De la inceput programul JSF a avut adversari galagiosi care au aratat cu degetul, just pana la un punct, catre costurile uriase ale acestui program. Pentagonul nu ar fi fost la primul esec de proportii costisitoare asa existau destule premize care sa sustina detractorii F-35-ului.

Si cu toate astea, F-35-ul a devenit operational. Singurele semne de intrebare raman inca in ceea ce priveste numarul de aparate care urmeaza a fi construite si operate de SUA si de celelalte tari implicate in proiect, elementul cheie fiind in continuare legat de finante.

Pentragonul cauta noi modalitati de scadere a preturilor si a luat la tinta costurile generate de subcontractori. Practic asta inseamna luarea la puricat a tuturor dolarilor cheltuiti pentru a vedea unde pot fi operate reduceri.

Imaginea completa a costurilor per bucata va deveni mai clara pana in toamna cand se spera obtinerea unei imagini de ansamblu asupra comenzilor ferme. Cifra luata in calcul este de 2400 de aparate americane si inca 700 aliate, adica 380 de miliarde de dolari.

Sursa: Defensenews