Conform ziarului Indian Express, procesul de ofertare s-a încheiat şi urmează deschiderea ofertelor pentru dotarea cu 126 avioane multirol. În cursa finală au alergat (în ordinea alfabetică) Dassault Rafale şi Eurofighter Typhoon.
Nu pun poze, ca să nu influenţez cumva alegerea… 😛
Cică în vreo zece zile se va şti câştigătorul, iar în încă vreo lună contractul va fi semnat de faţă cu notarele.
Hai ai noştri, vorba aia… 🙂
octombrie 9, 2011 at 10:20 pm
Tare asa vrea sa vad puctajul total la toate capitolele de evaluare folosite la alegerea celor 2 candidati. Castigatorul dupa pararea mea va fi Rafale fiindca are si varianta ambarcata. Typhoon desi are o astfel de varianta in plan nu poate compensa experianta pe care o au francezii cu Rafale. La capitolul armament amandoua stau cam la fel asa ca daca nu conteaza optimizarea aer-aer unde multi spun ca Typhoon este cam cu 10% peste Rafale, francezii au prima sansa datorita relatiilor foarte bune cu India.
octombrie 10, 2011 at 9:10 am
Cred ca cele doua sunt cam la fel de bune. Am vazut unele rezultatele luptelor simulate intre Rafale si EF germane. Interesant mi s-a parut ca am gasit 2 tipuri de rezultate. Unul indica un scor de 5-1(daca mai tin eu bine minte ) pentru Rafale celalalt dadea 4-3 pentru EF ambele fiind date de francezi numai ca al doilea a fost dat de un pilot francez de Rafale primul fiind de la categoria „am auzit”.
octombrie 10, 2011 at 9:52 am
in situatii reale, conteaza mult priceperea pilotului in a folosi avionul – d’aia avem cazuri precum pakistanezul cu F-16 care „a daramat” Eurofighter sau cei cu F-5 care darama F-16 la antrenamente.
daca pilotii sunt incepatori sau au 20 de ore de zbor pe an, vor fi facuti praf in cele mai multe cazuri de unii experimentati, indiferent de platforma.
cat despre caracteristici, se cunosc anumite chestii – gen cine vede primul pe radar, cross-section, armament si cat de precis e el, insa din toate variabilele factorul uman ramane cea mai importanta. Pana la urma, desi radarul e extrem de important, tot pilotul trebuie sa stie sa-l foloseasca.
Sau daca ai contramasuri eficiente care blocheaza radarul adversarului, degeaba are ala rachete care trag la 100 km, ca n-are cum sa le ghideze, deci BVR iese din ecuatie.
dintre cele 2 selectate de India, va fi greu de ales. Typhoon e considerat ceva mai bun la superioritate aeriana insa nu e complet multirol. Are insa o cale de dezvoltare prin T3. Rafale pare un produs mai complet.
insa dupa cum au zis indienii, ambele avioanele corespund cu ceea ce isi doresc dpdv tehnic. corespund si la offset.
acum conteaza pretul – se vor incadra ele in buget?
octombrie 10, 2011 at 9:36 am
interesanta si treaba cu offsetul, unde se blocase procesul – se pare ca ambii au reusit pana la urma sa ofere 50 la suta pentru firme indiene.
urmatorul mare soc e bugetul – daca cei 2 competitori se vor putea incadra, ceea ce e un mare semn de intrebare si ce se intampla daca nu se incadreaza – daca indienii accepta sa plateasca mai mult.
faptul ca se vor vinde 18 bucati iar apoi restul de 108 se vor produce in India nu e neaparat de ajutor la treaba asta cu pretul.
costurile initiale sunt foarte mari si nu e deloc simplu sa muti productia in India.
eu cred ca sunt toate sansele ca aceasta afacere sa coste dublu si pana la urma sa iasa foarte prost pana la urma pentru una din parti – ori o sa-i stoarca de bani pe indieni, incetul cu incetul (metoda Bechtel, semnam pe o chestie dar ne luam masuri in contract sa putem tripla pretul mai tarziu, gen daca ploua se scumpeste, daca nu ploua se scumpeste) ori indienii vor rezilia treaba la un moment dat si ii vor lasa pe europeni cu buza umflata.