Cum ar spune brazilienii: Trabalho em pod de reconhecimento de Gripen

Sursa: Forsvarsmakten

Vineri, ziarul suedez Stockholm News a publicat un articol despre bunele performanţe ale avioanelor suedeze în misiunile de recunoaştere de deasupra Libiei. Conform articolului, Gripen este cel mai meseriaş avion de recunoaştere din NATO, pe tarlaua libiană.

Poveste, poveste:

La aproximately (:P ) 600 de kilometri sud de baza din Sigonell, din estul Siciliei, este un resboiu ţivil. În Libia. De la baza asta operează cinci Gripen suedeze, dar also avioane din Italia, Danemarca, Turcia, Franţa, Canada, SUA, UAE – toate, bla-bla-ba, întru protejarea civililor de atacurile forţelor pro-Gaddafi.

La fel ca şi celelalte avioane, Gripen dispune de echipamente foarte moderne pentru recunoaşteri. De la altitudinea de 7000 de metri pot fi detectaţi oamenii, victime şi atacatori. Asta afectează psihologic pilotii:

„We can feel the seriousness of the mission. I mean we are here to protect people who are suffering down there. ”

În două ore de la descărcarea imaginilor, ele sunt prezentate pe masa conducerii NATO. Iar dacă undeva există interes pentru o ţintă, NATO preferă să trimită pe suedezi:

„If there is a special target that NATO is concerned, they prefer that the Swedes to fulfill their mission. It makes me somewhat proud, ”

said unit commander Swedish Fredrik Bergman.

Sursa: Stockholmnews