China acorda Venezuelei imprumuturi in valoare de sase miliarde de dolari.

Cu asta, ma tem ca am spus totul.

Dar, cum si friptura nu-i friptura fara garnitura… sa o dam mai departe.

Cei sase miliarde de zgomotei vor fi folositi pentru investitii in industria petroliera a Venezuelei.

Cu aceasta ocazie, China a devenit principalul camatar al Venezuelei si cu ceva timp in urma si-au manifestat disponibilitatea pentru a imprumuta Caracasul cu nu mai putin de 32 miliarde!!!

Ministrul venezuelean al energiei, Rafael Ramirez, a declarat ca noile imprumuturi vor mari productia companiilor chineze si venezuelene de la circa 100 000 barilie pe zi, la 330 000.

Banii vor fi impartiti cam asa: patru miliarde pentru cresterea productiei, un miliard si jumatate se vor duce catre proiectele de rafinarii, iar o cinci sute de milioane vor fi repartizati in scopul achizitionarii de utilaje de forat si alte echipamente.

Ca si raspuns la criticile opozitiei fata de aceasta inteleger, presedintele Hugo Chavez a declarat in stilu-i inconfundabil:

„I don’t know how some Venezuelans can criticize this relationship with China,”  „I think what they’re doing is following instructions from the Pentagon and the White House.”

Infuzia de cash din China reprezinta un factor cheie in sprijinul lui Chavez, avand in vedere ca 2012 va fi an electoral.

Dincolo de prezentul imprumut, companii chineze sunt implicate in construirea de cai ferate precum si alte proiecte publice ale Venezuelei.

Pe langa intelegerea cu privire la imprumut, au mai fost semnate si acorduri prin care China va ajuta la construirea de centrale electrice noi si modernizarea celor existente, plus alte imbunatatiri in sistemul energetic al Venezuelei.

Sursa: Yahoo Finance

Daca tragem linie, Venezuela, dar in primul rand presedintele Hugo Chavez… s-au scos.

In plina criza economica, marginalizata Venezuela se alege cu un sprijin enorm din partea Chinei aflata in expansiune pe toate planurile.

Apropos de planuri, americanilor nu le ies…

O intarire economica si sociala a Venezuelei, dublata de siguranta pe care i-o ofera achizitiile de armament din Rusia, inseamna enorm. Viitorul suna bine pentru venezueleni.

Cu trei tari prietene, din BRICS si pozitia de membra a MERCOSUR, sunt sanse mari ca in viitorul apropiat sa vedem o altfel de Venezuela.