Suedejii vor zbura pe Soimi, nu d’astia de ai nostri (IAR99) ci d’aia americani, UH60M Black Hawk, ca sa fiu precis.
Anul trecut, pe 29 septembrie, DSCA informa Congresul despre o posibila achizitie a 15 UH60M cu piese de schimb si echipamente de sprijin la sol, totul pentru suma simbolica de 546 milioane $.
Contractul mai cuprindea motoare T700-GE-701D (34 de bucati dintre care 4 de rezerva), sisteme de avertizare radar, laser si avertizare apropiere rachete, sisteme de comunicatie, simulatoare, documentatie tehnica, ma rog…tot tacamul.

UH60M

Saptamana trecuta, un numar de 4 piloti , au savarsit la Fort Rucker, Alabama cursurile de specializare si trecere pe UH60M, incepute cu sase luni in urma. Trei sunt deja pe drum spre Regat, al patrulea urmeaza sa mai intarzie ceva vreme pe la americani, sa invete tehnici de mentenanta pentru noul pasaroi. Putin dupa anul nou e planificata intrarea oficiala in inzestrarea suedeza a noului HKP16 (cum e denumit de ei Black Hawk-ul), la Hkpflj (flotila de elicoptere) Malmen iar in aproximativ 17 luni ar urma sa fie deplasate la Camp Marmal, in Afganistan, unde vor suplimenta elicopterele HKP10B ( niste AS332 SuperPuma) deja dislocate acolo.

Sursa foto: Sikorsky
Surse:
DSCA
forsvarsmakten

Reclame