Bre, mă feresc să lipesc vreo poză, ca să nu îmi iau ţeapă şi să pun vreun Talwar, ori alt fel de Krivak.
Mă gândeam să pun o poză cu crivacii de la vreo barcă, dar am zis să fiu băiat serios…
Ştirea e scurtă: ruşii au dat comandă de trei fregate clasa Krivak IV, care să fie gata până în anul 2016. Fregatele vor fi echipate cel mai probabil cu un tun automat de 100 mililmetri, un sistem Shtil, antiaerian, cu rază medie, rachete Club-N, două Kashtan pentru point-defense, torpile şi elicopter antisubmarin.
Partea proastă e că cele trei fregate noi, se vor adăuga până în 2016 inventarului din care nu vor lipsi nave impresionante. Poate până atunci, sau chiar şi după, Rusia va avea o navă din clasa Mistral în Marea Neagră, şi crucişătorul purtător de rachete Slava, plus alte două fregate Krivak mai vechi şi foarte probabil nişte corvete moderne.
Un asemenea Battle Group nu e de ignorat, dacă îl măsurăm cu ce îi pot opune ţările membre NATO, cu mal la baltă. Mai alesc că cel mai probabil, într-un conflict, este greu de crezut faptul că România şi Bulgaria vor apuca să îşi concentreze navele principale de luptă într-un Battle Group împreună cu navele Turciei.
Cel mai probabil, strâmtorile vor fi închise de ruşi cu rachete balistice şi de croazieră, poate chiar şi minate prin raid aerian.
Deci, iar o dau pe „foarte probabil”… foarte probabil balta va fi închisă. Nema Flota a VI-a, poate doar de la distanţă, de dincolo de zona naşpa.
Ok… şi?
Bulgarii, cu Exocet-ele lor nu contează în angajarea directă împotriva Flotei Mării Negre, care dispune de rachete mai multe şi cu rază mai mare.
De asemenea, nici Styx-ele Mărăşeştiului n-au valoare. Sunt depăşite şi, protecţia unui BG rusesc le-ar da jos.
Dacă nu se schimbă nimic pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, noi şi bulgarii nu contăm. Naval.
Oricum, cel mai probabil, încă de la început navele noastre şi ale vecinilor cu gogonele, ar fi lovite în porturi cu rachete de croazieră.
Şi mai rămân navele turceşti…
Foarte probabil, acestea vor sta cuminţi sub umbrela avioanelor lor. Şi, foarte probabil, vor scoate la înaintare numai vânătoarele de submarine, dragoarele şi navele mici de patrulare. Din care vor pierde câteva…
Circa 2016: în Marea Neagră, deznodământ trist. Avantaj ei.
septembrie 20, 2011 at 11:53 am
Ma intreb de ceva timp de ce trebuie sa contam naval intr-o mare asa de mica.
Cateva F-16 + Harpoon/NSM/Exocet/Ce vreti voi, lansate din spate (cateva sute de km de exemplu) nu pot face toata treaba fregatelor?
septembrie 20, 2011 at 12:02 pm
Nu cred ca ar fi o idee buna lansara de la distanta mare.
septembrie 20, 2011 at 4:52 pm
Si cu submarinele cum facem ? Dar deminarea tot cu F16 o facem ?
Pe undeva ai dreptate dar sunt si misiuni in care si nevoie de nave de lupta..
septembrie 20, 2011 at 5:40 pm
Nu prea vad ce avem noi cu submarinele… daca vrea cineva sa ne faca blocada, o face aerian si gata – navele comerciale oricum sunt foarte vulnerabile in fata oricarei forte aeriene. Oricum daca avem superioritate aeriana, se poate face deminare si ASW cu nave mici, nu neaparat fregate. Daca nu avem superioritate aeriana, fregatele noastre chiar si cu AEGIS daca ar fi, si tot ar fi egale cu 0.
In contextul actual, singura utilitate a fregatelor (sau a oricarei nave mai mare decat o corveta) ar fi combaterea pirateriei / (force projection) in alta parte decat Marea Neagra – adica la distante mai mari decat ar ajunge un F-16 cu Harpon, o corveta sau un Shadow pentru supraveghere.
septembrie 20, 2011 at 6:40 pm
1. Fregatele pe care le-am cumparat din UK erau folosite in rol ASW. Nu stiu daca sunt mari sau mici dar e nevoie de nave anti-submarin.
2. Sumarinele de generatie mai noua nu fac numai blocada dar ataca si pe uscat (ex. Lada class submarine ce vine in curand in Marea Neagra).
3. Flota maritima nu exclude aviatia. Bineinteles ca e nevoie si de avioane care sa asigure eventual superioritate aeriana.
4. Inca o data spun ca in mare sunt de acord cu tine. Daca e sa ne uitam realist la posibilitatile Romaniei am putea sa consideram ca niste avioane inarmate cu niste rachete anti-nava ar tine flota rusa la distanta.
5. Tocmai am citit un „wikileak” in care Base se plange de amenintarea pe care flota ruseasca o reprezinta pt Romania. Mi-a placut propozitia lu’ Base: ” Romania..cannot shoulder the burden of Black Sea security alone” ! Din fraza mai mare se intelegea ca Romania a facut investiti extraordinare in armata dar tot nu razbim si sa ne ajute si americanii. Poate cineva sa imi spuna o achitie importanta, ce a marit capacitatea de aparare a Romaniei, din 2004 incoace ?
septembrie 20, 2011 at 6:47 pm
http://wikileaks.org/cable/2008/08/08BUCHAREST687.html – asta e wikileaka?
septembrie 20, 2011 at 6:51 pm
wikileak tradus aici:
http://www.gandul.info/news/o-telegrama-wikileaks-exploziva-traian-basescu-a-transmis-sua-ca-ia-in-calcul-un-conflict-militar-romania-rusia-in-transnistria-exclusiv-8689021
septembrie 20, 2011 at 7:27 pm
OK, hai ca o pun de o scriere intr-un articol dedicat si ne discutam acolo.
septembrie 20, 2011 at 6:52 pm
Sigur ca da . S-au cumparat cateva baxuri de whisky sa-l ajute pe base sa ia decizii .
septembrie 22, 2011 at 12:59 am
cam toate navele au sisteme anti-aeronave, deci in caz de razboi nu stiu cad de eficient ar fi. eu personal prefer eurofighter, dar sa fim seriosi la cum merge romania e cam greu de crezut ca se va cumpara avioane moderne sau navele de lupta.
si de nu uitat ca daca ar fi un razboi in contra rusiei (care este foarte posibil cu scutul antiracheta) romania ar fi invadata de infanterie pt a captura radarele, si ar fi durat foarte putin.
eu cred ca politica pro-americana ar trebuii sa fie mai mica si sa imbunatateasca relatile un pic cu rusi, si europa :))
septembrie 22, 2011 at 1:08 am
Din pacate, navele noastre, cele care poseda, sunt dotate cu echivalentul MANPADS-urilor Strella, poate si cu versiuni romanesti ale primei/primelor variante de Strella.
septembrie 22, 2011 at 1:52 am
Pai navele noastre sunt cumparate la stadiul de fier vechi si acuma sunt in stadiul fier vechi aflat in asteptare in drumul spre casare . 😦
septembrie 20, 2011 at 3:09 pm
Dar niste mine marine destepte balacindu-se prin curentii submarini pana la intrarea in Sevastopol e o idee proasta?
Poate ne modernizam si capacitatilea asta..
http://en.wikipedia.org/wiki/Stonefish_(mine)
septembrie 20, 2011 at 6:19 pm
Nu cred ca Federatia Rusa va dota flota Marii Negre cu tot ce scrisasi mai sus, dar ceva, ceva tot o sa aiba .
septembrie 20, 2011 at 8:01 pm
faptul ca „noi si bulgarii nu contam” nu e nici o noutate…din pacate.
am mai spus-o de „n” ori…suntem in ultimu’ hal la dotari, probabil cel mai jos punct din din 1900 incoace. Macar in ww2 am scufundat Moskva. Acu n-avem cu ce, decat daca ne-apucam de kamikaze, kaiten si alte de-astea. „Cinste” conducatorilor!
Eu nu cred ca astia baga atatea parale in flota asta, doar ca sa aiba cu ce sa defileze sub nasul NATO. De noi si de bulgari ii doare-n cur. Pe georgieni, daca mai face portocaliul lor vreo arogantza, il fac KO din nou, fara flota. Un razboi direct cu NATO e prea putin probabil. Si pentru aparare le-ar ajunge aviatia cu rachete ASM si submarinele.
Cred ca obiectivul principal e din nou iesirea in Mediterana, ca pe vremea CCCP, cand se harjoneau cu flota a VI-a USN si mentineau legaturile cu tarile arabe.
Eu zic ca vom vedea tot mai multe iesiri spre Siria, N Africii, Grecia (care nu prea are la inima NATO si UE)… cred ca faptul ca nu l-au putut ajuta pe Qaddafi, client vechi al lor, i-a cam ofticat.
septembrie 20, 2011 at 9:09 pm
In 1914 eram mai rau de atat. Crucisatorul Elisabeta era depasit total, singurele nave capabile de combat pe mare erau 1-2 canoniere plus 3 torpiloare. Din ultima categorie mai cunoscut este torpilorul „Zmeul” care a obligat un submarin german sa intre in imersiune dupa un scurt duel de artilerie.
septembrie 21, 2011 at 10:00 am
CAND NU AU FOST IN AVANTAJ?CE TE MAI MIRI?