China a demarat constructia primului portavion in intregime bastinas, apucandu-se in mod serios de obiectivul asta national cu alcatuirea unei marine puternice care sa ajute la… bineinteles, protejarea pasnica a intereselor de pe ape si de pe dupa ele.

Totul intru fericirea vecinasilor jeaponeji, vietnameji, philipineji si coreeni. Si a Statelor Unite ale SUA, care precum Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice, se invecineaza cu cine vrea.

Espertii, prin sursele lor de incredere, spun ca portavionul asta nou este cladit in santierul naval Changxing (ce nume de pantofi chinezesti!!) din Shanghai. Sursele acelorasi esperti mai zic si ca nava va fi de dimensiuni medii, similar lui Varyag si ca va fi echipat cu avioane de tipun Jian-15.

Ceva mai la vale, India a startat productia celui de-al doilea submarin nuclear, la Vishakhapatnam.

Constructia celui de-al doilea submarin nuclearos se petrece la doi ani dupa lansarea lui INS Arihant (Distrugatorul de inamici – oh’ ma gaa!!) si va avea o durdulime pe undeva pe la cinci-sase mii de tone.

Cica:

”The second programme took far lesser time than Arihant to reach the shipyard from the drawing board. This time we had a clear plan and we had learned a lot from our mistakes,” [sources have been quoted as saying.]

Sursele: The Sacramento Bee – pentru cinezi si Domain-B pentru indieni