am avioane capabile sa loveasaca unde vreau eu, nu sa-mi dea Big brother peste degete oricand nu-i convine politica mea.
Iar sa fim seriosi chiar si la 100 milionane Usd Romania nu isi va permite asa ceva, poate ruda mai putin capabila F15 bk. 52.
iunie 11, 2011 at 10:31 am
Cadenta de 150/an…..aici este o problema.Nu de vazare ci tehnologica.Pana acum F 35 s-a dovedit destul de complicat.In acest moment ,teoretic s-ar duce cam la 100buc/an.Nu se poate mai mult.Dar se cauta solutii. Eu nu blamez ,domne, offset-ul.Este foarte bun si sanatos.Eu am spus doar ca nu putem cumpara avioane ,avand ideea centrala offset-ul, .Pretul de 100 mil$ este OK.Toate alea enumerate de tine se duc spre suta, cu tot tacamul inclus, asasca banii,dacail scot la suta, nu ar fi problematici.Iar 24 de F 35 sunt mai bune decat 48 de ….altceva.Sunt mai eficiente si mai greu de dat jos.
Vis-a- vis de codurile sursa……….este o discutie diferita.Depinde de contractul pe care il faci la cumparare.Este o chestie sensibila, dar Ro va putea face cu avioanele orice va dori……………………
iunie 10, 2011 at 1:19 am
esti rautacios ba George, ai cam intors-o tu „o idee” Au ei aparate de zbor, care chiar zboara, si arata capacitatile la care au fost si proiectate.. Eu, cred ca avionul asta are un viitor mare, sa traim noi si sa vedem
iunie 10, 2011 at 8:31 pm
Bre or avea rusi avioane care zboara ,dar T 50 NU exsista.Cum poti compara un demostrator ,de fapt doua,ca sa nu fiu rautacios, cu F 22 ,peste 150 de aparate opertaionale si F 35 care a inceput sa intre in dotare!? Adica care sa fie criteriul?!Nici macar nu stim daca T 50 va fi dus pana la capat! T 95(tancul), abandonat,MIG 35…s-a dus si asta……….mai vrei astfel de proiecte ” fabuloase pe hartie” dar care au murit din scutece?! Mai am………….!T 50 este doar un demonstrator.La fel ca Gripen NG.
Asa la orizontul 2017(hahaha) poate reusesc sa scoata seria zero….poate!
iunie 11, 2011 at 1:17 am
dar cine il compara cu f22 care este operational?, se fac niste comaparatii teoretice desigur, normal ca este prototip , a zis cineva ca nu este prototip? Ba, George tu din nou ma dezamagesti frate, Hai ca vedem peste citiva ani cum intra si in serie, Su -50 , poate ne mai gasim atunci pe bloguri?///… ha,hah ha…. tu cred ca mori bre de invidie ca cineva lucreaza si produce ceva bun. Vorba aia ride hirb de oala sparta….
iunie 11, 2011 at 8:25 am
Bre tu ,intradevar nu l-ai comparat. dar altii da!Este un raspuns atotcuprinzator! Sa dea Dumnezeu ca Su 50 sa fie un succes, si sa fim tot pe blog si atunci…….Dar 2017 este un pic cam optimist.F 35 a inghitit pana acum peste 350 miliarde $.Stiu ca rusi lucreaza mai ieftin ,dar problema banilor………..
Invidie ?! Pai ce frate Romania produce ceva din aceeasi colectie ,ca sa fiu invidios?! Spun doar ca previziunile cum ca Su 50 va fi , ca va lovi ,etc sunt pure speculatii. Adevarul este ca e la anii lumina de operationalizare.Eu chiar stiu cum se dezvolta un astfel de proiect, si este departe.Sper sa le iasa.Asta adaca China nu va iesi prima cu avion de generatia a 5a.Sa vezi atunci distractie.
Dezamagirea……lasa bre sa fim sanatosi!Toata viata este o dezamagire………..
Doar tu vorbeai de coruptia endemica din Rusia…………
iunie 14, 2011 at 3:24 pm
Nu m-am referit la invidie ca tara ci asa la general ca succes in stiinta si tehnica.. da, coruptia desigur poate dauna mult aici, sunt de acord cu tine, Dar, eu cred, ca in Rusia e mult mai mult decit coruptia, Acolo frate este formata coloana cincea, dinauntru daca ma intelegi ce am in vedere, Ce este acum si ce au si vor avea rusii se tine pe putini oameni care+si iubsc tara cu adevarat. Dar au fost timpuri si mai grele la ei…
iunie 10, 2011 at 10:48 am
Bre sunt realist!Cum rautacios?!Au fix doua prototipuri? !Au !Asa ca nu vad rautatea. Atatea au >nici motoarele nu le-au montata.Folosesc motoare clasice.Asa ca pana la o comparatie cu F 22 si F 35……hai sa fim seriosi!
iunie 10, 2011 at 12:23 pm
Pai da ca de aia l-au dat afara pe seful de proiect la americani fiindca nu constituie niciun pericol proiectul Suhoi…NU? Nici nu cred ca este sigur fixata vreo varianta eu spun ca anul de serie va fi prin 2017 dar sa nu ne culcam pe lauri cu privire la capabilitatile americane si chestii ca o sa aiba generatia 6 pana scot astia generatia 5 ca nu e realist!
iunie 10, 2011 at 2:29 pm
Bre il datera afara ca dura prea mult si cam scumpisor.Da in mare parte ca dura prea mult…….
iunie 10, 2011 at 8:36 pm
Eu zic ca ne putem culca foarte linistiti pe capabilitatile americane ………….pt ca sunt singurele.Pericol de la T 50?! Bre este un ……….aeromodel! Iar americanii,pt cine nu stie, sunt deja la a doua generatie de avioane stelth! Au deja patru modele operationale si in mod sigur, lesina de frica rusilor care au si ei ………fix doua! Doua avioane, adica, care si alea sunt niste avioane de probat subansamble.Adica se probeaza ,aerodinamica, capacitatea stelth si altele.S-ar putea ca T 50 nici sa nu arate asa………
iunie 9, 2011 at 11:02 pm
Oricum avioanele de generatia a 5-a sunt super greu de construit si de exploatat fiindca au o serie de caracteristici care abia acum se imbina intr-un singur produs, si trebuie sa fie neaparat si foarte manevrabile fiindca daca nu se „vad ” unul pe altul atunci o sa intre in lupta aproape de raza vizuala si e foarte probabil dog-fightul. Daca sa exploatezi Typhoon costa cat costa ma intreb la F 22 si la PAK-Fa cat o sa fie costurile de exploatare….pe lanaga ele F 16, Mirage si Gripen sunt mult mai usor de intretinut…..
Ma intreb ce o sa se intample cand o sa descopere astia un alt sistem de detectie care sa faca jucariile vizibile pentru celelalte fightere?
iunie 10, 2011 at 10:02 am
Vizual, IR si sonor sunt detectabile. Tii in aer o „plasa de pescar” de UAV conectate in retea care sa zboare la o altitudine medie si sa monitorizeze..tot ce se poate. Cumva tot il detectezi, e suficient unul din toate UAV sa-l „simta” si sa dea dupa el cu o racheta EMP (puls electromagnetic). Nici nu trebuie sa-l nimereasca… La cat este de computerizat si „fly by wire” o sa cada ca un bolovan.
Cam asa vad eu o lupta aeriana in viitor. UAV peste tot, sateliti, EMP, bruiaje. Prefer 3-4 Predatori bucatele in locul unui F-22 doborat. Pilotul ala nu-l mai scoala nimeni, dar la predator ..se conecteaza la altul si decoleaza iarasi. Playstation XXI
iunie 10, 2011 at 1:08 pm
Bre fugi de aici cu EMP-ul. Este protejat el F 16 contra EMP, da F 35 sau F 22!!!In privintaPlasei de UAV………………..Pai frate cate UAV ,sute de buc.!? De unde sa sti pe unde vei fi atacat, la ce altitudine.>……….iar din fata nu este detactabil nici IR si nici sonor.Vizual?! In general avioanele invizibile ataca noaptea,iar la viteze apropiate de viteza sunetului….imposibil sa-l vezi inainte sa te dea jos !
Iar in extremis pot fi folosite escorte „clasice” pt a curata culoare……….
iunie 10, 2011 at 1:16 pm
Apropos de invizibile si modul lor de operare, pe intunericime, am vazut un interviu in care un pilot de F-117 povestea cum, in Yugoslavia, i-au trecut doua rachete aer-aer pe deasupra bastii. Din spate, un F-15 facea curat fara sa stie ca avea un invizibil intre el si inamic.
iunie 11, 2011 at 8:06 pm
George te contrazic sunt stealthurile sunt vizibile infrarosu si pe pozitia „vine” de la 50 si ceva de km din cauza incalzirii la bordul de atac, si mai exista posibilitatea de a le detecta vizual. O alta posibilitate este de a le detecta cu radare OTH asa cum cica au facut englezii si datorita carora nu a mai cumparat GB F 117 fiindca il detectau, era de fapt un curent de aer care calatorea cu cateva sute de km la ora pe un traseu, orice avion lasa un astfel de siaj asa cum prin apa o ambarcatiune lasa o dara de apa in spatele ei. Oricum la nivelul actual stealthul nu poate fi combatut decat de putine tari si cea mai buna metoda este sa le ai pe ale tale avioane stealth!
iunie 13, 2011 at 11:18 am
Bre matale ai dreptate,dar…aceste probleme se refera doar la prima generatie de avioane stealth.F 117 are intradevar astfel de probleme.Dar la B-2 ,F 22 si F 35 au aparut mici midificari, care constau si in racirea bordurilor de atac si altor suprafete.Zona ajutajelor este de asemenea racita fortat.Problema detectarii in IR este cea mai presanta, dar la F 22 si F 35 exsista un sistem de racire a jetului si micsorarere a amorentei IR cu aprox. 80%.
Vizual…asta este o gluma proasta! In anii „80 in SUA s-au facut experimente ,pt avioane civile, sa se vada cat de repede poate pilotul evita o coloziune iminenta.Si practic nu poate,datorita vitezelor foarte mari implicate,timpii de reactie sunt foarte mici.Daraminte la avioane militare.Cu binoclu si S 60 …greu sa dai jos un avion.Iar RACHETA AA CARE SA ANGAJEZE TINTA …VIZUAL, eu nu am auzit…da poate este..
In privinta letului din vaporii de condesare ,care apare in urma unui avion…acesta este mult mai mic la un Stealth.Adevarat ca poate fi totusi detectat,dar foarte greu ,nu de toata lumea si chiar detectat …foarte greu de dat jos….
iunie 13, 2011 at 2:50 pm
Pentru George si la F 117 s-a incercat racirea reactoarelor cu jet de aer rece si in mare masura s-a reusit, vizual vorbim de senzorii IRST care sunt foarte performanti, si da exista deja rachete care sa faca distinctia intre o tinta din asta stealth si una inexistenta daca te uiti la testele cu Rafael Python 5 ai sa vezi ce senzor avansat are capul rachetei, Iris-T, AIM 9X, AIM 132 ASRAAM si R 74 pot face de-asemenea aceasta distinctie asa ca e doar o chestiune de timp pana vor fi forte aeriene care sa detecteze avioanele stealth aproape de fiecare data. Daca mai pui si radarele AESA care au si sisteme de descoperire pasive ai imginea completa a posibilitatilor de a detecta un stealth. Oricum detectia se face mult mai greu ca si la celelalte avioane si totdeauna o forta aeriana care sa aiba si stealth in componenta este mai puternica decat una fara. La simulari de acest gen SU 35 BM cu acoperire radar absorbanta si sisteme de bruiaj activ a dat jos 4-5 avioane SU 27 fara astfel de sisteme. Si SU 35 doar reduce semnatura nu o ascunde total asa ca va mai trece un timp pana sa existe o forta aeriana capabila de sisteme de detectie ultraeficiente impotriva stealth.
F 22 poate fi doborat de alt F 22 ceea ce inseamna ca rachetele se ghideaza spre tinta doar ca conform declaratiilor pilotilor la distanta medie F 22 trebuie sa ghideze racheta i regim semiactiv pana la tinta in genul AIM 7sparrow din trecut fiindca radrul de pe AMRAAM oricat de performant ar fi este pacalit de F 22.
iunie 13, 2011 at 5:43 pm
Foarte binteresant.Nu stiam de luptele simulate dintre Su 35 si Su 27.Am citit doar despre F 22 vs F 15.Dar era vorba dpar despre lupta la vedere…..
iunie 13, 2011 at 9:30 pm
Da George si rusii fac asemenea simulari cas a vada daca avioanele lor sunt mai bune decat cele precedente, iti dai seama ca nu se bazeaza nici ei doar pe ce spuna Suhoi sau MIG sau alt birou de proiectare, SU 35 BM are si radar AESA si niste receptori in varfurile de plan si in alte parti ale avionului pentru a prelua semnale care sunt deflectate in alte directii, plus un sistem de data link nou pentru armata rusa care include si statiile de la sol si AWACS-ul rusesc, amprenta radar este „se lauda ei ” mai mica ca si la Typhoon cam 80% si cica SU 35 BM este capabil sa se apropie pana la 70-65 km de tinta nedetectat si sa lanseze de acolo rachetele care au din acest motiv sansa se lovesca tinta mult mai mare. SU 30 MKI de-asemenea va fi acoperit cu vopsea radar absorbanta de catre indieni dar nu stiu detalii.
F 35 este foarte bun sa ai un anumit numar pentru misiuni ofensive de genul asta, dar pe langa el cred ca vor trai in continuare avioanele de generatie 4,5 si 4 in majoritatea fortelor aeriene, poate cu „mici ” schmbari ale mascarii semnalului radar sau infrarosu.
iunie 13, 2011 at 9:23 pm
Unul dintre upgrade-urile la Raptor a fost tocmai sporirea rezistentei la EMP, peste ce s-a implementat din proiectare –> EMP este INCA o bataie de cap pentru electronica:
EMP este discutat aici: http://www.scribd.com/doc/26723358/EMP-Threats-to-US-Expeditionary-Ops-2010
pe la pagina 18 vorbeste si despre F16 si protectia EMP
iunie 10, 2011 at 12:17 am
Rusii spun ca-l vor arata publicului la MAKC – 2011
iunie 10, 2011 at 7:26 am
Probabil ca o sa il expuna static nu cred ca o sa zboare la MAKS 2011 e prea devreme!
iunie 11, 2011 at 1:18 am
ei scriu ca o sa zboare.
iunie 11, 2011 at 12:44 am
O fi bine sa avem si F 35 daca va fi ieftin in vreo 24 de bucati dar acum ca varianta de inlocuit MIG 21 Lancer eu as alege JAS 39 Gripen si nu F 16 C block 50/52 la F 16 sh nici nu ma gandesc si argumentele sunt:
Manevrabilitate sporita
Cost mai mic de operare
Distanta de decolare de 800 de metri
Nu e nevoie de o pista „oglinda”
Motorul cel mai fiabil (F18 a dovedit-o inaintea lui JAS 39 Gripen)
Fuziunea senzoriala avansata (peste F 16)
Casca cu vizor integrat de pe MIG 21 Lancer se poate pune fara probleme -cost redus
Va fi primul avion care va integra racheta europeana meteor
Poate integra armament israeilian,european si american fara probleme
Posibilitatea de a avea AESA acum!
Senzorul IRST de ultima generatie
Progaramul de Offset 100% facut public
Numai din economia de cost de operare intr-un an putem lua rachete aer-aer AMRAAM pentru toata flota.
Accesul la codurile sursa si upgrade-uri
Si pentru cine se indoieste ca suedezii o sa vanda in viitor Gripen NG sa se mai gandeasca ca sunt o droaie de tari care nu au nevoie de un avion mai performant decat Gripen C majoritatea prin America latina, altele in Asia si chiar si in Europa.
iunie 14, 2011 at 8:15 am
In simularile facute de americanii, ca si in cazul folosirii de avioane invizibile in conditii de lupta, s-a remarcat utilitatea avioanelor de generatie a 4 a.In razboiul din Serbia F117 a folosit ca „escorta” ,F 15.Adevarat ca F 15 nu stia ca F 117 este prin zona…dar aveau ordinul de a curata o anumita arie.
In cazul unei aviatii dotatate doar cu F 35, nu stiu ce strategie ar fi folosita.RoAF ,daca va avea F 35, il va folosi in tandem cu F 16!
iunie 14, 2011 at 9:04 am
eu sper sa nu fie F 16 sic!
iunie 14, 2011 at 9:40 am
Bre……..sperante desarte! Poti doar sa speri,sunt ceva sanse, sa fie F 16…noi-noute….
iunie 14, 2011 at 11:25 am
daca sunt F 16 noi sau Block 40 in sus chiar si zburate….mai e cum mai e fiindca pot fi exploatate cum trebuie dar daca sunt second mai bine nu! Sa se prabuseasca la noi si sa nu zboare si sa stea mai mult pe la Aerostar in reparatii?
iunie 14, 2011 at 12:38 pm
Bre in varianta sh,vechi vor fi doar celulele.Tot sistemul electronic, va fi nou.Motorul de asemenea ,nou.Chiar si in varianta sh vor fi extrem de bine echipate.Iar daca luam avioane noi vor fi…….extrem de bine echipate.Peste ce au azi polaci!
iunie 14, 2011 at 1:23 pm
Bine ar fi dar nu e chiar asa
Si MIG 21 LanceR avea sistemele electronice noi
si echipamentele de achizite noi si avionica dar tot avion vechi ramane! Nou e nou un F 16 nou nu il poti compara cu unu de 20 de ani!
iunie 14, 2011 at 6:47 pm
Bre da ce ai patit la site-ul lu matale.!?
iunie 15, 2011 at 12:20 am
Pe mine ma intrebai?
iunie 15, 2011 at 7:15 am
Iap………..
iunie 15, 2011 at 7:58 am
Despre ce site e vorba?