Una dintre cele mai mari probleme ale NATO in A-stan este numarul insuficient de elicoptere. In special cele de atac sunt o raritate, mai ales ca sunt si foarte necesare tinand cont de natura misiunii trupelor NATO.
Ok, membrii NATO au trimis trupe, intr-un numar mai mic sau mai mare, mai mult sau mai putin combatante (bulagrienii de exemplu). Dar la capitolul tehnica militara, exceptand cevs vehicule ca sa nu se plimbe pe jos, in mare parte si alea inchiriate de la amicii mai instariti, majoritatea tarilor au lasat-o mai moale cu contributia din diverse motive, cel mai adesea fiind de vina criteriile financiare.
In momentul de fata, responsabili cu elicopterele in A-stan sun Olanda, Marea Britanie si SUA. Australia opereaza si ea ceva elicoptere de transport. Din partea noastra de lume si de NATO, Polonia si Cehia au ceva MI-8/17. France, Germania, Italia si Spania au si ele pasari in A-stan dar acestea sunt tinute la cutie, nu prea dau cu nasul in belele din Sud. Beleaua mare este ca din tarile enumerate mai sus, majoritatea sunt pe picior de plecare celm mai tarziu la anu.
Romania are 1790 de soldati in Afganistan, TAB-uri, indigenele BTR-uri customizate plus Pranha IIIC, niste HMMVWE M114, sper, si mai nou, MRAP-uri imprumutate de la americani. Ah, si sa nu uitam de Hercules alea de zboara regulat. S-a vorbit de MLI-84M la un moment dat pe la resboiu, si cred ca si de SOCAT-uri, si acum pare a fi momentul reluarii discutiei. In conditiile in care de fiecare care data cand unul dintre baietii nostri este ranit sau ucis se aprinde controversa privind treaba noastra acolo, ar fi indicata o sporire a efortului nostru de razboi prin expedierea la fata locului a unor elicoptere IAR 330 sau chiar a variantei SOCAT de lupta?
Este o intrebare pentru cei mai beligeranti din fire. Sincer, nu vad un raspuns multumitor fiabil financiar. Cu toate astea, ideea de care ma agat este urmatoarea? In caz de nevoie, ar fi capabila Romania sa opereze elicoptere in Afganistan?
PS: Imaginea unui IAR cu un Stinger taliban infipt in dos mi se pare discutabila.
iulie 7, 2011 at 9:39 am
Lasand deoparte aspectul financiar, nu cred ca 330 ar face mare branza in A-stan. Francezii opereaza SuperPuma/Caracal acolo. 330 ar fi mai mult ca sigur submotorizat pentru conditiile hot&high din A-stan( Turbomeca Turmo IVc – 2x 1470CP fata de Turbomeca Makila – 2x 1900CP pe SuperPuma/Caracal), sa nu mai vorbim de lipsa completa a blindajului, chiar si pe varianta SOCAT
iulie 7, 2011 at 9:43 am
Nene, Caracalu’ e mai mare si mai greu. Eu as propune sa trimita acolo varianta IAR 330 SM, care-i dotata cu Makila si a fost facuta pt Liban si UAE.
iulie 7, 2011 at 9:48 am
Pai avem asa ceva in dotare??
iulie 7, 2011 at 10:37 am
Nu, dar ar fi cazu’ de un upgrade, nu crezi?
iulie 7, 2011 at 9:39 am
Bre, sincer sa spun, nu vad de ce nu. Pentru ca ar fi o buna experientza si pentru pilotzi, si pentru scule, si pt armata romana in general. Ce ma deranjeaza pe mine e ca nu se trag concluzii din ce se intampla acolo: ce functzineaza, ce nu functzioneaza, ce-ar mai trebui in inzestrare, din ce motive, etc. Pentru ca oamenii aia care sunt trimisi acolo nu sunt prosti, stiu si vad pe la altzii ce merge si ce nu.
Daca ar fi dupa mine, as trimite vreo doua Pume in Afg, in configuratie MedEvac, care sa lucreze cu echipele similare americane (ca au mai multa experienta decat oricine altcineva) si franceze (pt ca au tot Puma pe mana). Nu-i nevoie sa reinventam noi apa calda, ci doar sa invatzam de la aia care au inventat-o.
iulie 7, 2011 at 9:50 am
Da bre, ar fi ceva, la MEDEVAC cred ca ar fi bune (ca nu e vorba de o incarcatura prea mare), desi ar vaduvi serios serviciul de ambulanta aeriana din tara.
Dar pentru transport si atac…am mari indoieli atata timp cat sunt motorizate cu Turmo. Remotorizarea cu Makila( se poate, s-a facut chiar la noi pentru cele cateva exemplare ale EAU, respectiv in Africa de Sud la Oryx, care, zice-se e facut cu celule livrate de IAR Brasov inainte de ’89), ar schimba situatia: ar permite operarea in conditii hot&high cu incarcatura maxima, ar permite si instalarea de blindaj. Da’ evident ca nu sunt bani (nici) penrtu asta.
iulie 7, 2011 at 10:43 am
Nene, miscarea ar fi de genu’ „trimitem doua prototiptile, vedem ce au altzii, ce mai putem sa punem pe ale noastre, si la final, ne scobim de bani ca sa le modificam pe restu'”. Armata engleza se pare ca va upgrada la noi cateva zeci de Puma de-alea lor, schimband Turmo cu Makila si avionica. Daca nici aia nu pun blindaj pe ele, or stii ei ceva, ca prosti nu-s.
Daca ar fi dupa mine, ca tot ai zis matale de ambulantza aeriana, as dota fiecare elicopter c-o trusa medicala mai sanatoasa (nu-i scumpa, vreo 300$) si as aduce trolistii la un curs de Combat Lifesaver, adica un pic mai mult decat prim ajutor, sa stie ala ce sa faca in caz de nevoie.
iulie 23, 2011 at 2:40 am
Corect cu trolistii si cursul de Lifesaver…e mai simplu asa (nu neaparat mai sanatos)….. ca pe paramedicii (asistonti medicali cu competente in urgente) ce fac SL-CS si SMMU nu-i ajuta nimeni cu nimic….sutul in fund la 45 de ani, sa nu apuce sa transmita mai departe experienta acumulata in zecile de misiuni…
iulie 7, 2011 at 9:52 am
Ar prinde bine sa fie trimise. Ne-am alege cu experienta zborurilor in teatrul de operatiuni, pentru pilotii nostri si, desigur experienta tehnicilor in conditiile respective.
Si ar mai fi o treaba. Asa, de mandrie nationala, pentru cazul in care asupra unei patrule romanesti s-ar trage si ar interveni direct un SOCAT.
iulie 7, 2011 at 10:12 am
Bre, SOCAT-ul a fost deja discocat cel putin o data in teatru de operatiuni, in fosta Yugoslavie(da’ nu mai stiu unde, in Bosnia, in Kosovo sau in amandoua) deci avem experienta operationala (si) in domeniul asta. Io tot am indoieli despre cat de bine s-ar descurca in A-stan.
iulie 7, 2011 at 10:13 am
Scuze….Vroiam sa scriu „dislocat”…ma grabesc ca de obicei… 🙂
iulie 7, 2011 at 11:22 am
Ca nespecialist zic mai bine sa ne imprumute cateva elicoptere de-ale lor (cum au facut cu MRAP-urile) si noi punem pilotii/echipajul. Daca trimitem de-ale noastre si ni le ciuruiesc nu prea cred ca ne permitem sa le inlocuim… Asa castiga si ai nostri experienta vad si ei cum se piloteaza si cum e dotat un elicopter NATO de-al vesticilor si nici nu pierdem noi echipament in caz de ceva. Doamne fereste sa mai pierdem oameni! Poate o sa dureze ceva pana ii antreneaza pe ai nostri pt pilotarea elicopterelor dar eu zic ca e mai avantajos pt ambele parti.
iulie 7, 2011 at 11:56 am
Mediul uscat si cu praf din A-stan termina orice elicopter intr-un ritm extrem de alert. O sa aiba nevoie de filtre de aer redimensionate, verificari mai dese, etc. Putem spune ca elicopterele trimise acolo si exploatate in regim intensiv sunt pe un drum „doar dus” in A-stan. Numarul scazut de elicoptere (si britanicii se plang ca nu le ajung ale lor si tot trebuie sa se roage de americani) se datoreaza tocmai acestor aspect, al uzurii accelerate din cauza folosirii continue in praf, diferentelor mari de temperatura zi-noapte, altitudinilor mari. Mai trebuie adaugat si „enemy fire” si avem o imagine de ansamblu negativa asupra dorintei pilotilor romani de a merge acolo. Daca se confirma si zvonurile legate de tentativele de „migrare” a unor MANPADS din Libia in A-stan, eu sunt e parere ca mai bine le tinem acasa.
iulie 7, 2011 at 12:53 pm
La imagine ar da bine. Ar da bine și la experiență. Altfel… nu prea avem noi ce să căutam acolo cu elicoptere. N-avem resurse financiare pentru așa ceva; după ce că și așa n-avem prea multe, mai și trimitem câteva pe un drum care, cum s-a mai și zis, ar fi cel mai probabil doar dus?
iulie 7, 2011 at 3:05 pm
Pentru a trimite SOCAT-ul in A-stan, trebuie ca acesta sa fie dotat cu filtre de praf, extrem de performante. Cu toate astea uzura lui ar fi accelerata! Ar face fata misiunilor care i-ar fi alocate avand o buna capacitate de riposta si aparare la atacurile cu rachete portabile AA. Oricum, este greu de crezut ca RO ar avea capacitatea financiara de a disloca in A-stan elicoptere. Fiindca elicopterele nu zboara singure, avand nevoie de piloti, tehnicieni, mijloace de intretinere la sol, piese de schimb, carburanti si lubrifianti, etc. Toata aceasta Logistica, inseamna zeci, poate sute de oameni, care la randul lor au nevoie de cazare, masa, echipament, comunicatii, asistenta medicala, paza si protectie, etc. Este greu de crezut ca NATO ne-ar asigura toate acestea; cum la fel de greu de crezut este si faptul ca NATO ne-ar solicita pe noi in a asigura cu elicoptere zona.
iulie 7, 2011 at 3:58 pm
Ar fi un cosmar logistic sa trimitem IAR-ul in A-stan.Categoric ar fi benefic pt toata lumea. Singura posibila problema este vulnerabilitatea la atacurile de la sol cu mitraliere sau RPG-uri.Antiracheta sta bine…dar foarte scump!
iunie 26, 2013 at 12:49 am
Interesant…
Nu cred ca este locul lui in Afganistan. Ca fi o tinta sigura. Eu nu zic ca e submotorizat ptr un astfel de razboi…. Dar e vulnerabil pre un razbi modern unde inamicul e practic invizibil.
Eu as trimite si 2-3 TR 85 M ( chiar fara turela) scopul lor ar fi sa deschida coloana… In caz de mine sub asfalt… Sa le incaseze TR-ul care e mult mai rezistent
Cred. Ca mai indicata e cealalta propunere cu MLI 84 jder. Ar trebui testate macar 10-15 MLI-uri