Una dintre cele mai mari probleme ale NATO in A-stan este numarul insuficient de elicoptere. In special cele de atac sunt o raritate, mai ales ca sunt si foarte necesare tinand cont de natura misiunii trupelor NATO.

Ok, membrii NATO au trimis trupe, intr-un numar mai mic sau mai mare, mai mult sau mai putin combatante (bulagrienii de exemplu). Dar la capitolul tehnica militara, exceptand cevs vehicule ca sa nu se plimbe pe jos, in mare parte si alea inchiriate de la amicii mai instariti, majoritatea tarilor au lasat-o mai moale cu contributia din diverse motive, cel mai adesea fiind de vina criteriile financiare.

In momentul de fata, responsabili cu elicopterele in A-stan sun Olanda, Marea Britanie si SUA. Australia opereaza si ea ceva elicoptere de transport. Din partea noastra de lume si de NATO, Polonia si Cehia au ceva MI-8/17. France, Germania, Italia si Spania au si ele pasari in A-stan dar acestea sunt tinute la cutie, nu prea dau cu nasul in belele din Sud. Beleaua mare este ca din tarile enumerate mai sus, majoritatea sunt pe picior de plecare celm mai tarziu la anu.

Romania are 1790 de soldati in Afganistan, TAB-uri, indigenele BTR-uri customizate plus Pranha IIIC, niste HMMVWE M114, sper, si mai nou, MRAP-uri imprumutate de la americani. Ah, si sa nu uitam de Hercules alea de zboara regulat. S-a vorbit de MLI-84M la un moment dat pe la resboiu, si cred ca si de SOCAT-uri, si acum pare a fi momentul reluarii discutiei. In conditiile in care de fiecare care data cand unul dintre baietii nostri este ranit sau ucis se aprinde controversa privind treaba noastra acolo, ar fi indicata o sporire a efortului nostru de razboi prin expedierea la fata locului a unor elicoptere IAR 330 sau chiar a variantei SOCAT de lupta?

Este o intrebare pentru cei mai beligeranti din fire. Sincer, nu vad un raspuns multumitor fiabil financiar. Cu toate astea, ideea de care ma agat este urmatoarea? In caz de nevoie, ar fi capabila Romania sa opereze elicoptere in Afganistan?

PS: Imaginea unui IAR cu un Stinger taliban infipt in dos mi se pare discutabila.