L-159

Sursa: Aero Vodochody

Printre primele stiri de la MAKS legate de achizitiile de tehnica militara se numara si cumpararea a 24 aparate L-159 Alca de catre fortele aeriene irakiene “nou eliberate”. Asa cum se auzea de cateva luni, Irakul cauta un light combat aircraft pentru antrenamentul pilotilor sai, iar in competitie s-au inscris Aero Vodochody cu L-159 Alca, Alenia Aermacchi cu MB-346 si KAI cu T-50 Golden Eagle care are si capabilitati multirol.

Stirea preluata, din Flight Global, facuta publica de catre Ladislav Simek  (directorul Aero Vodochody) in data de 18 august, arata ca acesta este mai mult decat optimist in ceea ce priveste dealul cu irakienii pentru cele 24 aparate de antrenament de tipul LCA.  Se pare ca acest contract este ca si semnat cu firma ceha.

Nu avem nimic de comentat  despre competitor, deoarece Romania nu a ales sa se prezinte cu aparatul sau IAR-99 Soim la competitive, cum n-a facut-o nici pentru dotarea Malayeziei si nici a Poloniei cu un LCA, nici la participarea in faza de negocieri si nici nu a trimis un aparat pentru demonstratii.

Asa cum stim, aparatul romanesc nu este superior celor din clasa sa, dar la ce costuri de achizitie si de operare se invart fratiorii lui mai mari fata de “porumbelul” autohton te ia ameteala, iar pentru Irak nu era nevoie de un avion de top din randul trainerelor. Mai ales ca n-castigat  o firma prea fericita… aceasta a fost preluata de firma Boeing si pentru a putea vinde este nevoie de aprobarea congresului american.

Una peste alta, pentru noi este inca o palma: neimplicarea autoritatilor in relatiile externe privind sprijinul acordat industriei noastre, in speta industria militara care are nevoie urgenta de un contract pentru a putea supravietui si a putea de aici dezvolta alte programe cum ar fi noul LCA romanesc IAR-XT, neimplicare ce deja a insemnat pierderea unui contract major pentru vanzarea de blindate romanesti in Irak, contract pe care l-am pierdut in fata Ukrainei. Motivul? Nu stiu ce sa spun, incompetenta, nepasarea, lipsa unui interes intr-o afacere cu armament in care nu iese comisionul “la baieti”… sunt multe motivele pe care le putem enumera, dar fiecare pas gresit  sau indecizie pe care cei abilitati nu sunt in stare sa se descurce… toate acestea duc in pasi rapizi catre moartea sigura a economiei nationale, industriei (mult laudate in ultimul an de El Presidente), precum si a armatei romane.

De la mandria de a fi in cateva grupuri puternice precum NATO, UE unde se afla mai marii nostri si pana la a sta relaxat ca ne salveaza ei – economic sau military – daca patim ceva si, ca suntem in siguranta in aceste doua grupuri, pana la realitatea care ne arata ca singuri trebuie sa iesim din rahatul (numit criza) in care am intrat si realitatea ca singuri trebuie sa ne aparam (cu ce?) pana vor ajunge la noi ceilalti membri ai aliantei este cale lunga.

Pentru o implicare mai buna a celor abilitati, pana ca acestia sa realizeze aceste lucruri… o propunere ar fi sa nu se mai taie atatea panglici pentru toate nimicurile, iar cei in cauza sa se concentreze pe lucrurile cu adevarat importante pentru interesul national in loc de taieri de panglici si fotografii peste tot in tara, ca n-a devenit sport national peste noapte.

Cu toate astea sper sa le fi prins bine unora dintre oficialii care au luat prezenta de Ziua Marinei experientasi sa-si fi limpezit mintile.

– ‘ti-ai dracu!

– Raptor –

Sursa: Aereo