Super F-16 super pakistanez

Prin Turcia zilele astea se zboara la greu. Diverse forte aeriene si-au trimis acolo minunile ca sa se dueleze in dog-fight-uri traditionale si alte demonstratii de superioritate. Si demonstratie fu, dupa ce pakistanezii, zburatori de F-16 (posibil Block 52+ in cazul asta)s-au laudat ca au dat o gaura unui Typhoon pilotat de RAF. Sa fie adevarat? Eu nu as paria pe asta, mai ales ca singura sursa par a fi pakistanezii cei laudarosi. Oricum, aviz Indiei, si ea amatoare de Eurofighter Typhoon.

Intrebarea se naste singura: e posibil? Adica pe hartie, cele doua avioane sunt din categorii diferite. F-16 este un avion batran, cu tot cu upgradarile sale in timp ce Typhoon-ul este un generatie 4.5 conceput pentru luptele corp-la-corp cu avioanele inamice de provenienta rusofona. Sa poate ca nu e atat de corp la corp…..

Precedentul vanator al RAF, Tornado F3 avea o sensibilitate recunoscuta in duelurile de la mica distanta, exact genul de situatie in care pakistanezii pretind ca au „scufundat” (vocabular gaga-ist) Typhoon-ul. De-asta a aparut Eurofighterul, pentru ca Tornado, desi un multirol bunicel, nu facea fata categoriei Fulcrum sau Flanker in luptele de aproape.

Eurofighterul Typhoon este din punctul meu de vedere, si al expertilor, un avion de vanatoare superb, pur-sange, in traditia anglo-germana (sa ma ierte restul participantilor la proiect dar astia sunt crema). Scump ce-i drept, cu rivali destul de smecheri atat rusi cat si americani, Typhoon-ul nu poate fi depasit, pe hartie, de un F-16, oricat de modernizat ar fi el.

Si atunci sa fie problema cu pilotii atunci? Daca se confirma, Typhoon-ul a incasat o directa in plin care ar putea afecta insasi viitorul modelului. Ma indoiesc ca India si-ar dori un avion care poate fi doborat de o fosila pilotata de Pakistan-ul vecin. Iar noi, romansii, putem fi astfel mai impacati cu achizita de F-16 sh. Yeah, right.

Sursa: Asian defense