De Unu Mai Muncitorex, un oficial taiwanez a spus marele secret. Nu, Taiwanul nu are laser de topit tancuri, precum ştim (noi şi ruşii) că are România, dar nu are.

Cică, Taiwanul a scos o IRBM (Intermediate Range Ballistic Missile) proprie, cu rază de 2000 de kilometri şi că racheta a fost testată cu succesuri acum trei ani.

În urmă cu şapte ani, taiwanejii de la vârful ierarhiei discutau despre o IRBM din asta, cu raza menţionată mai la deal, despre care doreau să o fabrice în treij’ de bucăţi, dimpreună cu o mezină capabilă să alerge pe cer preţ de 1000 de kilometri, care la rândul dânsei să fie fabricată într-o serie de 120 bucăţi.

În ultimul deceniu s-a tot zvonit despre rachetele balistice şi de croazieră taiwaneze, dar se crede că puţine au fost produse şi încă totul a fost făcut în mare secret, de parcă ar fi fost vorba despre laserul-românesc-care-topeşte-tancuri-ruseşti. Sovietice, pardon..

Printre timp, China a desfăşurat 1500 de rachete balistice care au în raza de acţiune… ghici ce ţară! Nu, nu Suedia bre… Taiwanu’!

În urmă cu mai mult de zece ani, Taiwanul, apparently – ca să zic aşa – a amplasat 50 Tien Chi (Sky Britney Şec Spear) SRBM (adică au raza scurtă). Juma’ din ele erau în silozuri prin insula Tungyin, iar restul (da, aţi ghicit) în alte locaţii.

Precum majoritatea rachetelor sol-sol taiwaneze, şi acestea erau bazate pe o rachetă sol-aer băştinoasă (este vorba desăre Tien Kung 2/Sky Bow 2).

Este că deja vă gândiţi ce ar ieşi dacă ne-am încorda noi, românii, niţel? Pff… ce rachetă sol-sol am deriva noi dintr-o CA-94!!!

Revenind, SRBM-ul de Tien Chi bătea 500 de kilometri, dar dispunea de o încărcătură explozivă de numai o sută de kile. Noile IRBM-uri au un warhead de jumate de tonă.

Ehe… În caz de război, nopţile taiwaneze vor fi foarte interesante. Cerul nopţii lor va arăta ca într-o scenă cu ploaie de meteoriţ. 🙂

Să fiţ iubiţ!

Aşa, de Luni dimineaţă cu noaptea în cap.