Chinezii îşi construiesc propriu portavion dintr-un vas sovietic, Varyag, iar iniţiativa a fost confirmată de şeful personalului armatei chineze, informează BBC. El spune că portavionul nu reprezintă nici un pericol pentru celelalte naţiuni.

Vasul are 300 de metri şi este construit în portul Dalian din nord-estul Chinei. Armata chineză este foarte secretoasă în prinvinţa proiectelor de apărare, însă portavionul nu a fost un secret foarte bine păzit, conform BBC. Nava sovietică Varyag care este remodelată datează din anii ‘ 80 şi după căderea Uniunii Sovietice a rămas în Ucraina. Portavionul este aproape gata şi va fi testat cel mai devreme la sfârşitul anului, însă asta nu înseamnă că va fi şi operaţional. Vor trebui să treacă ani de zile, se pare, pentru ca o echipă chineză să înveţe cum să lanseze avioanle de pe vas şi să devină adevăraţi profesionişti.

Locotenentul-general Qi Jianguo a declarat pentru ziarul Commercial Daily din Hong Kong că portavionul nu va naviga în apele altor ţări. El mai spune că „toate marile naţiuni ale lumii au portavioane” şi că ele sunt un simbol al acestora, astfel motivează generalul construcţia unui asemenea vas chinez. Momentan China se află în conflict cu mai multe ţări (Vietnam, Filipine) în privinţa graniţelor maritime, iar americanii sunt îngrijoraţi de pretenţiile chinezilor şi de construcţia portavionului. Armata chineză a investit masiv în submarine despre care se crede că ar avea nişte rachete care pot distruge portaviane de la 1.500 de Km distanţă.

Câte portavioane există şi căror ţări le aparţin:

SUA: 11 poravioane
Italia: 2 portavioane
Spania: 1 portavion
Rusia: 1 portavion
India: 1 portavion
Brazilia: 1 portavion
Tailanda: 1 portavion
Franţa: 1 portavion
Marea Britanie: 1 portavion

Dadica, traiasca Google Translate-ul tau, daca jupanii care iti platesc „munca” si „talentul”, s-au gandit sa ne faca vreo concurenta, putem sorbi linistiti berea.

Articolul original, aici.

Aveam o parere foarte buna despre ziarul Gandul, dar…