WASR 10, sau un fel de AK-47 tunat

„De încredere şi puternice”, la un preţ de doar 500 de dolari pe bucată, puştile AK-47 produse în România – versiuni semiautomate ale modelului Kalaşnikov – s-au dovedit a fi foarte populare în cadrul cartelurilor drogurilor din Mexic, arată o analiză a The Center for Public Integrity (TCPI).

Conform asociaţiei, armele româneşti AK ies în faţă atât ca urmare a succesului de care se bucură acestea în rândul cartelurilor, cât şi a drumului legal din România în SUA şi apoi în Mexic, chiar dacă de mulţi ani a fost ilegală importarea de arme semiautomate, care nu au scopuri „sportive” în SUA. Bre, eu care stie, va pot spune ca se pot trimite si prin posta, daca faci rost de niste maruntisuri de hartii.

Astfel, autorităţile de reglementare din SUA sunt acuzate de TCPI că au reuşit să găsească modalităţi prin care să ocolească legea. „Arme produse în străinătate precum modelele AK româneşti sunt transportate în SUA şi li se elimină caracteristicile militare pentru a intra în definiţia de arme sportive”.

Armele AK, produse în România şi comercializate în SUA de compania Century International Arms sub denumirea de WASR-10, au devenit cea mai comună armă ce poate fi cumpărată din SUA şi vândută mai departe în Mexic.

Conform rapoartelor Departamentului Justiţiei din SUA, în ultimii 4 ani peste 500 de arme WASR-10 vândute în SUA, au fost recuperate din Mexic, acestea reprezentând un procent de 17% din totalul armelor recuperate.

Sursa: Ziarul Financiar