General maior Ion Aurel Stanciu felicită militarii Grupei EOD întorşi din misiunea din Afganistan

Sursa: MApN

Pentru acest eveniment, Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale a pus la dispoziţie pe site-ul oficial următorul comunicat de presă:

Joi, 4 februarie a.c., la Regimentul de Geniu al Forţelor Aeriene Române a avut loc ceremonia de sosire din teatrul de operaţii din Afganistan a Grupei EOD (echipa specializată în neutralizarea dispozitivelor explozive).

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior Ion-Aurel Stanciu, care le-a mulţumit militarilor pentru curajul şi profesionalismul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor, fapt ce a determinat câştigarea încrederii partenerilor americani.

Plutonierul major Teodorin Mustaţă, comandantul grupei, a raportat şefului Statului Major al Forţelor Aeriene că a executat ordinul primit la plecare şi s-a întors „acasă cu toţi oamenii sănătoşi şi cu misiunea îndeplinită”.

La festivitate au participat şi membrii de familie ai militarilor din grupa EOD.
* * *
Grupa EOD din cadrul Regimentului de Geniu al Forţelor Aeriene a avut în compunere şase militari şi s-a alăturat Batalionului 280 Manevră – Focşani care, în perioada iulie 2009 – ianuarie 2010, a executat misiuni de asigurare a securităţii celei mai importante căi de comunicaţii rutiere din Afganistan – autostrada A-1.

Militarii din Grupa EOD au executat aproximativ 40 de misiuni de intervenţie pentru dezamorsarea muniţiilor neexplodate, neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate, asanarea poligoanelor de trageri şi investigarea de specialitate a incidentelor de securitate.

Începând cu data de 28 ianuarie o altă Grupă EOD, din cadrul aceleiaşi structuri, a preluat executarea acestor misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan, alături de militarii Batalionului 33 Vânători de Munte din Curtea de Argeş.