Ex-Varyag, actual Shi Lang

Pe mine unul subiectul asta ma fascineaza: ideea portavionului chinezesc mi se pare atat de aberanta incat vad stelele rosii ale URSS-ului in fata ochilor. De ce?

Candva, eram mare pasionat de caderea URSS-ului dar mai ales de picajul militar al acestuia. Competitia cu SUA a fost frumoasa dar nerealista iar sovieticii s-au trezit cu resursele consumate intr-o cursa pe care nu o puteau sustine. Dupa 20 de ani, chinezii se pregatesc de aceeasi greseala.

Prin anii ’70, marina rusa a acaparat o mare parte dintre resursele destinate inarmarii sovietice. Recunoscand puterea maritima a SUA, rusii au vrut neaparat concurenta si au construit la gramada nave de lupta masive, in cel mai pur spirit comunist: distrugatoare, crucisatoare, chiar si cuirasate nucleare, plus portavioane si submarine (aici chiar le-a iesit). La un moment dat aveau peste 60 de nave de lupta principale, necesare pentru a sustine o flota atat de extinsa, organizata in grupuri de lupta avand in centru portavioane. Acum au doar 28 iar unicul portavion nu e deloc :-).

Pe langa vria financiara, rusii au reusit doar sa ofere americanilor tintele necesare pentru dezvoltarea unei strategii letale pentru o forta adversa. La randul lor mari amatori de portavioane si grupuri de lupta, SUA faceau diferenta din faptul ca chiar stiau ce fac si aveau, si inca au, tot ce le trebuie pentru a domina incontestabil oceanele. Cu un astfel de concurent vor sa se inhame chinezii. Succesuri!

Ok, in plina glorie financiara, si expansiune militara, chinezii vor pe mare. Nu au traditie, nu au resurse, dar ei vor acolo pentru a-si intimida rivalii: Japonia, mult mai bine structurata, Coreea de Sud, sustinuta puternic, Taiwan-ul, o bagatela, India, cam aiurea, Rusia, mereu la panda si SUA, adevaratul pericol.

Asa ca un portavion pare logic. NU? Nu prea. Pentru ca chinezii poate ca or sa aiba un portavion, dar nu or sa aiba prea curand grupul de lupta necesar pentru a face un portavion letal. In prezent, doar SUA si Franta au asa ceva, ba chiar si englezii chiar daca portavionul lor supravietuitor a devenit purtator de elicoptere. Dar conceptul si mijloacele exista, nu si la chinezi.

China nu se uita la URSS. Nu invata. Repeta mofturile unui imperiu continental care nu avea ce sa caute pe mare. Ca si URSS-ul, China nu are si nu o sa aiba niciodata capacitatea de a deveni o putere maritima. Cu toate chinezariile lor, adevarata putere nu poate fi replicata.

Reclame