Vlad Tepes, domnitorul dupa a carui reincarnare romanii inca suspina

Nu am abordat subiectul Ander Breivik pentru ca el a fost deja intors si rasucit pe toate partile de presa din Romania. Cu toate astea, o intrebare imi clicaie de ceva timp pe creier.

Ok, omul fan al lui Vlad Tepes. Noi, de cate ori se intampla ceva important in lume, cautam legatura Romaniei cu evenimentul in cauza si o gasim mereu. Cat de mica, ea exista si punct. Si suntem mandri de ea, chiar daca incidentul e unul tragic. Asa e firea noastra, se ne legam de tragediile sau succesele altora, dand mai putina importanta propriilor realizari. Despre olimpicii romani n-am citit atatea randuri cat despre pasiunea lui Breivik pentru Tepes sau Vadim Tudor. Pentru ca e media…dar nu despre asta vreau sa vorbesc.

Daca Anders Breivik era roman si in loc Osolo ataca in centrul Bucurestiului, la reuniunea tinerilor PDL-isti? Motivele conteaza prea putin insa….cum ar fi reactionat Romania?

11 septembrie a facut SUA mai puternica, mai unita. Bine, efectul s-a cam dus. Cutremurul din Japonia a dat o lectie intregii omeniri, japonezii oricum sunt japonezi tot timpul. Atacul din Norvegia a unit poporul norvegian si l-a trezit clar din dulcele status quo nordic unde problemele sunt putine si indepartate. Ce ar fi facut romanii?

Momentan, nimic nu mai pare sa ne miste prea tare. Nici succesele, nici saracia, nici tragediile. Romanii sunt din ce in ce mai nervosi, mai preocupati de stres si de ratele de luna viitoare. Nu iesim in strada precum grecii, nu facem nimic agresiv. Pana si marile demonstratii sindicale au fost doar niste glume proaste cu bascalie la adresa lui Boc. Decembrie ’89 e departe, la fel si spiritul de atunci si parem la fel de indobitociti ca si pe vremea impuscatului.

Nu vreau sa sugerez ca imi doresc un astfel de incident, doar ma intreb daca altceva decat un soc profund ne poate scoate din starea asta. Evolutia pare sa loveasca Romania in plin, si conform principiilor darvwiniste, romanii viitorului vor fi al dracului de rezistenti. Poate ca asta vedem prin stirile negative despre romani din vest, o evolutie salbaticita care se reduce la supravietuire intr-un mediu care teoretic, ne duce departe de realitatile medievale. Si totusi, nevoile romanilor sunt aceleasi, ba chiar si problemele.

Deci….in concluzie, daca tu ai iesi maine pe Lipscani sa zicem, si ai nimeri fata in fata cu un tip inarmat cu un AK-74 care ar trage in tot ce misca pentru ca vrea Romania trezita la viata, ce ai gandi dupa, in cazul in care ai scapa? Ce ai face daca ai urmari totul la TV? Ce ai intelege din asta?