Diorama cu JSS olandeză

Diorama cu JSS olandeză

Sursa: Defense Industry Daily

În luna Ianuarie a acestui an, Damen Schelde a anunţat semnarea unui contract pentru construirea unei nave de 28 000 tone destinate Marinei Olandeze. Nava va fi de tipul Joint Logistic Support (JSS) şi va fi lansată la apă în 2014, pentru a înlocui nava de 16900 t. HNLMS Zuiderkruis.

Olanda doreşte o navă foarte versatilă, care să realimenteze alte nave de luptă, să transporte însemnate cantităţi de echipamente militare şi vehicule, să îndeplinească rolul de centru de comandă plutitor, să preia rolul de navă-spital şi să fie capabilă de a ambarca şi opera 6 elicoptere.

Însă, nivelul de verstilitate are preţul său. Defunctul program JSS canadian a avut ambiţii asemănătoare, dar mult mai ambiţioase, cuprinzând trei asemenea nave la un preţ de 2,9 miliarde de dolari canadieni, care a fost oprit la momentul în care contractorii au informat guvernul că nu pot încadra navele în limitele preţului stabilit. Va avea Olanda succes?

Conceptul JSS canadian

Sursa: Defense Industry Daily

JSS-ul olandez măsoară 205 m. lungime, cu o lăţime de 30 de m. şi un tonaj de 28 000 t., oferind mai mult spaţiu comparativ cu cei 190 m. lungime, 20 m. lăţime şi deplasamentul de 16 900 t. ai HNLMS Zuiderkruis. Propuslia va fi asigurată de 5 generatoare diesel capabile să ofere o putere de 25 MW şi de două motoare electrice de 9 MW fiecare.

Echipajul navei va fi compus din 150 de membri şi până la 150 rezidenţi aditionali, cum ar fi echipajele elicopterelor şi echipele medicale.

JSS-ul olandez va dispune pentru apărare de 2 tunuri automate gatling de 30 m.m. Thales Nederlands Goalkeeper pentrutrageri împotriva rachetelor anti-navă, navelor şi UAV-urilor, la care se adaugă 2 tunuri telecomandate cu o singură ţeava de 30 m.m. şi patru mitraliere grele de 12,7 m.m., de asemenea telecomandate. Comparativ, HNLMS Zuiderkruis posedă un singur Goalkeeper şi două mitraliere grele de 12,7 m.m. deservite de servanţi.

Moderna JSS va încorpora măsuri de reducere a amprentelor radar şi infraroşu, protecţie balistică şi contra exploziilor, sisteme rezistente la şocuri şi sisteme de stingere a incendiilor performante.

Ultimul raport anunţa pentru JSS un buget de 365,5 milioane de euro pentru livrarea programată în 2014.

Art concept pentru JSS olandez

Sursa: Defense Industry Daily

Damen Schelde a anunţat contractul pentru JSS şi a făcut publică data livrării, însă nu a comunicat nici o informaţie legată de costul navei.

Nava va fi contruită la şantierul naval Damen din Galaţi, România, supervizată de specialiştii DSNS. Următoarea etapă va ave loc la şantierul naval Vlissingen, unde  se vor monta echipamentele şi se vor realiza testările tuturor sistemelor.

Între timp, Canada dă semne că ar dori restartarea competiţiei JSS proprii, iar proiectul olandez poate fi unul dintre concurenţi, putând oferi un preţ mai mic decât celelalte firme participante, prin reducerea costurilor de cercetare şi dezvoltare atât a navei per ansamblu cât şi separat, pentru sistemele de bord.

Dar, va accepta oare Canada JSS-ul olandez, care nu dispune de a opera în regiuni îngheţate şi fără posibilitatea de a sparge fizic gheaţa?

HNLMS Zuiderkruis, nava pe care o va înlocui JSS

Sursa: Defense Industry Daily