Un inalt oficial din Pentagon, care – evident – a vrut sa ramana anonim, a declarat vineri pentru CNN ingrijorarea institutiei pe care o reprezinta ( si functioneaza in cladirea cu 5 laturi de la Washington) ca Israelul ar putea lansa un atac preventiv ipotriva Iranului, totul din cauza programului nuclear pe care Iranistanul il are in derulare.
In ultimele saptamani comunitatea militara si cea de informatii din Statele Unite au crescut nivelul de atentie si supraveghere atat a Iranului cat si a Israelului. US Central Command( care supravegheaza situatia din Iran) cat si US European Command ( in zona de operatii a caruia intra Israelul) , au devenit mai vigilente in supravegherea miscarilor armatelor celor doua tari.
In asteptarea raportului IAEA (International Atomic Energy Agency ) , referitor la progresele Iranului in domeniu inarmarii nucleare, americanii isi fac griji pentru un posibil atac israelian impotriva Iranului.
Desi au primit asigurari, din partea evreilor, ca nu se va lasa cu caft si luare de bucle, americanii, in urma analizei situatiei, au ajuns la concluzia ca Israelul ar putea lansa un atac atat cu aeronave pilotate cat si cu rachete balistice Jericho. Folosirea aeronavelor pilotate ar fi foarte riscanta, avand in vedere ca ar trebui executate realimentari in aer deasupra teritoriului unei terte tari ( zic eu Irak) , lucru ce ar duce la detectarea gruparii de avioane. De asemenea, apararea antiaeriana a Iranului, nu e tocmai de luat in gluma.
Un alt oficial de la Pentagon ( care – cine ar fi crezut??!! – a preferat sa ramana anonim ) a subliniat ca Statele Unite nu au nici cea mai mica intentie de a ataca Iranul.
Astazi, Shimon Peres, prezidentul israelian, a declarat ziarului Haaretz ca Iranul reprezinta cea mai mare amenintare la adresa Israelului, asta la cateva zile dupa ce declara televiziunilor locale ca nu exclude un eventual atac preventiv impotriva Iranului.
Intr-un interviu publicat tot azi, in ziarul egiptean Al Akhbar, presedintele iranistanez Mahmoud Ahmadinejad, declara ca: „we have military capability distinct from any other country in the region,” dar a negat orice incercare de a obtine sau produce armament nuclear.
Ministrul apararii israelian, Ehud Barak, declara ca programul nuclear al Teheranului ar putea fi folosit ca mijloc de intimidare a statelor vecine, mai ales ca americanii au inceput sa se retraga din zona, negand insa orice potential atac. Tot Barak spera ca publicarea raportului IAEA va duce la impunerea de sanctiuni asupra Teheranului si la stoparea ambitiilor irannistanului de a accede in clubul exclusivist al detinatorilor de armament nuclear.
Asadar, in asteptarea raportului IAEA, sa ne facem provizii de rontaieli si racoritoare, si sa ne postam in fata televizoarelor, se anunta ( o alta ) partida de tras de bucle.

Surse:
CNN
codinomeinformante