II.
2 Iulie 1940 – Ankara
Mili Şef Ismet Inonu se retrage în biroul său de lucru, departe de miniştrii şi generalii care de ieri, de când s-a decretat mobilizarea generală şi starea de război, nu contenesc să-l asalteze cu opinii pro sau contra opunerii cedării de teritoriu în favoarea Uniunii Sovietice.
Misiunea urgentă a omului său de încredere a fost îndeplinită. Bucureştiul a răspuns afirmativ propunerii sale şi i s-a comunicat că românii aveau în plan abdicarea forţată a regelui lor. Acum, faptele se vor precipita. Generalul Antonescu si şeful Serviciului Special de Informaţii vor declanşa diseară lovitura de stat. Mai mult, Antonescu a promis că România va fi pentru Turcia ceea ce a reprezentat Suedia pentru Finlanda: vor furniza tehnică de luptă, armament şi muniţii, plus un corp de voluntari români selectaţi dintre militarii care şi-ar fi dorit ca România să reziste prin luptă ultimatumului în urma căruia au cedat Basarabia.
Până când Stalin îşi va permite să atace, va mai trece timp. Bolşevicii nu sunt concentraţi la frontiera cu Turcia. În trei săptămâni va fi gata mobilizarea rezerviştilor turci, unităţile şi marile unităţi vor fi desfăşurate…
3 Iulie 1940 – Bucureşti
Generalul de divizie Ion Antonescu înregistrează o placă cu discursul prin care anunţă că Regele Carol al II-lea a abdicat. Este întrerupt pentru a i se comunica o ştire: Uniunea Sovietică a atacat Turcia!
Generalul îşi modifică discursul şi imediat după ce anunţă că a preluat funcţia de conducător al statului, continuă cu o cuvântare legată de atacul bolşevic asupra Turciei, iar la final face un apel pentru constituirea unui corp expediţionar din voluntari români care să se lupte în ajutorul turcilor, promiţând reprimirea în armată a militarilor care vor demisiona pentru a participa la acest război.
După amiaza, Ion Antonescu emite un decret prin care România va închiria Turciei echipament, tehnică de luptă şi muniţii, pe perioada conflictului cu Rusia.
Seara, generalul primeşte în audienţă o delegaţie a mişcării legionare: aceştia doresc constituirea unei brigăzi din voluntari legionari, care să fie echipată de statul român pentru lupta în Turcia, contra bolşevicilor.
Proaspătul conducător al statului decide ca de a doua zi să demareze procedura de constituire a unităţilor de voluntari.
– Ankara
Ismet Inonu nu mai înţelege nimic. Bolşevicii au atacat pe frontieră şi n-au făcut-o milităreşte, planificat, ca la război.
Rapoartele pe care le primeşte Mili Şef sunt încurajatoare: unităţile de munte au stopat pe sovietici în zonele în care s-a luat contact cu inamicul. În aer, avioanele PZL şi Hurricane au doborât câteva bombardiere cu stea roşie, trimise fără escortă pentru a bombarda calea ferată la Erzurum.
What if, Summer War – Prime repere în timp
4 Iulie 1940
Este obţinut acordul Bulgariei pentru survol şi tranzit. La câteva ore, din România decolează Grupurile 1 Vânătoare (PZL-11F), 4 Vânătoare (PZL-11B), 5 Vânătoare (He-112B), 7 Vânătoare (Hurricane, Me-109E), 1 Bombardament (Savoia SM-79B), 2 Bombadament (Potez 633B2), 4 Bombardament (PZL-37 Los), 5 Bombardament (He-111H3) şi Escadrilele 1,2,3,4 Recunoaştere Îndepărtată (Blenheim), ale căror avioane au pictate însemne ale aviaţiei Turciei.
octombrie 30, 2011 at 4:52 pm
cel mai tare „what if”…. iti creeaza oaresce frisoane 🙂
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2054913/Europe-war-2018-As-Angela-Merkel-says-euro-meltdown-spark-battle.html
octombrie 30, 2011 at 5:53 pm
Nu-i surprinzator. Spre asta ne indreptam, cu variatiuni pe tema. Si, cum omenirea nu se indreapta spre o expansiune prin spatiul cosmic, n-avem scapare.
octombrie 30, 2011 at 10:18 pm
Da si iarasi a cata oara in istorie Amata Romana din cauza unor obtuzi de politicieni o sa fie prinsa cu pantalonii in vine!
Eu cred totusi in alternativa pasnica a unirii Europei sub conducerea Germaniei si Frantei cu avantaje pentru toti, parca visul asta a lui Napoleon si Hitler este realizabil mai usor economic.
octombrie 30, 2011 at 10:30 pm
nope.Nu e si tocmai ai demonstratia.Si nici nu e necesar.Tarile de varf ale Europei ar trebui sa sustina restul de balast,inclusiv noi,ad infinitum.Ai nostrii politruci &popor ar intelege ca pot flitui banii olandezilor si nemtilor cum le vine mai bine,fara a face nimic pt. progres.Aia ar saracii de pomana,iar noi am ramane tot saraci,pt. ca nu ar face nimic constructiv.Nici investitii,nici educatie, doar ar manca si ar mictiona.
octombrie 30, 2011 at 11:09 pm
Pai tocamai ca aici ar fi cheia Guvern unic al Statelor Unite ale Europei altfel nu se poate! Si ai dreptate cu clasa noastra politica e praf si pulbere marunta!
octombrie 30, 2011 at 11:50 pm
Esti finlandez.Ai 40000 euro anul acesta.Peste 2 ani vei avea 30000.Trebuie sa-l sustii pe portughez si pe bulgar cu restul de 10000.Peste 3 ani vei scoate 14000 din cont,intrucat cine sa munceasca daca primeste bani moca?
Mai sunt Statele Unite ale Europei o solutie?
Sa punem problema si din partea ailalta.Eu sunt Nokia si vreau sa merg din Germania in Ungaria sau Romania.Mai merg daca nu fac nici un gheseft?
Dpdv economic,euro avantajeaza exportatorii.Fanii cei mai mari sunt nemtii,mai precis exportatorii nemti.Pierzatorii cei mai mari sunt exportatorii din sud,spanioli,portughezi,greci etc…Pe termen lung,economiile astora si-au pierdut productivitatea si mai mult,intrucat nu mai are cine sa ofere joburi productive.Acestea sunt decalaje care nu se sterg cu un decret de la Bruxelles,cu moneda unica sau chiar cu SUE.
Sorry,dar dpdv economic nu se justifica nici euro,nici SUE.Dpdv politic am o intrebare.Cand ai votat Tratatul de la Lisabona?Zi-mi 3 masuri din acest tratat fara sa te uiti pe google.
octombrie 30, 2011 at 11:56 pm
SUE vor fi viabile cata vreme nordicii vor plati .ESFS tocmai ce va fi marit de la 400 la 2000 de miliarde.in maxim un an masura asta va duce la distrugerea ratingului GErmaniei,iar al Frantei cu siguranta.Deci,cu ce bani sa faci SUE?
octombrie 31, 2011 at 12:07 am
Si apropos.Cine imi zice fara google 3 masuri din Tratatul de la Lisabona are o bere de la mine,trimisa prin posta.Daca imi spune si data cand a votat pt. acel tratat,mai dau una.Pt. ca vorbim de o democratie aici si drept urmare poporul trebuie intrebat ce crede despre asa ceva.
octombrie 30, 2011 at 11:19 pm
Am citit si eu. Ii pe nasoale. Vestea buna este ca ii departe in timp (asa zic ei). Vestea naspa este ca o sa se produca aproape de noi… si cu noi.
Voi stiti care este cea mai numeroasa comunitate din europa? Si chinezii dar ei nu sunt importanti, dar sunt musulmanii. Sunt cei mai multi in germania, in franta, etc.
SI o sa fie la momentul respectiv soldati impotriva noastra.
Si sa nu credeti ca noi ca si tara (cea mai estica a aliantei) vom fi ocoliti…
octombrie 30, 2011 at 10:27 pm
Tare what if-ul asta, cu Turcia in razboi impotriva URSS si a fortelor expeditionare engleze aliatilor le-ar fi fost mul mai greu sa obtina victoria, sa nu uitam insa ca la acea ora Turcia nu era nici pe departe o nuca asa tare cum este acum, armata nu statea mai bine ca si armata URSS-ului din momentul izbucnirii celei de-a doua conflagratii mondiale.