PAK-DA, următorul bombardier strategic al Rusiei

Sursa: Asian Defence News

Următorul bombardier greu care va intra in dotarea Forţelor Aeriene Ruse va fi dotat cu aceleaşi motoare care echipeză avionul de vânătoare de generaţia a V-a, T-50, diferind însă numărul: bombardierul va avea patru, în loc de două motoare. Dezvoltatorul noului bombardier a fost ales Suhoi.

JSC Suhoi posedă în prezent cele mai bune capacităţi inginereşti şi manageriale şi va prelua ştafeta de la JSC Tupolev, care s-a ocupat până în prezent de dezvoltarea imaginii tehnice a bombardierului viitorului.

Noul avion va înlocui gradual actuala flotă de bombardiere strategice: Tu-95 (peste 60 avioane), Tu-160 (15 avioane) şi parţial, bombardierele cu rază lungă de tipul Tu-22M3.

Actualul vârf al dotării, Tupolev Tu-160 este foarte scump pentru a fi produs şi chiar dacă ar fi fost aleasă o variantă modernizată a acestui avion, este greu de crezut că producţia de serie ar fi însemnat mai mult de 30-40 de avioane înurmătoarele două decenii.

Pentru înlocuirea avioanelor Tu-95, a Tu-urilor 160 şi a cel puţin jumătate din numărul de Tu-22M3, 30-40 bombardiere moderne nu ar fi de ajuns, iar preţul ar ajunge la circa 15 miliarde de dolari.

Astfel, Suhoi a câştigat prezentând un avion mai puţin costisitor.

Cei de la Tupolev au refuzat să comenteze această ştire, invocând secretul informaţiilor proiectelor militare, dar au spus că Biroul continuă să îmbunătăţească avioanele aflate în dotarea Forţelor Aeriene, inclusiv programul noii variante de recunoaştere Tu-214ON lansat în anul 2011.

Sursa: Isvestiya