Sarbatoarea Diwali a fost celebrata anul asta un pic mai deosebit. La baza aeriana Ozar, Nashik, statul Bangalore, a decolat un Su30MKI. Nimic special pana acum, cu unica precizare ca respectiva zburatoare este primul exemplar construit integral in India.

Su30MKI

Pilotii, ambii cu gradul de Wing Commander S. C. Sharma si S. S. Mallick ( pe locul din spate) au decolat intr-o evolutie de 55 minute, pe parcursul careia au atins suprasarcini de 9G si viteze supersonce, testand integritatea structurala a aeronavei.„This flight was undertaken with full confidence in the technical prowess and expertise of HAL. It went smoothly as planned and the aircraft handled beautifully” au declarat pilotii imediat dupa aterizare.
Pana acum HAL a livrat 99 din cele 180 de exemplare SU30MKI comandate, acesta fiind primul construit integral ( inclusiv motoarele fabricate la Koraput) in India, pretul de fabricatie fiind de aprozimativ 61 milioane $. Desi livrarile ar fi trebuit finalizate in perioada 2014-2015, se preconizeaza o intarziere de 3 ani. Aceasta intarziere se datoreaza faptului ca indienii au dificultati in asimilarea noilor tehnologii ( pe care rusii oricum s-au cam codit sa le furnizeze).

Sursa FOTO
expressbuzz