F-18 cu două AIM-9X Block II

Sursa: Raytheon

U.S. Navy a efectuat recent două teste de trageri reale cu rachete aer-aer Raytheon AIM-9X Block II Sidewinder, ambele terminate cu succes. După recenta aprobare pentru ca Raytheon să înceapă producţia de serie la o rată scăzută, AIM-9X BLock II este programată pentru testări operaţionale în primăvara anului 2012.

În cadrul celor două misiuni, un avion F/A-18D a lansat câte o rachetă echipată de testare împotriva a unei ţinte BQM-74, pentru a testa capabilităţile îmbunătăţite de fixare pe ţintă după momentul lansării şi noutăţile implementate (new data link, extended range lofting fly-out profile and improved all weather DSU-41 laser fusing, optimized against small targets).

În prima misiune a fost testată abilitatea armei de a lovi o ţintă de dimensiuni extrem de mici care zbura la altitudine joasă pe deasupra deşertului din California… „at an extended beyond visual range”.

Ua tă fac??? Extended BVR la AIM-9? Sau nu înţeleg eu bine…

A doua misiune a demonstrat că Block II nu are nevoie de ochelari de soare, sau umbrelă, ori alte accesorii, ci, este o din aia mică şi rea, de all weather, pe care pilotul a tras-o de la o altitudine de mai puţin de 1000 picioare şi ceva nori, pe care i-a penetrat şi a făcut cioburi ţinta care evolua pe deasupra. Norilor.

Lucru dracu…

Sursa: Defense-update