F-16 taiwanez

China se zbarleste la Stalele Unite. Motivul? Destabilizarea balantei de forte in zona lor….de ce? Pentru ca americanii tocmai ce au semnat cu Taiwanul un contract(pare-se vreo 5.3 miliarde de verzisori) pentru modernizarea a 145 bucati F16A/B. Standardul de modernizare ar fi un hibrid de Bk52-52+ si Bk60.

Deocamdata nimic nu e sigur, dar ca urmare a unei solicitari a Reprezentantului Economic si Social al Tipeiului in Statele Unite catre DSCA, aceasta din urma a notificat Congresul despre aceasta posibila modernizare, totul sub umbrela FMS.

Lista de cumparaturi a nationalistilor chinezi(taiwanezii-ca sa nu existe nici o confuzie), panicati probabil de J20 si toate celelalte J-uri ale fratilor din nord, ar cuprinde urmatoarele:

176 radare cu scanare electronica activa(AESA) probabil AN/APG80(cel de pe Bk60)

176 sisteme hibride de navigatie INS/GPS(sa nu se rataceasca pilotii si sa treaca pe nesimtite in cealalta parte a stramtorii)

176 ALQ213 EWMS(sistem de gestionare a razboiului electronic)

Modernizarea a 82 de containere ECM ALQ184 cu capabilitatu DRFM(Digital Radio Frequency Memory) sau cumpararea de ALQ211(v)9 sau ALQ131

86 terminale Link16

Modernizarea a 28 de containere de vizare/desemnare a tintei Sharpshooter

26 de AAQ33 Sniper sau AAQ28 Litening, containere de desemnare a tintei

128 de casti cu vizor integrat(JHMCS- asta fiind generatia a doau a DASH-ului de la noi) si sisteme NVG

Modernizarea a 158 de transpondere IFF APX113

Cateva zeci( 56 mai exact) de AIM9X, oarece kituri de ghidaj GPS pentru JDAM , kituri de ghidaj laser si alte maruntisuri…

E luata in consideratie inlocuirea calculatoarelor de misiune, inlocuirea motoarelor F100-PW-220 cu F100-PW-229, inlocuirea afisajelor multifunctionale din cabina, bla, bla, bla….

Pe langa LM, ca integrator principal, o paine neagra vor putea manca de pe urma acestui contract si alte firme americane:BAE Advance Systems, Boeing Integrated Defense Systems, ITT, Northrop-Grumman , Pratt & Whitney, Raytheon etc.

Deocamdata nu s-a primit oficial o cerere de off-set din partea taiwanezilor.

AESA..

Sursa: Aereo

– Marius –