Gripen in Sicilia

Sursa: Forsvarsmakten.se

Intr-un raport recent al Fortelor Armate Suedeze de zilele trecute, cele cinci avioane Gripen cu baza in Sigonella, Sicilia, mentin aceeasi frecventa in misiunile de sprijin in cadrul operatiunilor NATO din Libia, repet… aceeasi frecventa in misiuni, cu perioada in care din Sigonella operau opt avioane Gripen.

In prezent, operatiunile sunt efectuate de catre FL02 (Flyginsats Libya 02), care pentru a face fata caldurii verii siciliene, au introdus un nou sistem de ture care sa acopere 12 pana la 14 ore de lucru dedicat suportului avioanelor.

De cand a inceput activitatea, FL02 (in cadrul caruia activea personal majoritar din 21 Wing, Lulea) au fost efectuate 38 de misiuni, care au insumat circa 40 000 fotografii si aproximativ 150 rapoarte.

*

Pacat ca suedezii nu dau si cu bombardeau pe acolo. Ceva filmulete cu tinte distruse de Grifoni ar fi atarnat greu prin balantele actualelor si viitoarelor negocieri. Asa…, e greu sa se impuna. Parca vad cum „unii” vor spune ca „geambasii de avioane” incearca sa ne vanda avioane de recunoastere si vor ignora faptul ca in operatiuni de front, Gripen este deservit la sol de militari fara o pregatire deosebita.

Ma stiti drept un mare fan Rafale, dar cum preferatul meu este departe de a fi bagat in seama intr-o viitoare achizitie de avioane multirol pentru Romania – culmea, demonstreaza din plin ca isi merita banii!! – prefer o dotare cu Gripen in fata unor F-16 indiferent de provenienta acestora, sau de vechimea structurii lor.