Avioane de marfa americane transporta arme si provizii unei brigazi a armatei americane din Afganistan via Kogalniceanu. Oficialii militari americani evalueaza, astfel, rolul pe care l-ar putea juca baza de la Mihail Kogalniceanu in restul razboiului din Afganistan. De-abia acum?

Pentru Statele Unite, obtinerea de echipamente in si din Afganistan poate fi considerata de mult timp o problema. Tranzitul prin Pakistan s-a dovedit a fi riscant, multe convoaie intrand sub incidenta atacurilor talibanilor din zonele de-a lungul frontierei. Tulburarile politice in Kargazstan au perturbat zborurile SUA pentru un timp, iar Rusia are restrictii asupra transporturilor de pe teritoriul sau.

Cu toate ca baza din Romania nu elimina toate provocarile transportului de echipamente si provizii in Afganistan, pornirea misiunilor din Romania faciliteaza o parte din presiunile existente, sustine Derner. Evaluarea potentialului bazei romanesti ar putea dura mai multe luni.

Incepand cu luna mai, o subunitate a fortelor aeriene militare opereaza la baza de la Mihail Kogalniceanu, pentru a testa capacitatea sa in domeniul aerian. In prezent, aproximativ 70 de piloti americani se afla in faza finala a operatiunii – transportul a 1.000 de tone de echipament catre baza americana din orasul Grafenwohr.

O alta escadrila a transportat o tona de echipament din Romania in si din Afganistan, intr-o prima etapa a operatiunii, desfasurata la inceputul verii.

Sursa: Hotnews.ro

Reclame