Macheta submarinului nuclear brazilian

Brazilia poate obtine transferul tehnologic in ceea ce priveşte softwareul clasei de submarine nucleare ce va fi construită în parteneriat cu Franţa.

Declaraţia îi aparţine lui Mark Mazoni, preşedinte al Federal Service of Data Processing (Serpro).

Transfetul nu este curpins în contract, înscă conform celor spuse de Mazoni, convorbirile pe această temă „are doing well in this sense”, iar Brazilia trebuie să primească accesul la codul sursă al softwareului care controlează echipamentele de la bord.

Mazoni a spus că Serpro a demarat discuţiile anul trecut, când s-au desfăşurat primele întâlniri pe tema cooperării tehnice cu Franţa, în domeniul supercalculatoarelor. De atunci, tehnicienii brazilieni au început să acorde atenţie aspectelor legate de softwareul submarinului:

„They say the product is opened, we want to see the product, transfer knowledge,” a declarat Mazoni.

Preşedintele Serpro spune că îngrijorarea din spatele dorinţei de acces la codul sursă al softwareului unui produs militar nu este un aspect care se manifestă doar din partea Braziliei. Mazoni dă exemplu forţele armate ale Germaniei, care achiziţionează numai electronică cu software open source şi… care nu utilizează astfel de produse din SUA.

Consilierul preşedintelui Serpro, Julio Neves adaugă celor spuse de Mazoni şi exemplul Războiului din Golf din anii ’90, când, în perioada bombardamentelor americane asupra Irakului, un virus instalat în sistemul de radare irakiene a oprit echipamentele. Fără a vedea vreun avion inamic pe radare, militarii irakieni au fost lipsiţi de apărare împotriva bombardamentelor. Conform lui Neves, echipamentul a fost cumpărat cu programul.

Un alt caz faimos s-a petrecut în Războiul Malvinelor, dintre Argentina şi Marea Britanie, când Franţa a furnizat Angliei codul care permitea rachetelor să fie ghidate prin unde radio, reducând astfel eficienţa atacurilor argentiniene.

Înţelegerea dintre Brazilia şi Franţa, legată de construirea primul submarin brazilian cu propulsie nucleară este parte din Prosub (Submarine Development Programme), program bugett cu 6,7 miliarde de euro. Pe lângă echipamentele nucleare, programul specifică şi construirea a patru astfel de submarine cu tehnologie nucleară franceză.

Cu constructia echipamentelor, Brazilia va intra în grupul restrâns de ţări capabile să proiecteze, construiască şi să opereze submarine nucleare. În prezent, doar SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China posedă asemenea capacităţi.

Legat de intenţia guvernului de a cumpăra 36 avioane de luptă pentru Forţele Aeriene, Mazoni a declarat „vom fi împreună”, asigurând cooperarea Serpro în program.

Sursa: Naval