AWACS, ori SDCA pe la ei

După cum anunţă Ministerul Francez al Apărării, Directoratul General pentru Armamente (DGA) a livrat Vinerea trecută al patrulea şi ultimul avion al flotei de avioane-radar (AWACS) cu sistemele de comunicaţii îmbunătăţite.

AWACS reprezintă acronimul utilizat pe larg de către Organizaţia Tratatului Nord Atlantic (NATO) pentru avioanele de avertizare timpurie, dar Franţa utilizează propriul acronim – SDCA (System of Detection and de Commandement Airport – ştiu, am dat tastatura pe frangleză 😀 ).

Flota franceză de AWACS a fost înfiinţată în anul 1990 şi este compusă din patru avioane, iar contractul cu DGA pentru îmbunătăţirea sistemelor de comunicaţii a fost semnat în 2008.

Programul a costat 50 de milioane de euro şi a constat în upgradarea flotei în concordanţă cu evoluţia regulamentelor ICAO, dar a vizat în mod special interoperabilitatea cu avioanele AWACS ale RAF şi USAF.

Îmbunătăţirile au constat în:

  • Exchange and extension of capacities of the existing HF
  • Modernization and expansion of existing means of V / UHF, including especially the new means of satellite telecommunications
  • Exchange of radiolocation equipment, marking and registration of the parameters of the flight
  • Adaptation of the program (software) operating mission
  • Modification of the system for managing communications
Sursa: Armée de l’air