Impulsionati, probabil, de succesele succesurile din programul de testare a F35B, Marina si Corpul Infanteriei Marine au luat o decizie care ar putea prelungi durata de utilizare a aeronavelor Harrier din dotarea USMC pana dupa 2020.

Doua GR9A survoleaza HMS Ark Royal, si avioanele si nava au au fost trecute in conservare

Miscarea e menita sa asigure inlocuirea batranelor bilocuri F18D, si sa inchida nisa pana la intrarea in serviciu operational a JSF-ului. Contraamiralul Mark Heinrich, seful Navy Supply Corps, a negociat cumpararea lotului complet de piese de schimb pe care englezii le mai au pentru Harrier, contract cu o valoare de 50 milioane $, in timp ce Donald Gaddis, contraamiral si el, responsabilul Navy cu aeronavele tactice, supervizeaza discutiile pentru achizitia aeronavelor Harrier si motoarelor Pegasus din Marea Britanie.
Majoritatea Harrier-urilor englezesti sunt stocate la RAF Cottesmore, si sunt supuse unui proces de intretinere redus la minim ( mai ales operatii si masuri care sa previna/reduca deteriorarea celulelor ) menit sa mentina aeronavele in stare de zbor.
O sursa din MoD-ul britanic – ramasa, evident, sub anonimat – a declarat ca ambele contracte ar putea fi semnate in una-doua saptamani, si ca toate cele 74 Harrier trecute in conservare ar urma sa fie vandute americanilor.
Nu se preconizeaza a fi probleme in instalarea echipamentelor specifice USMC, avand in vedere ca AV8B si GR9 au un grad de comonalitate foarte mare, de asemenea pilotii americani sunt deja antrenati…

Sursa FOTO:
Daily Mail

Sursa:
Navy Times

Reclame