Romanii sunt un popor marinimos si caritabil, contrar tuturor aparentelor…

Asa marinimosi si caritabili cum suntem noi, am zis ca ar fi bine sa-i ajutam pe oamenii aia necajiti de la Lockheed Martin  sa mai manance o paine neagra pentru cativa ani.

Deci, ne-am gandit (dupa aparente, chiar suntem hotarati….) sa le cumparam cateva zeci de F16 Bk52, asa… ca sa nu inchida americanii linia de fabricatie si sa nu lase pe drumuri vreo 2000 de angajati.

Aflati la mare ananghie, cei de la LM ne-ar fi purtat recunostinta vesnica (ce mai… ne-ar fi pupat si talpile) si ne-ar fi dat avioanele la pret de nimic, doar pentru ca noi (foarte marinimosi si caritabili) i-am fi scos din…necaz.

Aiurea!!!

Cineva ne-a luat-o ianinte! Cine? Cel mai nou pasalac al americanilor, pardon! Cea mai noua “tanara democratie”, Iraqul!

Dupa ce au curtat o multime de vreme pe cei de la LM, s-au decis sa cheltuie ceva maruntis….+/- 3 miliarde de fosnitori verzi pentru (n-o sa va vina sa credeti!!!!) 18 (optisprezece) F16 Bk52.

Purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, George Little, zice:

„These aircraft will help provide air sovereignty for Iraq to protect its own territory and deter or counter regional threats,” …”They are also a symbol of the commitment to a long-term strategic partnership between the United States and Iraq.”

Laura Siebert , purtatorul de cuvant al LM scrie intr-o declaratie trimisa pe mail:

„Lockheed Martin is pleased by the announcement that the governments of Iraq and the United States have agreed upon a sale of 18 advanced Block 52 F-16s to Iraq,”

… normal ca sunt “pleased” ,ca uite asa vor tine linia de fabricatie deschisa pana in 2015…

De asemenea se mai urmareste o posibila vanzare de 12 bucati catre Oman.

Intrebarea e: de ce cumpara Iraqul F16 in conditiile in care se confrunta cu o puternica insurgenta? N-ar fi mai indicat ceva care sa fie ieftin de operat sa stea mult in aer si sa incarce suficienta munitie? N-ar fi mai bun un turbopropulsor, ceva in categoria AT6, Super Tucano, PC21?

Surse:

Defensenews

Defensetech

– Marius –